Φακοί επαφής που μετράνε το σάκχαρο και αντιμετωπίζουν την διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια με φως

Φακοί επαφής που μετράνε το σάκχαρο και αντιμετωπίζουν την διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια με φως
Φακοί επαφής που μετράνε το σάκχαρο και αντιμετωπίζουν την διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια με φως

Ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Pohang (POSTECH) έχουν δημιουργήσει “έξυπνες” συσκευές που επιτρέπουν την μέτρηση της γλυκόζης και τη θεραπεία της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.
Ο καθηγητής Sei Kwang Hahn και η ομάδα του, συμπεριλαμβανομένου του μαθητή του Geon-Hui Lee Ph.D, κατασκεύασαν έξυπνους φωτονικούς φακούς επαφής και μια φορητή ιατρική συσκευή που μπορεί να κάνει διάγνωση του διαβήτη και να αντιμετωπίσει την διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια με φως. Τα πορίσματα της έρευνάς τους σχετικά με τη διάγνωση και την θεραπεία του διαβήτη μέσω φωτονίων δημοσιεύτηκαν στο Nature Reviews Materials στις 7 Ιανουαρίου. Η ομάδα συνεργάστηκε με την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Stanford με επικεφαλής τον Zhenan Bao του τμήματος Χημικής Μηχανικής και τον David Myung από το τμήμα Ιατρικής Οφθαλμολογίας.
Η ομάδα κατασκεύασε επιτυχώς τους φακούς επαφής με ενσωματωμένο led και φωτοαισθητήρα που μπορεί να μετρά την συγκέντρωση της γλυκόζης στα αιμοφόρα αγγεία του επεφυκότα αναλύοντας το φάσμα φωτός που είναι κοντά στο υπέρυθρο. Έτσι κατάφεραν να εφεύρουν νέα τεχνολογία για τη διάγνωση του διαβήτη.
Δοκίμασαν τους φακούς επαφής σε μάτια κουνελιών με διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και τα ακτινοβόλησαν επανειλημμένα με φως για ένα μήνα. Το αποτέλεσμα ήταν να μειωθεί σημαντικά η αγγειογένεση (η δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων) στον αμφιβληστροειδή και να επιβεβαιωθεί ότι είναι κλινικά δυνατό να χρησιμοποιηθούν οι φακοί για την θεραπεία της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.
Έτσι, οι διαβητικοί ασθενείς δεν θα μπορούν μόνο να μετρούν το σάκχαρό τους σε πραγματικό χρόνο, αλλά θα μπορούν ταυτόχρονα να κάνουν θεραπεία για την αμφιβληστροειδοπάθεια, μια επιπλοκή του διαβήτη.
Παράλληλα, ο καθηγητής Hahn και η ομάδα του έχουν τραβήξει την προσοχή για ένα άλλο είδος φακών επαφής που κατασκεύασαν. Οι φακοί αυτοί έχουν τη δυνατότητα να κάνουν διάγνωση του διαβήτη ανιχνεύοντας την συγκέντρωση γλυκόζης στα δάκρυα και να χορηγούν φάρμακα για τη θεραπεία της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας. Οι προκαταρκτικές κλινικές δοκιμές αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές αυτού του έτους.
Βασιζόμενοι σε αυτά τα πρόσφατα αποτελέσματα, κατασκεύασαν επίσης μια έξυπνη φορητή ιατρική συσκευή που μπορεί να αναλύει με ακρίβεια την συγκέντρωση γλυκόζης στον ιδρώτα και επιβεβαίωσαν ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση του διαβήτη. Επιπλέον, σε συνεργασία με την PHI Biomed, ανέπτυξαν ένα σύστημα bluetooth που μπορεί να στέλνει δεδομένα ασύρματα, επιτρέποντας στους ασθενείς να λαμβάνουν τη διάγνωση του διαβήτη στο κινητό τους τηλέφωνο.
Ο καθηγητής Hahn είπε σε συνέντευξη ότι: “Για πρώτη φορά στα χρονικά δημιουργήσαμε έξυπνους φακούς επαφής με LED που μπορούν να κάνουν διάγνωση του διαβήτη και να θεραπεύσουν την διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια με φως. Σκοπεύουμε να διαθέσουμε τις συσκευές που κατασκευάσαμε σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Stanford.”
Πηγή: Medical Xpress
 

Total
8
Shares
Σχετικά άρθρα