Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Η κατανάλωση μαύρης, αλλά όχι γάλακτος, σοκολάτας μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 (T2D), σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η κατανάλωση μαύρης, αλλά όχι γάλακτος, σοκολάτας μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 (T2D), σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Harvard T.H. Σχολή Δημόσιας Υγείας Chan.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι δεν είναι όλες οι σοκολάτες ίσες», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Binkai Liu, διδακτορικός φοιτητής στο Τμήμα Διατροφής. «Για όποιον αγαπά τη σοκολάτα, αυτή είναι μια υπενθύμιση ότι κάνοντας μικρές επιλογές, όπως η επιλογή μαύρης σοκολάτας αντί σοκολάτας γάλακτος, μπορεί να κάνει θετική διαφορά στην υγεία τους».

Η μελέτη έχει δημοσιευθεί διαδικτυακά στις 4 Δεκεμβρίου στο The BMJ.

Υπάρχει μια υπάρχουσα έρευνα σχετικά με τη σχέση μεταξύ σοκολάτας και T2D, αλλά τα ευρήματα ήταν ασυνεπή και λίγες μελέτες έχουν διαφοροποιήσει μεταξύ των υποτύπων σοκολάτας (μαύρη έναντι γάλακτος).

Οι ερευνητές προσπάθησαν να καλύψουν αυτό το κενό χρησιμοποιώντας δεδομένα από τις Μελέτες Νοσηλευτών Υγείας Ι και ΙΙ και τη Μελέτη παρακολούθησης των επαγγελματιών υγείας. Κατά τη διάρκεια 30+ ετών, 192.000 ενήλικες συμμετέχοντες που ήταν απαλλαγμένοι από διαβήτη στην αρχή της μελέτης ανέφεραν τις διατροφικές τους συνήθειες, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης σοκολάτας, καθώς και την κατάσταση του διαβήτη και το σωματικό τους βάρος. Μέχρι το τέλος της περιόδου της μελέτης, σχεδόν 19.000 από τους συνολικούς συμμετέχοντες ανέφεραν ότι είχαν διαγνωστεί με T2D. Από τους σχεδόν 112.000 που ανέφεραν συγκεκριμένα την πρόσληψη μαύρης σοκολάτας και σοκολάτας γάλακτος, σχεδόν 5.000 διαγνώστηκαν με T2D.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τουλάχιστον 140 gr οποιουδήποτε τύπου σοκολάτας την εβδομάδα είχαν 10% χαμηλότερο κίνδυνο T2D σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατανάλωναν ποτέ ή σπάνια κατανάλωναν σοκολάτα. Η μαύρη σοκολάτα είχε ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο: Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τουλάχιστον πέντε μερίδες αυτής της σοκολάτας την εβδομάδα εμφάνισαν 21% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης T2D. Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης μείωση του κινδύνου κατά 3% για κάθε μερίδα μαύρης σοκολάτας που καταναλώνεται την εβδομάδα. Η κατανάλωση σοκολάτας γάλακτος, εν τω μεταξύ, δεν συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο T2D. Η αυξημένη κατανάλωση σοκολάτας γάλακτος, αλλά όχι μαύρης σοκολάτας, συσχετίστηκε με μακροπρόθεσμη αύξηση βάρους, μια πιθανή συμβολή στην ανάπτυξη του T2D.

«Μας εξέπληξε η σαφής διάκριση μεταξύ της επίδρασης της μαύρης σοκολάτας και της σοκολάτας γάλακτος στον κίνδυνο διαβήτη και τη μακροπρόθεσμη διαχείριση του βάρους», δήλωσε ο αντίστοιχος συγγραφέας Qi Sun, αναπληρωτής καθηγητής στα Τμήματα Διατροφής και Επιδημιολογίας. «Αν και η μαύρη σοκολάτα και η σοκολάτα γάλακτος έχουν παρόμοια επίπεδα θερμίδων και κορεσμένων λιπαρών, φαίνεται ότι οι πλούσιες πολυφαινόλες στη μαύρη σοκολάτα μπορεί να αντισταθμίσουν τις επιδράσεις των κορεσμένων λιπαρών και ζάχαρης στην αύξηση βάρους και τον διαβήτη. Είναι μια ενδιαφέρουσα διαφορά που αξίζει να εξερευνήσετε περισσότερο».

Πηγή

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα

Σπόροι Chia

Η τελευταία ανακάλυψη των διατροφολόγων, των βοτανολόγων και των οπαδών της φυσικής υγιεινής στο χώρο των υπερτροφών ακούει στο όνομα Chia. Αυτοί οι μικροί ασπρόμαυροι σπόροι αποτέλεσαν βασική τροφή και φάρμακο συγχρόνως, για τους αρχαίους πολιτισμούς των Αζτέκων, των Ίνκας και των Μάγια.