Tidepool Loop: το σύστημα ινσουλίνης κλειστού βρόχου DIY, μόλις κέρδισε την έγκριση του FDA

Το Tidepool Loop είναι μια εφαρμογή που συντονίζει μια αντλία ινσουλίνης και μια συνεχή παρακολούθηση γλυκόζης
Το Tidepool Loop είναι μια εφαρμογή που συντονίζει μια αντλία ινσουλίνης και μια συνεχή παρακολούθηση γλυκόζης

Η Tidepool –ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που έχει εδώ και καιρό καθοριστικό ρόλο στο κίνημα “looping” του διαβήτη τύπου 1– έχει λάβει έγκριση από τον FDA για την αυτοματοποιημένη εφαρμογή δοσολογίας ινσουλίνης Tidepool Loop. Θα μπορούσε να είναι ένα τεράστιο βήμα προς την επικρατούσα αποδοχή του κινήματος βρόχου διαβήτη, το οποίο ξεκίνησε ως μια μικρή ομάδα ασθενών που ήταν πρόθυμοι να ασχοληθούν με τις συσκευές διαβήτη τους.

Το Tidepool Loop είναι μια εφαρμογή που συντονίζει μια αντλία ινσουλίνης και μια συνεχή παρακολούθηση γλυκόζης (CGM). Το σύστημα λαμβάνει μετρήσεις σακχάρου στο αίμα από το CGM και δίνει αυτόματα οδηγίες στην αντλία ινσουλίνης να παρέχει ακριβείς ποσότητες ινσουλίνης για να διατηρεί το σάκχαρο στο αίμα εντός ενός επιθυμητού εύρους. Πολλοί άνθρωποι με διαβήτη βρίσκουν ότι η αυτοματοποιημένη χορήγηση ινσουλίνης μειώνει σημαντικά το άγχος του διαβήτη και πολλοί άλλοι το έχουν χρησιμοποιήσει για να επιτύχουν τους καλύτερους αριθμούς γλυκόζης.

Πριν από αρκετά χρόνια, ένα σύστημα DIY όπως το Tidepool Loop ήταν ο μόνος τρόπος για τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 να απολαμβάνουν την αυτοματοποιημένη παροχή ινσουλίνης. Οι εταιρείες τεχνολογίας διαβήτη πρόλαβαν και αρκετά συστήματα κλειστού βρόχου είναι πλέον διαθέσιμα στο εμπόριο. Ωστόσο, το Tidepool Loop είναι μοναδικό, επειδή δεν κατασκευάστηκε από κανέναν κατασκευαστή συσκευής διαβήτη και επομένως μπορεί τελικά να είναι συμβατό με πολλαπλές αντλίες ινσουλίνης και CGM. Θα πρέπει να σημαίνει περισσότερες επιλογές κλειστού βρόχου, οι οποίες θα πρέπει να είναι εξαιρετικά νέα για την κοινότητα των ασθενών με διαβήτη.

Ο αλγόριθμος δοσολογίας ινσουλίνης της Tidepool μπορεί επίσης να είναι πιο λεπτομερής και ευέλικτος από τα συστήματα που είναι διαθέσιμα επί του παρόντος από ανταγωνιστές όπως η Omnipod και η Medtronic. Αν και ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός δεν παρείχε πολλές λεπτομέρειες στην αρχή, γνωρίζουμε μερικές από τις βασικές λειτουργίες:

Η εφαρμογή Tidepool Loop θα είναι το πρώτο πρόγραμμα επαναφοράς που θα επιτρέπει την παροχή ινσουλίνης από ένα Apple Watch.

Οι χρήστες ενδέχεται να μπορούν να θέσουν στόχους σακχάρου στο αίμα έως και 87 mg/dL – σημαντικά πιο κοντά στα φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα από τους στόχους που επιτρέπονται από άλλους αυτοματοποιημένους αλγόριθμους δοσολογίας στην αγορά σήμερα.

Η εφαρμογή Tidepool Loop σχεδιάστηκε αρχικά από μια κοινότητα «loopers», πολίτες-επιστήμονες και χάκερ με διαβήτη τύπου 1. Το κίνημα χρησιμοποιεί το hashtag #wearenotwaiting ως κραυγή συγκέντρωσης. Οι υποστηρικτές του looping έχουν ορκιστεί να δημιουργήσουν «σπιτικές» τεχνολογικές λύσεις για τον διαβήτη τύπου 1, αντί να κάθονται και να περιμένουν τις εταιρείες τεχνολογίας και τις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές να φτάσουν εκεί.

Αυτά τα προγράμματα που σχεδίασαν οι ασθενείς ήταν τα πρώτα συστήματα κλειστού βρόχου διαθέσιμα για άτομα με διαβήτη εκτός των ορίων μιας ελεγχόμενης δοκιμής. Και ενώ οι εταιρείες τεχνολογίας διαβήτη έχουν φτάσει τα τελευταία χρόνια, οι υποστηρικτές του ανοιχτού κώδικα εξακολουθούν να προτιμούν την σπιτική τεχνολογία τους.

Σήμερα, μόνο μερικά συστήματα αυτοματοποιημένης χορήγησης ινσουλίνης έχουν εγκριθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Omnipod και η Medtronic, για παράδειγμα, έχουν ιδιόκτητες εφαρμογές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο με τις αντλίες ινσουλίνης τους. Αλλά το Tidepool Loop δεν σχετίζεται με κανέναν κατασκευαστή αντλίας ινσουλίνης. Οι σημερινοί «loopers» προτιμούν παλαιότερες αντλίες που μπορούν να παραβιαστούν, αλλά η νέα έγκριση του FDA θα επιτρέψει στην Tidepool να συνάψει συμφωνίες με κατασκευαστές νέων αντλιών ινσουλίνης που θέλουν να μετατρέψουν τις συσκευές τους σε στοιχεία ενός συστήματος κλειστού βρόχου.

Η έγκριση ήρθε μετά από μια άλλη σημαντική δικαίωση για το looping κίνημα. Το περασμένο φθινόπωρο, το New England Journal of Medicine δημοσίευσε μια μελέτη που δείχνει ότι μια ανταγωνιστική εφαρμογή looping ανοιχτού κώδικα αύξησε το χρόνο εντός του εύρους τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 1.

Η Tidepool δεν έχει ανακοινώσει ακόμη καμία συνεργασία με κατασκευαστές αντλιών ινσουλίνης ή CGM, αν και έχει αναπτυξιακή συνεργασία με την Dexcom. Θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε τι θα ακολουθήσει.

Tidepool Loop, the DIY Closed-Loop Insulin System, Just Won FDA Approval – Diabetes Daily

Total
61
Shares
Σχετικά άρθρα