Ανακοινώθηκε το νέο ΦΕΚ, που περιλαμβάνει τις νέες αλλαγές! Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ΦΕΚ Διαβητης ΕΟΠΥΥ Μπερσμισης, Πολακης

Ανακοινώθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο το νέο ΦΕΚ, που περιλαμβάνει τις νέες αλλαγές και τροποποιήσεις στον Σακχαρώδη Διαβήτη, όχι όμως με τεράστιες διαφορές από όσα ξέραμε μέχρι σήμερα. Όσον αφορά τον μετρητή συνεχούς καταγραφής Freestyle Libre, διαφαίνεται ότι έχει ενταχθεί, βέβαια μένει να έρθει η επιτροπή σε συμφωνία με την εταιρεία.
Συγκεκριμένα το ΦΕΚ λεει: ή ίσης αξίας αναλώσιμα συσκευών συνεχούς μέτρησης επιπέδων σακχάρου”, αυτήν την στιγμή γνωρίζουμε ότι η αποζημίωση για 4 κουτιά ταινίες μέτρησης και τις βελόνες, δεν φτάνει ακριβώς τα 120 ευρώ που κοστίζουν τα 2 libre τον μήνα. Θεωρητικά σίγουρα η Abbott θα κατεβάσει την τιμή προς τον ΕΟΠΥΥ, αν όμως ο ΕΟΠΥΥ κατεβάσει μέχρι τότε την τιμή αποζημίωσης των αναλωσίμων, τότε τι θα γίνει;
Να αναφέρουμε ότι η ισχύς άρχεται την 1η Οκτωβρίου 2018, οπότε έχουμε καιρό μέχρι να εφαρμοστούν όλα όσα αναφέρονται. Παρόλα αυτά, είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι και αναμένουμε τις εξελίξεις πάνω στο θέμα!
Τροποποίηση και αντικατάσταση της με αριθμ. πρωτ. Φ.90380/25916/3294/31.10.2011 (Β΄ 2011) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως ισχύει, με θέμα «Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ)» (ΦΕΚ 2315/19.6.2018).
Αναλυτικά όσον αφορά τα αναλώσιμα:
4. Δεν καταβάλλουν συμμετοχή για το Υγειονομικό Υλικό:
4ε. Οι ινσουλινοεξαρτώμενοι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, οι διαβητικοί τύπου 1 που κάνουν χρήση αντλίας συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης, οι ινσουλινοθεραπευόμενοι διαβητικοί τύπου 2 ή από άλλου τύπου διαβήτη όπως ο μονογονιδιακός, διαβήτης κύησης και διαβήτης μετά παγκρεατεκτομή που ακολουθούν θεραπεία με δισκία ή άλλες ενέσιμες θεραπείες εκτός Ινσουλίνης, για την δαπάνη αγοράς ταινιών μέτρησης σακχάρου και ισόποσων σκαριφιστήρων ή ίσης αξίας αναλωσίμων συσκευών στιγμιαίας μέτρησης σακχάρου, σύριγγες ινσουλίνης μιάς χρήσης, βελόνες φυσοσυρίγγων, βελόνες χορήγησης ινσουλίνης, αναλώσιμα συσκευών έγχυσης ινσουλίνης όπως καθετήρες έγχυσης ινσουλίνης, δεξαμενές, αισθητήρες μέτρησης, μπαταρίες, όπως επίσης και για κάθε νέο τεχνολογικό προϊόν που ο ΕΟΠΥΥ θα εντάξει στο σύστημα αποζημίωσης, με την διαδικασία που κάθε φορά ισχύει.
5. Τα αναλώσιμα υλικά διαβήτη, χορηγούνται ως εξής:
– Για τους ινσουλινοεξαρτώμενους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη (διαβήτης τύπου 1), χορηγούνται έως 200 ταινίες μέτρησης σακχάρου στο αίμα/μήνα, έως 200 σκαριφιστήρες ανά μήνα ή ίσης αξίας αναλώσιμα συσκευών συνεχούς μέτρησης επιπέδων σακχάρουέως 50 ταινίες μέτρησης κετονών στο αίμα ανά έτος και έως 100 βελόνες ανά μήνα, ένα σύστημα καταγραφής ή ελέγχου του σακχάρου, σύμφωνα με αιτιολογημένη ιατρική γνωμάτευση.
– Για τους ινσουλινοθεραπευόμενους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη (διαβήτης τύπου 2), χορηγούνται έως 100 ταινίες μέτρησης σακχάρου στο αίμα/μήνα, έως 100 σκαριφιστήρες ανά μήνα, έως 30 ταινίες μέτρησης κετονών στο αίμα ανά έτος και έως 60 βελόνες ανά μήνα, σύμφωνα με αιτιολογημένη ιατρική γνωμάτευση.
– Για τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη που λαμβάνουν αντιδιαβητικά δισκία ή άλλες ενέσιμες αγωγές εκτός ινσουλίνης, χορηγούνται έως 50 ταινίες μέτρησης σακχάρου στο αίμα/δίμηνο και έως 50 σκαριφιστήρες/δίμηνο.
– Σε διαβήτη κύησης, χορηγούνται έως 150 ταινίες μέτρησης σακχάρου στο αίμα/μήνα, έως 150 σκαριφιστήρες/μήνα και ως 150 βελόνες, σύμφωνα με αιτιολογημένη ιατρική γνωμάτευση.
– Για τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη που αντιμετωπίζονται με διαιτητική αγωγή, χορηγούνται έως 50 ταινίες μέτρησης σακχάρου στο αίμα/τρίμηνο και έως 50 σκαριφιστήρες/τρίμηνο.
– Για τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη που κάνουν χρήση αντλίας συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης, χορηγούνται, ένα σύστημα ελέγχου ή καταγραφής γλυκόζης σύμφωνα με αιτιολογημένη ιατρική γνωμάτευσητα αναλώσιμα καταγραφής γλυκόζης συνδεδεμένα ή μη συνδεδεμένα με την αντλία και σε ποσότητα έως 5/μήνα, έως 200 ταινίες μέτρησης σακχάρου στο αίμα/μήνα, έως 200 σκαριφιστήρες το μήνα, 100 βελόνες για χορήγηση ινσουλίνης με πένα/εξάμηνο (σε περίπτωση εμπλοκής αντλίας ή πρόσθετης δόσης) και έως 50 ταινίες μέτρησης κετονών στο αίμα ανά έτος. 
Σε περίπτωση που απαιτούνται επιπλέον ποσότητες από τις ανωτέρω ορισθείσες, για όλες τις κατηγορίες σακχαρώδους διαβήτη, θα πρέπει να προσκομίζεται αιτιολογημένη γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού, όπου θα αναφέρεται η ανάγκη για την πρόσθετη αιτούμενη ποσότητα, προκειμένου να την αξιολογεί και να αποφασίζει την έγκρισή της, το Α.Υ.Σ.
Άρθρο 48
Συσκευές έγχυσης φαρμάκων και διατροφικών διαλυμάτων
1. Ο Οργανισμός αποζημιώνει κάθε ιατροτεχνολογικό υλικό (συσκευή) με διαδικασία που ορίζεται από τον νόμο και με εγκύκλιο του Οργανισμού, ενημερώνεται κάθε πάροχος για τον τρόπο που το υλικό που εμπορεύεται θα μπορεί να ενταχθεί στα αποζημιούμενα από τον ΕΟΠΥΥ.
Α) Η αντλία έγχυσης ινσουλίνης, εγκεκριμένη από τον Οργανισμό με την προαναφερθείσα διαδικασία, αποζημιώνεται στον πάροχο μετά από προσκόμιση ιατρικής γνωμάτευσης από πιστοποιημένο, σύμφωνα με την ισχύουσα κάθε φορά νομοθεσία, διαβητολογικό κέντρο ή διαβητολογικό ιατρείο, δημοσίου νοσοκομείου ή ιδιωτικού τομέα, η οποία φέρει υπογραφή του θεράποντος ιατρούκαι θεώρηση από ελεγκτές ιατρούς των Δημόσιων Νοσοκομείων ή Κ.Υ, χωρίς συμμετοχή, μετά από έγκριση του Α.Υ.Σ. Στη γνωμάτευση αναγράφονται έως τρεις τιμές γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης του τελευταίου έτους. Αντικατάστασή της αντλίας εγκρίνεται σε περίπτωση αποδεδειγμένης φθοράς της από μακρόχρονη χρήση ή μετά παρέλευση 5ετίας και εφόσον πιστοποιείται η δυσλειτουργία της, έπειτα από σύμφωνη γνώμη του Α.Υ.Σ. Ο Οργανισμός αποζημιώνει την αντλία ινσουλίνης με τιμή που ορίζεται κάθε φορά με απόφαση Δ.Σ. και δημοσιεύεται σε ΦΕΚ. Το αναλώσιμο υγειονομικό υλικό που αφορά στη λειτουργία της αντλίας έγχυσης ινσουλίνης, περιλαμβάνει τα κάτωθι που αποζημιώνονται ξεχωριστά:
α. Καθετήρες έγχυσης ινσουλίνης, έως 15 τεμάχια μηνιαίως, β. Δεξαμενές, έως 15 τεμάχια μηνιαίως ανάλογα με τις μονάδες ινσουλίνης γ. Αισθητήρες μέτρησης γλυκόζης, συνδεδεμένοι ή μη συνδεδεμένοι με την αντλία έως 5 τεμάχια μηνιαίως. δ. Μπαταρίες για τη λειτουργία της αντλίας έως 4/μηνιαίως, ανάλογα με το μοντέλο της αντλίας.
Άρθρο 49
Θεραπευτικά επιθέματα δερματικών βλαβών
1. Τα θεραπευτικά επιθέματα χορηγούνται χωρίς συμμετοχή των δικαιούχων, για παθήσεις που χαρακτηρίζονται ως χρόνια νοσήματα και θα αποτυπωθούν σε ειδική απόφαση του ΔΣ προκειμένου να ενσωματωθούν στο σύστημα ηλεκτρονικής γνωμάτευσης του Οργανισμού και με σκοπό την ταχεία επούλωση δερματικής βλάβης (εξέλκωση) που μπορεί να οφείλεται σε,
– κατάκλιση εκ πιέσεως,
– εξελκώσεις δέρματος συνεπεία εγκαυμάτων, χημικών ή θερμικών,
– άτονα έλκη κάτω άκρων,
– Διαβητικά έλκη,
– εξελκώσεις μετά ακτινική δερματίτιδα,
– εξελκώσεις απότοκες, επιδερμόλυσης,
– τραυματικές επιφάνειες μετά χειρουργικές επεμβάσεις ή σοβαρούς τραυματισμούς.
Άρθρο 54
Άλλα είδη υγειονομικού υλικού
Στους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη με υψηλό κίνδυνο για εμφάνιση ελκών, χορηγούνται, σύμφωνα από γνωμάτευση ειδικού ιατρού, ειδικά υποδήματα (θεραπευτικά υποδήματα διαβητικού) και λοιπά μέσα αποφόρτισης. Τέτοιοι διαβητικοί ασθενείς είναι, οι πάσχοντες από διαβητική πολυνευροπάθεια με απώλεια της αισθητικότητας ή/και περιφερική αγγειοπάθεια με συνοδό ιστορικό εξέλκωσης ή υπάρχουσα εξέλκωση ή ανατομικές δυσμορφίες που οδηγούν σε αυξημένες τοπικά, πιέσεις.
 Άρθρο 62
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς της παρούσας άρχεται την 1η Οκτωβρίου 2018. Η απόφαση αυτή θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Πηγή: ΕΤ
Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα