Θα μπορούσε η στοχευμένη στο ήπαρ ινσουλίνη να είναι το μέλλον της φροντίδας του διαβήτη τύπου 1;

Εξερευνήστε πώς αυτή η νέα ινσουλίνη θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά τον γλυκαιμικό έλεγχο και να μειώσει τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας.

Το 2021, ο κόσμος γιόρτασε την 100ή επέτειο από την ανακάλυψη της ινσουλίνης. Η ανακάλυψη της ινσουλίνης μετέτρεψε τον διαβήτη από σοβαρή ασθένεια σε κατάσταση που μπορούσε να αντιμετωπιστεί με φάρμακα και παρακολούθηση της γλυκόζης στο αίμα.

Πράγματι, η θεραπεία του διαβήτη έχει προχωρήσει πολύ από το 1921, ιδιαίτερα με την εμφάνιση νέων τεχνολογιών όπως η συνεχής παρακολούθηση της γλυκόζης (CGM) και η ανάπτυξη νεότερων θεραπειών.

Ωστόσο, η θεραπεία με ινσουλίνη εξακολουθεί να έχει πολλά μειονεκτήματα, από υπογλυκαιμία έως αύξηση βάρους έως την ανάγκη για χορήγηση δόσης πριν από τα γεύματα. Αν και τα συστήματα αυτοματοποιημένης χορήγησης ινσουλίνης (AID) μπορούν να αντιμετωπίσουν ορισμένα από αυτά τα ζητήματα, μένει να γίνει περισσότερη δουλειά. Μία από τις βασικές προκλήσεις της θεραπείας με ινσουλίνη είναι ότι η ινσουλίνη που προέρχεται από το πάγκρεας δρα κυρίως στο ήπαρ, αλλά τα άτομα με διαβήτη πρέπει να κάνουν υποδόρια ένεση ινσουλίνης.

Ο Δρ. Ο Jeremy Pettus, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο UC San Diego Health, ο οποίος έχει επίσης διαβήτη τύπου 1, ηγείται της έρευνας για την ινσουλίνη που δρα απευθείας στο ήπαρ. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η στοχευμένη στο ήπαρ ινσουλίνη θα μπορούσε να μιμηθεί καλύτερα τη φυσική δράση της ορμόνης, βοηθώντας τα άτομα με διαβήτη να βελτιώσουν τον έλεγχο της γλυκόζης και τα συνολικά αποτελέσματα της υγείας.

Γιατί οι ερευνητές αναπτύσσουν ινσουλίνη στοχευμένη στο ήπαρ;

Με απλά λόγια, απαιτείται ινσουλίνη στοχευμένη στο ήπαρ, επειδή η ινσουλίνη που εγχέεται υποδόρια δεν είναι τέλειο αντίγραφο της ορμόνης που παράγεται φυσικά στο σώμα.

Όταν κάνετε ένεση ινσουλίνης στο δέρμα σας, το σώμα σας την απορροφά αργά. Αυτό οδηγεί σε χαμηλές ποσότητες στο ήπαρ και στα κύτταρα των νησιδίων του παγκρέατος και σε υψηλές ποσότητες ινσουλίνης που κυκλοφορούν στην κυκλοφορία του αίματος και σε άλλους ιστούς.

«Αυτό είναι ακριβώς το αντίθετο της φυσιολογικής φυσιολογίας όπου οι συγκεντρώσεις είναι υψηλότερες στις νησίδες, μετά στο συκώτι και μετά στην περιφέρεια», είπε ο Pettus.

Ως αποτέλεσμα της χαμηλής ινσουλίνης στο ήπαρ, το όργανο απελευθερώνει περίσσεια γλυκόζης, με αποτέλεσμα υψηλό σάκχαρο στο αίμα.

«Αυτό είναι ιδιαίτερα προβληματικό μετά τα γεύματα», είπε ο Pettus. «Όπως θα σας πει οποιοσδήποτε με τύπο 1, ο έλεγχος της “ακίδας” μετά τα γεύματα είναι σχεδόν αδύνατος. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον κατώτερο τρόπο παροχής ινσουλίνης».

Πώς λειτουργεί η στοχευμένη στο ήπαρ ινσουλίνη και ποιος θα μπορούσε να ωφεληθεί;

Η εταιρεία Diasome ερευνά μια νέα τεχνολογία για την παροχή ινσουλίνης απευθείας στο ήπαρ. Η προσέγγιση της Diasome, η οποία δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τον FDA, περιλαμβάνει τη σύνδεση μικρών μορίων στην ινσουλίνη για να την κατευθύνουν ειδικά στο ήπαρ σε μια προσπάθεια μίμησης της φυσιολογικής φυσιολογίας.

Η τεχνολογία έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιείται με οποιαδήποτε εμπορικά διαθέσιμη ινσουλίνη και οποιαδήποτε επιλογή διανομής, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων αντλίας.

Με περισσότερη ινσουλίνη στο ήπαρ, οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης μετά τα γεύματα και λιγότερη υπογλυκαιμία, είπε ο Pettus. Μερικοί πιστεύουν ότι η ινσουλίνη που στοχεύει στο ήπαρ θα μπορούσε επίσης να αποτρέψει την αύξηση βάρους.

Η έρευνα στοχεύει να αποκαλύψει τον μηχανισμό της ινσουλίνης που στοχεύει στο ήπαρ

Ο Pettus και η ομάδα του θα ξεκινήσουν σύντομα μια μικρή δοκιμή για να δείξουν πώς λειτουργεί η στοχευμένη στο ήπαρ ινσουλίνη σε άτομα με διαβήτη τύπου 1. Οι ερευνητές θα εμποτίσουν στους συμμετέχοντες διαφορετικές ποσότητες του νέου τύπου ινσουλίνης και θα μετρήσουν πώς ανταποκρίνεται το σώμα τους.

«Η ιδέα είναι ότι με αυξανόμενες ποσότητες της τεχνολογίας, μπορούμε να δείξουμε ότι το συκώτι παράγει λιγότερη γλυκόζη», είπε ο Pettus. «Με άλλα λόγια, με την ίδια ποσότητα ινσουλίνης, το συκώτι «βλέπει» περισσότερη ινσουλίνη».

Μέχρι στιγμής, οι μελέτες έχουν δείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στη μείωση της A1C και στην ελαχιστοποίηση των επεισοδίων χαμηλού σακχάρου στο αίμα:

Μια μελέτη 26 εβδομάδων σε άτομα με διαβήτη τύπου 1 διαπίστωσε ότι η νέα ινσουλίνη οδήγησε σε παρόμοιες μειώσεις στην A1C σε σύγκριση με την Humalog, μια ινσουλίνη ταχείας δράσης. Οι συμμετέχοντες με υψηλότερη αρχική A1C (8,5% ή υψηλότερη) που έλαβαν αυτή την ινσουλίνη φάνηκε να ωφελούνται περισσότερο, με μείωση 25% στην ινσουλίνη bolus και 73% μείωση του χρόνου κάτω από το εύρος τιμών (λιγότερο από 54 mg/dL).

Μια μελέτη 24 εβδομάδων σε άτομα με διαβήτη τύπου 1 που έλαβαν θεραπεία με πολλαπλές ημερήσιες ενέσεις έδειξε ότι η προσθήκη ινσουλίνης στοχευμένης στο ήπαρ σε ινσουλίνη κατά το γεύμα μείωσε τα υπογλυκαιμικά συμβάντα. Η νυχτερινή υπογλυκαιμία μειώθηκε κατά σχεδόν 50% μεταξύ των συμμετεχόντων που έλαβαν τη νέα ινσουλίνη. Μεταξύ 61 συμμετεχόντων, η A1C μειώθηκε από 7,3% σε 6,9% μέχρι το τέλος της μελέτης.

Πηγή

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Νηστεία
Περισσότερα

Νηστεία – Πάσχα: Διατροφικές οδηγίες για τα άτομα με Διαβήτη

Μεγάλη προσοχή τόσο στη Νηστεία όσο και το Πάσχα πρέπει να δείξουν τα άτομα που πάσχουν από Διαβήτη…