Φρούτα και λαχανικά του Αυγούστου

Καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά
Καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά

Αυτή η εποχή του χρόνου είναι γεμάτη δροσιστικά, ζουμερά και θρεπτικά φρούτα και λαχανικά. Οι περισσότεροι στις διακοπές μας δεν θέλουμε τίποτε άλλο παρά ένα μπολ με καρπούζι, σταφύλια και πεπόνι. Αλλά εκτός από φρούτα, υπάρχουν και αρκετά λαχανικά των οποίων ο Αύγουστος είναι ο καλύτερός τους μήνας. Κι αυτό διότι είναι νοστιμότερα και πιο ζουμερά.
Τα πιο θρεπτικά φρούτα και λαχανικά του Αυγούστου
Ντομάτες

ΝΤΟΜΑΤΕΣ

Όταν είναι εκτός εποχής, είναι άνοστες. Αλλά στην εποχή τους, κλέβουν την παράσταση. Είναι από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης C και αντιοξειδωτικών.

ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η ντομάτα περιέχει σημαντική ποσότητα από την αντιοξειδωτική βιταμίνη C η οποία ως γνωστόν έχει αντί-γηραντικές και αντί-καρκινικές ιδιότητες, ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου που υπάρχει στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης.
Βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής μας πίεσης. Το κάλιο που υπάρχει σε υψηλή περιεκτικότητα στη ντομάτα βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού παλμού μέσω μηχανισμού ρύθμισης της ισορροπίας των υγρών που προκύπτουν από την κατανάλωση αλατιού. Έτσι αντίθετα από αυτό που ακούγεται δεν προκαλεί κατακράτηση υγρών αλλά βοηθά στην αποβολή τους.
Προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη. Ειδικά η μαγειρεμένη ντομάτα περιέχει άφθονη ποσότητα της ισχυρής αντιοξειδωτικής ουσίας λυκοπένιο. Το λυκοπένιο έχει βρεθεί ότι προστατεύει έναντι διαφόρων μορφών καρκίνου και ιδιαίτερα του προστάτη. Επίσης υπάρχει συσχέτιση και με άλλες μορφές καρκίνου όπως του μαστού, του παγκρέατος και του πνεύμονα.
Περιέχει βιταμίνη Α. Συγκεκριμένα υπάρχει σε μορφή β-καροτένιο το οποίο ως γνωστόν βοηθά στη διατήρηση της υγείας του δέρματος , του ανοσοποιητικού συστήματος, των ιστών και της όρασης.
Έχει χαμηλή θερμιδική αξία: Συγκεκριμένα μια μέτρια ντομάτα των 100γρ δίνει 18 θερμίδες. Έτσι μπορεί εύκολα να ενταχθεί σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής για απώλεια βάρους σε οποιαδήποτε μορφή είτε ωμη σε σαλάτες είτε σαν σάλτσα ντομάτας.
Περιέχει φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στη καλή λειτουργία του έντερου, στο κορεσμό, στη ρύθμιση το σακχάρου στο αίμα και προστατεύουν από καρκίνο του έντερου. Τα 100γρ ντομάτας δίνουν 1.2γρ.φυτικών ινών.
Μειώνει τη «κακή χοληστερόλη». Μελέτες έχουν δείξει ότι το λυκοπένιο που υπάρχει στη ψημένη ντομάτα φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης παρεμβαίνοντας στο μεταβολισμό της χοληστερόλης. Έτσι είτε σαν σάλτσα ντομάτας είτε σαν πάστα η συχνή κατανάλωση της μπορεί να μας προστατέψει από διάφορα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Σμέουρα

ΣΜΕΟΥΡΑ

Κάνουν την εμφάνισή τους νωρίτερα το καλοκαίρι, αλλά αν τα μαζέψουμε νωρίς, δεν θα είναι τόσο ώριμα. Περιέχουν περισσότερο από τη μισή ημερήσια ποσότητα βιταμίνης C που χρειάζεται να λαμβάνουμε.

ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΑ ΣΜΕΟΥΡΑ

Προλαμβάνουν τον καρκίνο: Τα σμέουρα, ως κορυφαία πηγή αντιοξειδωτικών (φλαβονοειδών και ανθοκυανινών) και ελλαγικού οξέος, προστατεύουν τις κυτταρικές μεμβράνες από την επιβλαβή δράση των ελευθέρων ριζών και εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό καρκινικών κυττάρων και των όγκων. Παράλληλα, αποτρέπουν την ανάπτυξη μύκητα και βακτηρίων στο σώμα, που μπορεί να οδηγήσει σε κολπική μόλυνση και σε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Προάγουν τη συνολική υγεία: Τα σμέουρα, τα βατόμουρα και ορισμένες ποικιλίες σταφυλιών, περιέχουν στη σύνθεση τους ένζυμα που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγιή ανάπτυξη και ανανέωση των ιστών. Επιπροσθέτως, η υψηλή περιεκτικότητα τους σε βιταμίνη Β2, βιταμίνη Β3, βιταμίνη C, μαγνήσιο, μαγγάνιο και άλλα πολύτιμα μέταλλα, συμβάλει στη διατήρησης της συνολικής υγείας του οργανισμού.
Ενισχύουν το ανοσοποιητικό: Τα υψηλά ποσοστά αντιοξειδωτικών και φυτοθρεπτικών συστατικών που περιέχονται στα σμέουρα, ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και προστατεύουν τον οργανισμό από ασθένειες και λοιμώξεις.
Ανακουφίζουν τα συμπτώματα της εμμηνόρροιας: Το ρόφημα από σμέουρα βοηθά στη ρύθμιση των εμμηνορροϊκών κύκλων και στην ανακούφιση των δυσάρεστων συμπτωμάτων. Ταυτόχρονα, βοηθά στην αντιμετώπιση της πρωινής αδιαθεσίας στις εγκύους και συμβάλλει στην αύξηση παραγωγής μητρικού γάλακτος.
Προλαμβάνουν τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας: Πρόκειται για μια ασθένεια που εμφανίζεται ως συνέπεια της φυσιολογικής γήρανσης και επηρεάζει την όραση του ατόμου. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως, τα καροτενοειδή που υπάρχουν στα σμέουρα μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη συγκεκριμένη πάθηση.
Ενισχύουν την προσπάθεια απώλειας βάρους: Τα σμέουρα είναι πλούσια σε μαγγάνιο και φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης και αυξάνουν την αίσθηση πληρότητας, ενώ, το μαγγάνιο συμβάλλει στη ενίσχυση του μεταβολισμού και στην καύση λίπους.
Τα περισσότερο ενδιαφέροντα νέα πεδία έρευνας για τα σμέουρα αφορούν τη διαχείριση της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2.
Στην περίπτωση της παχυσαρκίας ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί σε δύο διαφορετικές ενώσεις των σμέουρων, τις κετόνες σμέουρου ή βατόμουρου και του φλαβονοειδούς τιλιροσίνη.
Οι κετόνες είναι φυσικές ενώσεις που υπάρχουν σε αφθονία στα σμέουρα, ενώ περιέχονται σε μικρότερες ποσότητες και σε πολλά φυτά όπως το πεύκο και το σφένδαμο.
Οι κετόνες βατόμουρου είναι γνωστές και με το όνομα ρεοσμίνη και χρησιμοποιούνται κυρίως ως πρόσθετο τροφίμων.
Τα τελευταία χρόνια οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η ρεοσμίνη βοηθά στην αύξηση του μεταβολισμού και την καύση του σωματικού λίπους.
Επιπρόσθετα, τόσο η ρεοσμίνη όσο και η τιλιροσίνη φέρεται να ενεργοποιούν την αδιπονεκτίνη, ορμόνη που παράγεται από τα λιποκύτταρα του σώματος και η οποία παίρνει μέρος στον καταβολισμό των λιπαρών οξέων.
Η αδιπονεκτίνη εμπλέκεται, επιπλέον, στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.
Σε άτομα παχύσαρκα με διαβήτη τύπου 2 η εν λόγω ορμόνη είναι ανενεργή ή δεν εκκρίνεται σε επαρκείς ποσότητες. Αυτό δυσκολεύει κατά πολύ τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου και λιπών στο αίμα.
Έτσι, με την ενεργοποίηση της αδιπονεκτίνης από τις κετόνες και την τιλιροσίνη μπορεί να επέλθει ισορροπία στην έκκριση ινσουλίνης και στα επίπεδα σακχάρου και λιπών στο αίμα παχύσαρκων ατόμων με διαβήτη τύπου 2.

Μελιτζάνες

ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ

Αν και τις βρίσκουμε συνεχώς στην αγορά, οι μελιτζάνες είναι νοστιμότερες αυτό τον καιρό. Έχουν ελάχιστες θερμίδες και μεγάλο ποσοστό φυτικών ινών.

ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ

Συμβάλλει σε ένα υγιή εγκέφαλο: Στη φλούδα της μελιτζάνας βρίσκεται ένα φυτοθρεπτικό συστατικό, το οποίο κατατάσσεται στις ανθοκυανίνες, η νιασίνη. Από μελέτες που έχουν γίνει έχει βρεθεί πως η νιασίνη προστατεύει τα λιπίδια των κυτταρικών μεμβρανών του εγκεφάλου. Οι ανθοκυανίνες επίσης, μπορούν να βελτιώσουν τη μνήμη και την ψυχική λειτουργία.
Συμβάλλει στη μείωση της χοληστερίνης: Σύμφωνα με μελέτες η νιασίνη λειτουργεί έναντι των ελευθέρων ριζών και προσφέρει προστασία στην υπεροξείδωση των λιπιδίων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προστατεύει τον οργανισμό από αθηροσκλήρωση και άλλες ασθένειες, όπως είναι η χοληστερόλη. Η μελέτη για την μείωση της χοληστερόλης έγινε σε κουνέλια τα οποία είχαν υψηλή χοληστερόλη, τους δόθηκε χυμός μελιτζάνας και στη συνέχεια έγινε πάλι μέτρηση, όπου φάνηκε να μειώνονται σημαντικά τα επίπεδα της χοληστερόλης. Η μείωση της χοληστερόλης είναι πιθανό να οφείλεται όχι μόνο στη νιασίνη, αλλά και σε φυτοχημικά συστατικά που περιέχει η μελιτζάνα γνωστά ως τερπένια.
Βοηθά στην απώλεια βάρους: Είναι λαχανικό χαμηλό σε θερμίδες και πλούσιο σε διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες απορροφούν νερό και διογκώνονται στο πεπτικό σύστημα, βοηθώντας να διατηρηθεί το αίσθημα πληρότητας.
Η μελιτζάνα επίσης, αποτελεί καλή πηγή χλωρογενικού οξέος, ένα φυτοχημικό συστατικό, το οποίο βρίσκεται και στον καφέ και έχει αποδειχθεί ότι έχει ιδιότητες ενάντια της παχυσαρκίας.
Έχει αντικαρκινική δράση: Το εκχύλισμα μελιτζάνας είναι ένα μείγμα θρεπτικων συστατικών, το οποίο δρα έναντι των καρκινικών κυττάρων. Σε έρευνα που έγινε διαπιστώθηκε πως μετά απο χρήση κρέμας από εκχύλισμα μελιτζάνας μειώθηκε ο όγκος του μελανώματος στο μισό περίπου του αρχικού του μεγέθους και μετά απο 14 εβδομάδες είχε εξαλειφθεί εντελώς, χωρίς τον σχηματισμό ουλώδους ιστού.
Βοηθά ως αντικαταθλιπτικό: Όπως ήδη γνωρίζεις, η μελιτζάνα αποτελεί καλή πηγή χλωρογενικού οξέος, και σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει συνδέεται άμεσα με τη βελτίωση της διάθεσης.
Βοηθά στην αποτοξίνωση: Μια εργαστηριακή μελέτη ανακάλυψε ότι η κατανάλωση μελιτζάνας ενεργοποιεί ένζυμα που αποτοξινώνουν και εξαλείφουν βλαβερές χημικές ουσίες απο το σώμα.
Η νιασίνη εκτός ότι είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό, βοηθά επίσης και στην απομάκρυνση της περίσσειας του σιδήρου από το σώμα. Παρά το γεγονός ότι ο σίδηρος είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό, το οποίο είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, τη μεταφορά του οξυγόνου, και τη σύνθεση κολλαγόνου, ωστόσο η περίσσεια του σιδήρου προκαλεί βλάβες στον οργανισμό. Ο υπερβάλλον σίδηρος έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των ελεύθερων ριζών, με μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου και καρδιακών παθήσεων.
Μειώνει την αρτηριακή πίεση: Τα φάρμακα που συνταγογραφούνται για μείωση της αρτηριακής πίεσης μπλοκάρουν ένα ένζυμο που ονομάζεται ACE (μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτενσίνης), και με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η αρτηριακή πίεση.
Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει το ίδιο ένζυμο αναστέλλεται και καταναλώνοντας μελιτζάνα.
Βοηθά στο διαβήτη τύπου 2: Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της μελιτζάνας σε φυτικές ίνες και την χαμηλή περιεκτικότητα σε διαλυτούς υδατάνθρακες , το Εθνικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Διαβήτη των NIH και η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία προτείνει να εντάξεις στην διατροφή σου την μελιτζάνα, ώστε να μπορείς να διαχειριστείς τον διαβήτη τύπου 2. Η αντιοξειδωτική δράση της άλφα-γλυκοσιδάσης λειτουργεί ανασταλτικά και μπορεί να μειώσει την υπεργλυκαιμία που προκαλείται απο παθογένεση.
Βοηθά στην υγεία των οστών: Η πεποίθηση ότι τα φυτά όπως η μελιτζάνα συμβάλλει στην οστεοπόρωση είναι ένας μύθος. Οι μελιτζάνες αποτελούν εξαιρετική πηγή χαλκού, το οποίο ως μέταλλο είναι απαραίτητο για να έχεις υγιή οστά.
Βοηθά στην υγεία των ματιών: Επειδή η μελιτζάνα αποτελεί καλή πηγή χρωστικών φλαβονοειδών, γνωστές ως ανθοκυανίνες, βοηθά ώστε να διατηρηθεί η υγεία του κερατοειδούς και των αιμοφόρων αγγείων στο μάτι, μειώνοντας τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και της εμφάνισης καταρράκτη.

Πεπόνι

ΠΕΠΟΝΙ:

Κατάλληλο φρούτο για ενυδάτωση του οργανισμού και λήψη βιταμίνης C.

ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΠΕΠΟΝΙΟΥ

Το πεπόνι έχει αντιοξειδωτικές, αντιθρομβωτικές, αντικαρκινικές και αντιγηραντικές ιδιότητες, συμβάλλει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης του αίματος, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθάει στην προστασία της όρασης και του δέρματος.
Είναι μια φυσική πηγή πολύτιμων αντιοξειδωτικών ουσιών, καθώς κρύβει μέσα του βιταμίνη C και β-καροτίνη. Οι ουσίες αυτές προστατεύουν τον οργανισμό από διάφορους τύπους καρκίνου, καρδιακά νοσήματα άλλα και προβλήματα που συνδέονται με τη μεγάλη ηλικία, όπως ο καταρράκτης.
Tο πεπόνι περιέχει επίσης χρήσιμα μέταλλα, όπως είναι το κάλιο και το μαγγάνιο.
Είναι ως φρούτο πλούσιο σε κάλιο, που συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, έχει διουρητική δράση και μπορεί να παρεμποδίσει την κακή χοληστερόλη (LDL) να υποστεί χημικές μεταβολές που προκαλούν προβλήματα στον οργανισμό. Το μαγγάνιο χρησιμοποιείται από το σώμα ως συν-παράγοντας για την αντιοξειδωτικού ενζύμου, δισμουτάση του υπεροξειδίου.
Η Δισμουτάση του υπεροξειδίου(SOD), είναι ένα ένζυμο, γνωστό για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Είναι παρούσα σε ορισμένα τμήματα του πεπονιού, ιδίως της ποικιλίας cantaloupe.
Περιέχει βιταμίνη Α, η οποία είναι σημαντική για καλύτερη όραση και αποτελεσματικότερη άμυνα σε μολύνσεις καθώς ενδυναμώνει τα λεμφοκύτταρα του οργανισμού
Περιέχει ακόμη βιταμίνη Β6, η οποία συμβάλλει στη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου καθώς συντελεί στην καλύτερη πνευματική και ψυχολογική υγεία.
Πλούσιο, σε κάλιο, συμβάλλει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της αρτηριακής πίεσης, διαθέτοντας συνάμα διουρητική δράση (κυρίως λόγω του μεγάλου ποσοστού νερού που περιέχει). Σε μία πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι άτομα με υψηλότερα επίπεδα καλίου στον οργανισμό τους σημείωσαν την χαμηλότερη πίεση αίματος.
Τα πεπόνια έχουν ένα αντιπηκτικό χημικό, την αδενοσίνη, που υπάρχει επίσης στα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα μανιτάρια. Η ουσία αυτή βοηθά στην αραίωση του αίματος, ελαττώνοντας τις πιθανότητες καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

ΠΩΣ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ

Περιέχει βιταμίνη Α, Β6, θειαμίνη και νιασίνη, ενώ δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη. Η νιασίνη είναι εκείνη που παίζει ενεργό ρόλο στην λιπόλυση. Τα αντιοξειδωτικά στοιχεία που περιέχει σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C καταπολεμούν την ενοχλητική όψη φλοιού πορτοκαλιού και βοηθούν στην παραγωγή κολλαγόνου. Τέλος, έχει ελάχιστες θερμίδες, αφού μόλις 100 γρ. ισοδυναμούν με 34 θερμίδες, ενώ έχει την ιδιότητα να φουσκώνει το στομάχι και άρα να βοηθά στην πρόσληψη λιγότερων θερμίδων.

Νεκταρίνια

ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ

Ένα ώριμο νεκταρίνι έχει έντονη, γλυκιά γεύση και μόνο 60 θερμίδες.

ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ

Υψηλή περιεκτικότητα σε Αντιοξειδωτικά: Τα νεκταρίνια περιέχουν ωφέλιμες φυτικές ενώσεις που δρουν ως αντιοξειδωτικά μέσα στο σώμα. Η κατανάλωση μερικών μερίδων νεκταρινιών κάθε εβδομάδα μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την υγεία σας και να καταπολεμήσετε τις επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες.
Αυξάνουν την πεπτική ικανότητα του οργανισμού: Τα νεκταρίνια παρέχουν αρκετά υψηλά επίπεδα σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες είναι ένα θρεπτικό συστατικό που είναι εξαιρετικά σημαντικό για την πεπτική υγεία. Οι φυτικές ίνες μετακινούνται μέσω του γαστρεντερικού μας σωλήνα χωρίς να δημιουργούν βλάβη και βοηθώντας να κινηθούν όλα τα περιττώματα.
Βοηθήματα στην απώλεια βάρους: Τα νεκταρίνια είναι χαμηλά σε θερμίδες, αλλά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, καθιστώντας τα μια εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή αν ψάχνετε να χάσετε βάρος γρήγορα .
Ενισχύουν την υγεία των ματιών: Τα νεκταρίνια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την όραση και υγεία των ματιών . Στην πραγματικότητα, μια ανεπάρκεια βιταμίνης Α μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως νυχτερινή τύφλωση, ξηροφθαλμία και μειωμένη όραση.
Μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων: Τα νεκταρίνια περιέχουν ισχυρές ενώσεις που έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην παρεμπόδιση της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων σύμφωνα με μερικές μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες. Μια μελέτη στο περιοδικό Food Chemistry σημείωσε ότι οι πολυφαινόλες στα νεκταρίνια και τα ροδάκινα βοήθησαν να σκοτώσουν και να σταματήσουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του μαστού χωρίς να επηρεάσουν αρνητικά τα υγιή κύτταρα.
Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα: Τα νεκταρίνια περιέχουν αρκετές ενώσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα να ενισχύσει και να αποτρέψει τις μολύνσεις. Για παράδειγμα, μια μαζική αναθεώρηση που περιλαμβάνει 30 μελέτες έδειξε ότι η βιταμίνη C συνέβαλε στη μείωση της σοβαρότητας και της διάρκειας του κρυολογήματος.
Σταθεροποιούν το σάκχαρο στο αίμα: Οι ίνες που βρίσκονται στα νεκταρίνια μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα για να αποφευχθούν αιχμές και συντριβές. Οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την απορρόφηση της ζάχαρης στην κυκλοφορία του αίματος και διατηρούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά από το φαγητό.
Βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς: Τα νεκταρίνια περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που μπορούν να μειώσουν ορισμένους παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου. Περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη μείωση των επιπέδων ολικής και κακής LDL χοληστερόλης.

Πιπεριά

ΠΙΠΕΡΙΑ

Τώρα είναι η εποχή για να την κόψετε και να την προσθέσετε σε κάθε φαγητό και σαλάτα σας. Κατάλληλο συστατικό για ενίσχυση της απώλειας βάρους.

ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΠΙΠΕΡΙΑΣ

Εκτός από το μεγάλο εύρος μικροθρεπτικών συστατικών που περιέχουν οι πιπεριές, τόσο σε ανόργανα στοιχεία όσο και σε βιταμίνες, έχουν και έναν εντυπωσιακό αριθμό φυτοχημικών ενώσεων, με αντιοξειδωτική δράση. Αν δεν έχεις διαβάσει ή ακούσει γι’ αυτά, τα φυτοχημικά συστατικά είναι ομάδες ουσιών που δεν μπορούν να συντεθούν από τον ανθρώπινο οργανισμό και, λόγω της αντιοξειδωτικής τους ικανότητας, μπορούν να καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, να έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες και να προστατεύουν από τη φθορά τα κύτταρα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ακόλουθες ομάδες:
Καψανοειδή: Aλληλεπιδρούν με έναν αισθητηριακό υποδοχέα υπεύθυνο για την αίσθηση καψίματος αλλά και πόνου σαν ένδειξη επικίνδυνης κατάστασης. Η ομάδα αυτή αριθμεί πάνω από 20 μόρια, τα οποία ταξινομούνται σε 4 υποομάδες: της καψαϊκίνης (69%), της διϋδροκαψαϊκίνης (22%), της νορδιϋδροκαψαϊκίνης (7%), και της ομάδας αναλόγων ομοκαψαϊκίνης / ομοδιϋδροκαψαϊκίνης (1%). Η περίοδος μέγιστης παραγωγής τους από το φυτό είναι κοντά στο τέλος του ανώριμου σταδίου, οπότε και του είναι πιο χρήσιμα. Η ένταση της πικάντικης γεύσης της κάθε πιπεριάς είναι σαφώς συνδεδεμένη με την περιεκτικότητά της σε καψανοειδή.
Καροτενοειδή: Είναι σημαντικά για τη διατροφή του ανθρώπου καθώς δεν μπορεί να τα συνθέσει και αποτελούν πρόδρομα μόρια της βιταμίνης Α. Στις πιπεριές μπορούν να διακριθούν βάση χρώματος σε δύο βασικές κατηγορίες. Τα κίτρινα που περιλαμβάνουν ουσίες όπως τα α- και β-καροτένια, τη β-κρυπτοξανθίνη και τη ζεαξανθίνη, την βιολαξανθίνη και τα κόκκινα όπως η καψανθίνη και καψορουμπίνη.
Το προφίλ των κόκκινων και κίτρινων καροτενοειδών στις πιπεριές, ξεκάθαρα συνδέεται με το στάδιο ωρίμανσης του καρπού (όσο πιο ώριμη, τόσο μεγαλύτερη η περιεκτικότητα), αλλά ενίοτε και με την ποικιλία στην οποία ανήκει. Αντίθετα κάποια καροτενοειδή όπως η λουτεΐνη και η νεοξανθίνη, σημειώνουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα στο ανώριμο στάδιο του καρπού και στη συνέχεια φθίνουν.
Φλαβονοειδή: Συγκεντρώνονται κυρίως στη φλούδα του καρπού και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα για την αντιοξειδωτική τους δράση. Τα κύρια φλαβονοειδή της πιπεριάς είναι η κερκετίνη και η λουτεολίνη, που αντιπροσωπεύουν το 41% της συνολικής περιεκτικότητας σε φλαβονοειδή. Αντίθετα με τα καροτενοειδή, τα φλαβονοειδή μειώνονται κατά την ωρίμανση, σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει το 85% της μέγιστης περιεκτικότητας, ανάλογα την ποικιλία της πιπεριάς.
Οι διαφορετικές ποικιλίες, ο βαθμός ωρίμανσης κατά τη συγκομιδή αλλά και η εποχή συγκομιδής του καρπού είναι παράγοντες που επηρεάζουν τα επίπεδα αντιοξειδωτικών που θα λάβεις από τις πιπεριές. Συγκεκριμένα, ο Σεπτέμβρης μοιάζει να είναι ο μήνας που το φυτό αγγίζει τις μέγιστες τιμές συγκέντρωσης στα περισσότερα αυτό αυτά τα βιοενεργά συστατικά, ανεξάρτητα άλλους παράγοντες όπως ο βαθμός ωρίμανσης ή η ποικιλία της πιπεριάς.
Οφέλη για την υγεία: Με όσα έχεις διαβάσει μέχρι στιγμής για τις πιπεριές, δεν είναι αναμενόμενο τα οφέλη για την υγεία να είναι σημαντικά; Με συντομία, οι πιπεριές λόγω του δυνατού αντιοξειδωτικού τους προφίλ, είναι σε θεωρητικό επίπεδο ιδανικοί σύμμαχοι στην υποστήριξη του οργανισμού σου όταν έχει να αντιμετωπίσει νόσους ή καταστάσεις που υποβάλουν τα κύτταρα σε οξειδωτικό στρες. Δεν υπάρχουν όμως μεγάλης κλίμακας μελέτες που να διερευνούν τα οφέλη της κατανάλωσης πιπεριάς στο καθημερινό διαιτολόγιο των ανθρώπων, γι’ αυτό και θα χρειαστεί να γίνουν περαιτέρω μελέτες για να εξακριβωθούν οι θετικές επιδράσεις που εκ πρώτης φαίνεται να έχουν στην υγεία.
Καρδιοπροστατευτική δράση: Τα φυτοχημικά συστατικά της πιπεριάς που βρίσκονται σε σύμπλοκα με φυτικές ίνες της έχουν την ικανότητα να δεσμεύουν το χολικό οξύ που εκκρίνεται από τη χολή. Σα συνέπεια αυτό αποβάλλεται από τα κόπρανα και ο οργανισμός για να αντικαταστήσει την έλλειψή του, μέσω του ήπατος, διασπά τη χοληστερόλη αίματος. Αποτέλεσμα είναι να σημειώνονται μειωμένες τιμές χοληστερόλης αίματος.
Υγεία οφθαλμών: Ένα φλιτζάνι πιπεριές μπορούν να παρέχουν 315 μg καροτενοειδών, συγκεκριμένα λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, που υπάρχουν σε μεγάλες συγκεντρώσεις στη ωχρά κηλίδα του ματιού και προστατεύουν από βλάβες οξείδωσης. Υπάρχει, επομένως, ένα θεωρητικό υπόβαθρο που μπορεί να αξιοποιηθεί για τη μελέτη εκφυλιστικών παθήσεων του οφθαλμού.
Νευροεκφυλιστικές παθήσεις: Η υπερβολική συγκέντρωση αμυλοειδών πρωτεϊνών στους χώρους γύρω από κάποια νευρικά κύτταρα (χολενεργικοί νευρώνες), φαίνεται να είναι παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη της νόσου Alzheimer. Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι πιπεριές παρεμποδίζουν τη δράση κάποιων καθοριστικών ενζύμων για τη δημιουργία αυτών των αμυλοειδών πρωτεϊνών. Εκτενέστερες μελέτες, στο μέλλον, θα μπορούν να δώσουν πιο ασφαλή συμπεράσματα για τον τρόπο που επιτυγχάνεται αυτή η προστατευτική δράση.

Μπάμιες

ΜΠΑΜΙΕΣ:

Υπέροχη πηγή βιταμίνης Β6 και φολλικού οξέος και έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιδιαβητικές ιδιότητες.
Θρεπτικά συστατικά: Ένα φλιτζάνι ωμές μπάμιες περιέχει λίγο πάνω από 30 θερμίδες, περίπου 3 γραμμάρια διαιτητικών ινών, 2 γραμμάρια πρωτεΐνης, 7,6 γραμμάρια υδατάνθρακες και 0,1 γραμμάρια λίπους.. Προσφέρει επίσης τα παρακάτω ποσοστά συνιστώμενων ημερήσιων προσλήψεων: 66% βιταμίνης K, 35% βιταμίνης C, 22% φολικού οξέος, 14% μαγνησίου, 13% θειαμίνης, 11% βιταμίνης Β6 και μικρά ποσοστά ασβεστίου, σιδήρου, βιταμίνης Α, νιασίνης, φωσφόρου και χαλκού. Τί άλλο να ζητήσει πραγματικά κανείς;

ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΠΑΜΙΕΣ

Μειώνουν τη χοληστερόλη: Οι μπάμιες όχι μόνο προωθούν την καλή υγεία του πεπτικού συστήματος, αλλά και τα καλά επίπεδα χοληστερόλης λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. Οι διαλυτές στο νερό ίνες διασπώνται στο πεπτικό σύστημα και δεσμεύουν παράλληλα τη χοληστερόλη των άλλων τροφών έτσι ώστε να μπορεί να εκκρίνεται μαζί με άλλα απόβλητα. Με τη σειρά τους, πέφτουν και τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης.
Βοηθούν στη διαχείριση του διαβήτη: Οι διαλυτές ίνες μπορούν να βοηθήσουν τους διαβητικούς λόγω της ικανότητάς τους να διατηρούν σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα: Η πλούσια περιεκτικότητα τους σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, ενδυναμώνει και προστατεύει το ανοσοποιητικό σύστημα από τις επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες, δημιουργώντας περισσότερα λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μάχη εναντίον των ξένων παθογόνων στο σώμα.
Υγιής εγκυμοσύνη: Τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης Α, βιταμινών Β (Β1, Β2, Β6), βιταμίνης C, φυτικών ινών, φολικού οξέος αλλά και τα ιχνοστοχεία που περιέχει την καθιστούν ένα από τα ιδανικά λαχανικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, βοηθώντας στην πρόληψη των γενετικών ανωμαλιών.
Καρκίνος: Η λεκτίνη είναι ένας τύπος πρωτεΐνης που βρίσκεται στις μπάμιες, χρησιμοποιήθηκε σε μια μελέτη για τη θεραπεία ανθρώπινων κυττάρων καρκίνου του μαστού. Η θεραπεία μείωσε την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων κατά 63% και σκότωσε το 72% των καρκινικών κυττάρων.
Υγεία της καρδιάς: Σύμφωνα με την American Heart Association, η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να μειώσει τα επιβλαβή επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου, παχυσαρκίας και διαβήτη.
Οστεοπόρωση: Τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, όπως οι μπάμπιες, προωθούν την υγεία των οστών απορροφώντας το ασβέστιο.
Δυσκοιλιότητα: Η κατανάλωση ινών βοηθά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και διατηρεί ένα υγιές πεπτικό σύστημα.Οι ίνες στη διατροφή συμβάλλουν επίσης στη μείωση της όρεξης και μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους.
Πεπτική υγεία: Οι βλεννώδεις ίνες της μπάμιας μετακινούν την τροφή στον πεπτικό σωλήνα προσθέτοντας όγκο. Αυτό σημαίνει ότι οι κινήσεις του εντέρου είναι πιο τακτικές και υπάρχει μια μείωση στα γαστρεντερικά προβλήματα όπως φούσκωμα, κράμπες, δυσκοιλιότητα και υπερβολικά αέρια.
Όραση: Πλούσια πηγή βιταμίνης Α και αντιοξειδωτικών όπως βήτα καροτένια, ξανθεϊνη και λουτεΐνη που καταστρέφουν ή εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που είναι υπεύθυνες για την αποδόμηση των κυττάρων στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι υπεύθυνα για την όραση. Η τακτική κατανάλωσή τους θα προστατεύσει την όρασή σας από ασθένειες όπως ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας και ο καταρράκτης.
Δέρμα: Τα αντιοξειδωτικά της βιταμίνης Α προστατεύουν την υγεία του δέρματος, προωθώντας ταχύτερη επούλωση, μειώνοντας την εμφάνιση ουλών, ακμής και ρυτίδων.
Μια αρνητική πλευρά της κατανάλωσης μπάμιας είναι τα υψηλά επίπεδα οξαλικών που περιέχει. Τα οξαλικά άλατα μπορούν να χειροτερεύσουν προβλήματα πέτρας στα νεφρά και τη χολή καθώς ενώνονται με τις υπάρχουσες πέτρες και προκαλούν την αύξησή τους.

Παντζάρια

ΠΑΝΤΖΑΡΙ

Το παντζάρι, περιέχει σε μεγάλη ποσότητα κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο, θείο, ιώδιο, σίδηρο, χαλκό, αλλά και ίχνη από σπάνια μέταλλα, όπως ρουμπίνιο και κάσιο. Παράλληλα περιέχει βιταμίνες Β1 και Β2 και φυσικά υδατάνθρακες, ίνες, αλλά και πρωτεΐνες.

ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΤΖΑΡΙ

Προλαμβάνει τον καρκίνο: Η ουσία βετανίνη, ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στα πατζάρια, έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζει τον σχηματισμό καρκινικών όγκων. Μάλιστα, το φαρμακευτικό σκεύασμα Adriamycin που χορηγείται στη χημειοθεραπεία περιέχει συνθετική βετανίνη.
Θεραπεύει τη δυσκοιλιότητα: Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την σωστή πέψη των τροφών στο πεπτικό σύστημα, καθαρίζουν την εσωτερική μεμβράνη των εντέρων και δεσμεύουν τις τοξίνες οδηγώντας τες έξω από τον οργανισμό.
Συμβάλει στην αποτοξίνωση του ήπατος: Οι φυτοχημικές ουσίες βεταΐνη, βηταλαϊνης, και πηκτίνη που περιέχει το παντζάρι υποστηρίζουν τη σωστή λειτουργία του ήπατος. Η βεταϊνη αποτρέπει τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι και έτσι προλαμβάνει την λιπώδη νόσο του ήπατος και άλλες ασθένειες και βλάβες που έχουν σχέση με αυτό. Από την άλλη πλευρά, η βηταλαϊνη είναι ένας ισχυρός αντι-φλεγμονώδης και αντιοξειδωτικός παράγοντας ενώ η πηκτίνη βοηθά στην πέψη.
Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος: Τα νιτρικά άλατα, που απαντώνται σε λαχανικά όπως τα παντζάρια και σε άλλα φυλλώδη λαχανικά, μετατρέπονται σε μονοξείδιο του αζώτου στο σώμα.
Το μονοξείδιο του αζώτου χαλαρώνει και διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνοντας τη ροή του αίματος. Έτσι, μειώνει την αρτηριακή πίεση, βελτιώνει τη φυσική απόδοση, και λειτουργεί σαν θεραπεία για την δρεπανοκυτταρική αναιμία (2). Το αμινοξύ βεταϊνη, που είδαμε και πιο πριν, αποτρέπει επίσης τη συσσώρευση ομοκυστεΐνης (ένα άλλο αμινοξύ) στο αίμα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στο κυκλοφορικό σύστημα.
Περιέχει σίδηρο: Πολλοί άνθρωποι δεν παίρνουν αρκετό σίδηρο από τη διατροφή τους, πράγμα που οδηγεί στην κόπωση σε πιο ήπια μορφή και σε αναιμία στην ακραία περίπτωση έλλειψης. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να εκδηλωθεί με πολλούς τρόπους στερώντας από τα κύτταρά του σώματός το οξυγόνο. Επίσης, τα παντζάρια είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει το σίδηρο.
Ανακουφίζει από τους πόνους της περιόδου και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης: Η έμμηνος ρύση και εμμηνόπαυση είναι γνωστό ότι προκαλούν ορμονική ανισορροπία. Τα φυτοχημικά που βρίσκονται στα παντζάρια βοηθούν στην εξισορρόπηση των ορμονών και αυξάνουν την παραγωγή οιστρογόνων ελαχιστοποιώντας τα μηνιαία σκαμπανεβάσματα της διάθεσης.
Επιπλέον, ο σίδηρος βοηθά στην παραγωγή αιμοπεταλίων, μειώνοντας την κόπωση και την ευερεθιστότητα. Τέλος, η βιταμίνη Β9 (φολικό οξύ) βοηθά στη ρύθμιση της έμμηνου ρύσης.
Σταθεροποιεί τη διάθεση και την ψυχική υγεία: Τα παντζάρια περιέχουν τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που προωθεί το αίσθημα ευεξίας και χαλάρωσης. Επίσης, η βεταΐνη προκαλεί την παραγωγή της ένωσης SAM-e μέσω του μεταβολισμού (ως το αποτέλεσμα της σύνθεσης αμινοξέων), η οποία είναι ένα φυσικό αντικαταθλιπτικό. (3) Επιπλέον, βελτιώνοντας τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη και να προλάβει την άνοια.
Βελτιώνει τη μυϊκή δύναμη, την αντοχή και την απόδοση: Τροφοδοτεί τους μύες με αυξημένη ροή αίματος πλούσια σε σίδηρο, νιτρώδη και μαγνήσιο. Μια μελέτη στο Washington University School of Medicine στο St. Louis του Μιζούρι έδειξε ότι η μυϊκή δύναμη αυξάνετε σημαντικά σχεδόν αμέσως μετά την κατανάλωση χυμού παντζαριού.
Φροντίζει το δέρμα: Το φυλλικό οξύ είναι μία από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β και παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του δέρματος. Επίσης, μπορεί να προλάβει τον καρκίνο του δέρματος και επαναφέρει την φυσική χρώση του δέρματος στην περίπτωση της λεύκης.
Αποτρέπει προβλήματα και δυσμορφίες στο έμβρυο: Το φυλλικό οξύ έχει καθοριστικό ρόλο στην υγιή ανάπτυξη του εμβρύου. Ειδικότερα, η συγκεκριμένη χημική ένωση διασφαλίζει τη σωστή ανάπτυξη του νωτιαίου μυελού του εμβρύου και αποτρέπει τον κίνδυνο των δυσμορφιών όπως η δισχιδής ράχη (7). Τα παντζάρια ελαττώνουν επίσης το άγχος που μεταφέρει το έμβρυο στη μητέρα με τη βελτίωση της πέψης και της ανοσίας του οργανισμού, καθώς και την πρόληψη της οστεοπόρωσης και του πόνου στις αρθρώσεις που προκαλούνται από την εγκυμοσύνη.
Καταπολεμά τη φλεγμονή: Αυτή η κόκκινη ρίζα περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά που αντιμετωπίζουν τις βλάβες των κυττάρων και έχει αντι-φλεγμονώδεις παράγοντες που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονής και καρκίνου.
Κατεβάζει την υψηλή αρτηριακή πίεση: Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα παντζάρια έχουν την ικανότητα να βελτιώνουν τη ροή του αίματος εξασφαλίζοντας έτσι την υγεία των αιμοφόρων αγγείων. Μάλιστα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Nutrition διαπίστωσε ότι η καθημερινή λήψη ενός ποτηριού χυμού παντζαριού μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση σε άτομα με υπέρταση, ακόμη και σε αυτούς των οποίων η υψηλή αρτηριακή πίεση δεν ελέγχεται από τη φαρμακευτική αγωγή.

Σταφύλια

ΣΤΑΦΥΛΙ

Με σπουδαία οφέλη, ειδικά όσον αφορά στην πρόληψη παθήσεων, όπως αρτηριοσκλήρυνση, υπέρταση, πρήξιμο μετά από τραυματισμό, έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα σταφύλια περιέχουν επίσης θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, σίδηρο, κάλιο και διαφορετικά είδη αντιοξειδωτικών.

ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΣΤΑΦΥΛΙΟΥ

Το σταφύλι αποκαλείται ‘ευτυχές δημιούργημα της φύσης’. Τα 100 γραμμάρια σταφυλιών αποδίδουν 80kcal. Είναι τροφή πλούσια σε κάλιο και βιταμίνες Α, Β και C, ενώ η φλούδα τους περιέχει το πολύτιμο φυτικό συστατικό ρεσβερατρόλη.
Άλλα συστατικά του σταφυλιού είναι τα εξής:
Φλαβονοειδή, γνωστά και ως βιταμίνη Ρ, τα οποία εκτός από καρδειοπροστατευτική δράση, χρησιμοποιούνται στη θεραπεία διαφόρων λοιμώξεων.
Κουερσιτίνη: προστατεύει τον οργανισμό από καρδιαγγειακές παθήσεις και από καρκίνο.
Ευεργετικές δράσεις – ιδιότητες του σταφυλιού
Tο σταφύλι ενισχύει επίσης τα επίπεδα οιστρογόνων, μάχεται τα μικρόβια, αυξάνει την απορρόφηση ψευδαργύρου, με αποτέλεσμα τη γρηγορότερη επούλωση των πληγών, την καλύτερη γεύση και όσφρηση, πέψη, σεξουαλική ικανότητα, πρόληψη της αρτηριακής υπέρτασης, αναστολή υπερτροφίας του προστάτη.
Eπίσης πιο συγκεκριμμένα έχει:
Αντιφλεγμονώδη δράση: αναστέλλουν την απελευθέρωση της ισταμίνης και της προσταγλανδίνης, οι οποίες είναι υπέυθυνες για τη φλεγμονή.
Αντιαλλεργική δράση: οι πάσχοντες από αλλεργία αναφέρουν σημαντική ανακούφιση με τη χρησιμοποίηση του εκχυλίσματος σταφυλιού.
Αντιελκωτική δράση: Τα βιοφλαβονοειδή βοηθούν στην επούλωση των ελκών μειώνοντας την έκκριση ισταμίνης.
Προστατευτική δράση: 1-2 ποτηράκια κόκκινο κρασί κατά τη διάρκεια των γευμάτων έχει προστατευτικό αποτέλεσμα κατά της καρδιακής νόσου. Τα βιοφλαβονοειδή προστατεύουν το κυτταρικό DNA από την οξειδωτική καταστροφή.
Βελτιωτική δράση: άτομα που λαμβάνουν βιοφλαβονοειδή συχνά αναφέρουν βελτιωμένη πνευματική διαύγεια.

Σύκα

ΣΥΚΟ

Σήμα κατατεθέν του Αυγούστου. Έχει ιδιαίτερη υφή και γεύση, κυρίως όμως αποτελεί καλή πηγή ενέργειας, καλίου, ασβεστίου και σιδήρου. Διαβάστε πως το σύκο βοηθά την υγεία.

ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΚΟΥ

Ασπίδα έναντι του καρκίνου: Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από καρκίνο έχουν κάτι κοινό, χαμηλά επίπεδα pH στο αίμα. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα τους είναι όξινο, γεγονός που το καθιστά φυτώριο βακτηρίων, μικροβίων και ιών. Στην ουσία, είναι επίσης γνωστό ότι κάθε είδους νόσος αδυνατεί να αναπτύξει, να εξελιχθεί και να εξαπλωθεί σε ένα αλκαλικό σώμα. Τα σύκα θεωρούνται από τα πιο αλκαλικά φρούτα (και επίσης περιέχουν φυτοχημικές ουσίες γνωστές ως βενζαλδεΰδες και γλυκοζίδιο της ισοορμμενετίνης, ένα φλαβονοειδές που έχει ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες.
Απώλεια Βάρους: Τα σύκα είναι πηγή φυτικών ινών, σημαντική ουσία για την απώλεια βάρους. Σχετικές μελέτες έχουν καταδείξει ότι οι φυτικές ίνες έχουν σημαντική επίδραση και καταπολεμούν το αίσθημα της πείνας, τον επιδρούν στον κορεσμό, την ενεργειακή πρόσληψη και τη σύνθεση του σώματος, ενώ παράλληλα ενισχύουν την απώλεια βάρους, ειδικότερα σε παχύσαρκα άτομα. Τα σύκα είναι πλούσια πηγή ινών και περιέχουν επίσης ένα βασικό πεπτικό ένζυμο, τη φικίνη, που βοηθά στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών σε αμινοξέα. Η φικίνη συμβάλλει επίσης στις καθαρτικές ιδιότητες των σύκων.
Υπέρταση: Τα σύκα εξομαλύνουν την υπέρταση, καθώς περιέχουν ποτάσιο, ένα μέταλλο που καταπολεμά την υπέρταση.
Αντιγήρανση: Όπως πολλά φρούτα, τα σύκα περιέχουν πολλά αντιοξιδωτικά, φλαβονοειδή, πολυφαινόλες και ανθοκυανίνες. Τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες επιταχύνουν τον ρυθμό γήρανσης και οδηγούν σε νόσους.
Προστασία της όρασης: Σύμφωνα με μελέτες 3 μερίδες σύκου την ημέρα βοηθούν στην πρόληψη της εκφύλισης ωχράς κηλίδας, που συνδέεται με τη γήρανση και ενδεχομένως να οδηγήσει σε απώλεια όρασης σε μεγάλες ηλικίες.
Θεραπεία ασθενειών: Σύμφωνα με μελέτες, τα σύκα είναι ευεργετικά για διάφορες ασθένειες, όπως αναιμία, καρκινος, διαβήτης λέπρα, ηπατικές ασθένειες, παράλυση, δερματοπάθειες και έλκη. Επίσης συμβάλλουν στην παρασκευή νέων φαρμάκων.
Ενισχύει το ανοσοποιητικό: Τα σύκα είναι ισχυρά διεγερτικά του ανοσοποιητικού μας.
Διατήρηση νεανικής επιδερμίδας: Ενώ διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι το εκχύλισμα φύλλου συκιάς έχει δυνατές αντιρυτιδικές ιδιότητες, το εκχύλισμα του καρπού συμβάλλει τη μείωση του υπερμελάγχρωσης, της ακμής και των πανάδων.

Μαϊντανός

ΜΑΪΝΤΑΝΟΣ

Πλούσιος σε βιταμίνες Β12, Κ, Α και C, καθώς και σε βήτα- καροτένιο. Επιπλέον είναι μια καλή πηγή φολλικού οξέως και σιδήρου.

ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΜΑΪΝΤΑΝΟΥ

Οφέλη για τη συνολική υγεία: Ο μαϊντανός αποτελεί πλούσια πηγή βιταμινών A, B και C και K για τη διατήρηση του επιπέδου υγείας του οργανισμού και της αποφυγής των ασθενειών. Τα υψηλά επίπεδα φλαβονοειδών και πτητικών ελαίων προλαμβάνουν τις βλάβες και αδρανοποιούν τα βλαβερά στοιχεία.
Αποτοξίνωση του οργανισμού: Ο μαϊντανός λειτουργεί ως φυσικό διουρητικό. Αυξάνει τη ροή των ούρων ώστε να απομακρύνει τα βακτήρια που προκαλούν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Ταυτόχρονα, βοηθά τον οργανισμό να αποβάλλει περισσότερες τοξίνες όπως τα βαρέα μέταλλα, προλαμβάνοντας τον σχηματισμό πέτρας στα νεφρά. Θα πρέπει όμως να είστε προσεκτικοί, καθώς ο μαϊντανός περιέχει οξαλικό οξύ, που μπορεί να προξενήσει σοβαρές βλάβες σε όσους έχουν ήδη προβλήματα στα νεφρά.
Αντικαρκινική Δράση: Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι ο μαϊντανός μπορεί να επιτελέσει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη ή την αναστολή της ανάπτυξης καρκινικών όγκων εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας του σε αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες.
Κακοσμία του στόματος: Ο μαϊντανός είναι πλούσιος σε χλωροφύλλη, που συγκεντρώνει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και χρησιμοποιείται για πολλά χρόνια ως φυσική θεραπεία για την κακοσμία του στόματος.
Αρθρίτιδα: Τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης C και ευγενόλης προστατεύουν τον οργανισμό από τις λοιμώξεις. Μειώνει τον πόνο και το πρήξιμο, και έχει επιδείξει σημαντικά αποτελέσματα στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
Αναιμία: Η χλωροφύλλη είναι ένας εξαιρετικός καθαριστής του αίματος και βοηθά στην οικοδόμηση νέων κυττάρων του αίματος. Τα υψηλά επίπεδα βιταμινών C βελτιώνουν την απορρόφηση του σιδήρου και αυξάνουν τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης.
Υγεία της Καρδιάς: Το φυλλικό οξύ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων και βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Ο μαϊντανός μπορεί επίσης να διαλύσει τις κολλώδεις ουσίες στα αγγεία του αίματος, και βελτιώνει την ελαστικότητά τους.
Ενίσχυση του Ανοσοποιητικού Συστήματος: Ο μαϊντανός περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης C από τα πορτοκάλια και είναι γεμάτος με φυτοθρεπτικά συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Έμμηνος Ρύση: Το Apiole, ένα πτητικό έλαιο που υπάρχει στον μαϊντανό, είναι ένα συστατικό του οιστρογόνου που μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να ρυθμίσουν τον μηνιαίο κύκλο τους.
Βελτίωση της Όρασης: Ο μαϊντανός αποτελεί πλούσια πηγή καροτενοειδών, που αποτελούν τον πρόδρομο της βιταμίνης A. Προστατεύει έτσι την υγεία των ματιών και την λειτουργία της όρασης.
Θεραπεύει τις πληγές: Η ιστιδίνη, που περιέχεται στον μαϊντανό, είναι ένα σημαντικό αμινοξύ για την επιδιόρθωση των ζημιών στους ιστούς. Ο χυμός με μαϊντανό επιταχύνει σημαντικά την αποκατάσταση των πληγών έπειτα από μια χειρουργική επέμβαση.
Μείωση της Τριχόπτωσης: Το αιθέριο έλαιο του μαϊντανού συντελεί στη μείωση της τριχόπτωσης. Το μασάζ με αιθέριο έλαιο μαϊντανού στο τριχωτό της κεφαλής συντελεί στη διατήρηση της υγείας των μαλλιών.
Προφυλάξεις: Προσοχή κατά την εγκυμοσύνη. Η μεγάλη κατανάλωση μαϊντανού μπορεί να προκαλέσει συστολές της μήτρας των εγκύων. Επίσης να αποφεύγεται η υπερβολική κατανάλωση από γυναίκες που θηλάζουν.
Να αποφεύγεται η υπερκατανάλωση μαϊντανού εξαιτίας των οξαλικών που περιέχει – 1.70 mg ανά 100 gr. Κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε οξαλικό οξύ προκαλούν ουρική αρθρίτιδα και πέτρες στα νεφρά.
Το έλαιο του Μαϊντανού περιέχει ψωραλένια και φουρανοκουμαρίνες τα οποία προκαλούν ευαισθησία του δέρματος στον ήλιο με αποτέλεσμα να προκληθούν εξανθήματα.

Καρπούζι

ΚΑΡΠΟΥΖΙ

Αναπόσπαστο κομμάτι του καλοκαιριού μας. Νόστιμο, δροσιστικό και χορταστικό. Περιέχει μόνο 46 θερμίδες ανά φλιτζάνι, αλλά και πολλές βιταμίνες και θρεπτικά ιχνοστοιχεία.

ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΚΑΡΠΟΥΖΙΟΥ

Το καρπούζι περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C, οπότε, η τακτική και ικανοποιητική κατανάλωση καρπουζιού, μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης άσθματος.
Μειώνει την αρτηριακή πίεση σε παχύσαρκους και μεσήλικες και βελτιώνει τη λειτουργία των αρτηριών. Το λυκοπένιο που περιέχει, βοηθά στην προστασία της καρδιάς.
Η πρόσληψη λυκοπένιου έχει συνδεθεί και με την προστασία από τον καρκίνο του προστάτη.
Είναι αντιοξειδωτικό, κατά των ελεύθερων ριζών.
Είναι ένα εξαιρετικό ενυδατικό, κατά της αφυδάτωσης.
Χάρη στη βιταμίνη Α που περιέχει, βοηθά στην ανάπτυξη των ιστών του σώματος, δέρματος και μαλλιών.
Έχει θεραπευτική επίδραση στις παθήσεις του ήπατος.
Αποτελεσματικό στις κυστίτιδες και στις φλεγμονές του ουροποιητικού συστήματος.
Καθαρίζει τα νεφρά από τα άλατα και τους μικρούς λίθους.
Εξαιρετικό διουρητικό, απομακρύνει τις τοξίνες από το σώμα.
Είναι πλούσιο σε κάλιο που βοηθά στη διατήρηση του ασβεστίου στο σώμα, με αποτέλεσμα να έχουμε ανθεκτικότερα οστά και αρθρώσεις.
Μειώνει το σωματικό λίπος, λόγω της κιτρουλίνης που περιέχει.
Βοηθά στη ρύθμιση της δράσης των μυών και των νεύρων στο σώμα μας.
Βοηθά την παραγωγή πολύτιμων ουσιών στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού και προστατεύει από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Πηγές:
Logodiatrofis.gr
Enallaktiki drasi
Votanonkipos.gr
Iatronet.gr
Miss bloom
Politisonline.com
art-therapy.center
Mednutrition
Itrofi.gr
triklopodia.gr
pentapostagma.gr

Total
7
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Δεντρολίβανο: Χρήση και Θεραπευτικές ιδιότητες

Δενδρολίβανο-Rosmarinus officinalis Επιστημονική ονομασία: Rosmarinus officinalis-Ροσμαρίνος ο φαρμακευτικός. Οικογένεια: Χειλανθή (Labiatae). Άλλα ονόματα: δεντρολίβανο, λιβανόδενδρο, διοσμαρίνι, λασμαρί, αρισμαρί,…
epsa bio
Περισσότερα

ΕΨΑ bio

Οι νέες EΨΑ bio παράγονται από πιστοποιημένο βιολογικό χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού με προσθήκη πιστοποιημένης βιολογικής ζάχαρης στη…