Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και τα χαμηλά ποσοστά γλυκόζης μετά το γεύμα

ελαιόλαδο
ελαιόλαδο

Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε για τα οφέλη του ελαιόλαδου στην υγεία. Αποτελεί τη βάση της Μεσογειακής Διατροφής, που συστήνεται σε όλους, διαβητικούς και μη, και είναι ό,τι πολυτιμότερο έχει να προσφέρει η Ελληνική γη. Τώρα, νέα έρευνα από την Ιταλία αποκαλύπτει το σημαντικό του ρόλο και στη διαχείριση του διαβήτη, μιας και εξερευνά την επίδραση του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στο γαστρεντερικό σύστημα και στα επίπεδα του μεταγευματικού σακχάρου σε διαβητικούς τύπου 1.
Σύμφωνα με την έρευνα, όταν προσθέτουμε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε ένα γεύμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, τα ποσοστά της μεταγευματικής γλυκαιμίας είναι χαμηλότερα.

Η έρευνα

Οι ερευνητές χορήγησαν σε έντεκα διαβητικούς τύπου 1 γεύματα ίσης θερμιδικής αξίας που διέφεραν μόνο στον τύπο λιπαρών που προστέθηκαν. Στην πρώτη περίπτωση προστέθηκε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, στη δεύτερη βούτυρο και στην τρίτη κάποιο σκεύασμα με χαμηλά λιπαρά. Πριν και μετά τα γεύματα μετρήθηκαν η τιμή της γλυκόζης στο αίμα (μέσω συστήματος διαρκούς μέτρησης της γλυκόζης), ο ρυθμός γαστρικής κένωσης (μέσω υπέρηχου), καθώς και οι συγκεντρώσεις του γλουκαγόνου πεπτιδίου GLP-1, των GIP, RIA, και διαφόρων λιπιδίων.
Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα, η μεταγευματική γλυκόζη ήταν χαμηλότερη στην ομάδα που κατανάλωσε το γεύμα με το ελαιόλαδο, απ’ ότι στις άλλες δύο ομάδες. Ο όγκος της γαστρικής κοιλότητας στους ασθενείς που κατανάλωσαν ελαιόλαδο, ήταν αρκετά μεγαλύτερος στην αρχή της πέψης, ενώ στο τελικό στάδιο της πέψης ήταν πολύ μικρότερος σε σχέση με της ομάδας που κατανάλωσε βούτυρο. Επιπλέον η συγκέντρωση GLP-1 στην ομάδα που κατανάλωσε το ελαιόλαδο ήταν πιο αυξημένη μετά το γεύμα από ότι στην ομάδα που κατανάλωσε το βούτυρο. Τέλος τα τριγλυκερίδια στους ασθενείς της ομάδας που κατανάλωσε το ελαιόλαδο ήταν πολύ περισσότερα μετά το γεύμα, απ’ ότι στους ασθενείς της ομάδας που κατανάλωσε το βούτυρο.
Έτσι, η έρευνα καταλήγει ότι οι μεταβολές της γαστρικής κένωσης, η συγκέντρωση του GLP-1 και η μειωμένη απορρόφηση της γλυκόζης, μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα χαμηλότερα ποσοστά του σακχάρου του αίματος όταν ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 καταναλώσουν ένα γεύμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Πηγή: NCBI

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
diabeccin-640
Περισσότερα

Diabecinn® Cholesterol

To Diabecinn Cholesterol περιέχει απόσταγμα κόκκινου ρυζιού και κανέλλας, υδατοδιαλυτής βάσης (ΖΝ112). Έχει θετική επίδραση στο επίπεδο χοληστερόλης, στο επίπεδο σακχάρου στο αίμα και στο μεταβολισμό.