Αυστραλοί ερευνητές κατασκευάζουν μια φορητή συσκευή που έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει τον διαβήτη και τον καρκίνο στην αναπνοή.
Η συσκευή, που μοιάζει με αυτή που χρησιμοποιείται στα αλκοτέστ, διαθέτει έναν πρωτοποριακό αισθητήρα από ένα υλικό που ονομάζεται «ικρίωμα νανοσωματιδίων» (nanoparticle scaffold) και αποτελείται από μικροσκοπικά σωματίδια μετάλλου και ημιαγωγών, χιλιάδες φορές μικρότερων από τα ανθρώπινα μαλλιά.
Ο αισθητήρας αυτός, έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει βιοδείκτες ασθενειών στην αναπνοή, κάτι που μέχρι τώρα ήταν δύσκολο γιατί συνήθως δεν υπάρχει αρκετή συγκέντρωση βιοδεικτών σε αέρια περιβάλλοντα.
Το υλικό κατασκεύασαν ερευνητές από το Nottingham Trent University και το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, οι οποίοι εδώ και καιρό ψάχνουν έναν φθηνό και εύκολο τρόπο διενέργειας εξετάσεων, που θα μπορεί να αντικαταστήσει τις κοστοβόρες επεμβατικές αιματολογικές εξετάσεις.
Για να το κάνουν αυτό, εστίασαν στη δημιουργία ειδικευμένων νανοσωματιδίων που αυξάνουν την ευαισθησία των οπτικών εξετάσεων που δεν χρειάζονται ηλεκτρικό ή εξειδικευμένο προσωπικό για να δώσουν αποτελέσματα.
Το νέο υλικό που κατασκεύασαν, έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει μόρια με την ίδια ευαισθησία που ανιχνεύονται και στα τεστ αίματος. Σε αυτό το επίπεδο, οι γιατροί θα μπορούσαν να έχουν θετικό αποτέλεσμα για διάφορες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα ίχνη διαβητικής κετοξέωσης.
Στην αρχή του χρόνου, είχαμε παρουσιάσει μια παρόμοια μηχανή της BioSense που μετρά τα επίπεδα κετόνων στην αναπνοή.
Ο Dr. Mohsen Rahmani, συνεργάτης του Πανεπιστημίου του Nottingham Trent, και ένας εκ των συγγραφέων της έρευνας, είπε: «Το καλό με την αναπνοή, είναι ότι είναι γεμάτη βιοδείκτες που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να ανιχνεύσουμε χρόνιες ασθένειες, όμως η συγκέντρωσή τους είναι μικρή σε αέρια μορφή.
»Το πρόβλημα μέχρι τώρα ήταν η έλλειψη ενός αξιόπιστου αισθητήρα. Ωστόσο, το νέο μας υλικό θα μπορούσε να ανιχνεύσει χαμηλή συγκέντρωση βιοδεικτών που μπορεί να κινούνται σε αέριο περιβάλλον.»
»Το υλικό του αισθητήρα δεν θα χρειάζεται μπαταρίες, καλώδια ή μεγάλα και ακριβά μηχανήματα.
»Αυτό ανοίγει τον δρόμο για την επόμενη γενιά αισθητήρων σε μέγεθος τσέπης, που θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν ασθένειες στα αρχικά στάδια γρήγορα και αξιόπιστα, απλά με ένα φύσημα.»
Οι επιστήμονες κατέγραψαν τα ευρήματά τους σε μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Advanced Materials.
Στην κατασκευή της πρωτότυπης συσκευής βοηθούν αυστραλοί ερευνητές στο Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) και στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Queensland.
Η ελπίδα τους είναι ότι με την βελτίωση της διαδικασίας της διάγνωσης, οι άνθρωποι θα μπορούν να αναζητούν ιατρική βοήθεια και θεραπεία άμεσα, πριν χειροτερέψει η κατάσταση και τα συμπτώματα.
Πηγή: Daily Mail
Σχετικά άρθρα
Nέος τύπος διαβήτη σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ
Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν, μια μέχρι πρότινος άγνωστη μορφή διαβήτη που την σχετίζουν με τη νόσο Αλτσχάιμερ,…
Οδηγίες για το καλοκαίρι για τα άτομα με διαβήτη!
Για τα άτομα με διαβήτη ο συνδυασμός της καλοκαιρινής ζέστης με την αυξημένη υγρασία μπορεί να είναι επικίνδυνος,…
Τα 10 μυστικά της μακροζωίας των ανθρώπων με διαβήτη
Ο Δρ Έλντερμαν* μας μιλάει για τα 10 μυστικά της μακροζωίας των ανθρώπων με διαβήτη. 1. Είναι πολύ…
28 με 31 Ιανουαρίου το διαδικτυακο 6ο Πανελλήνιο Συμπόσιο της Εταιρίας Μελέτης Παθήσεων του Διαβητικού Ποδιού
Το 6ο Πανελλήνιο Συμπόσιο της Εταιρίας Μελέτης Παθήσεων του Διαβητικού Ποδιού (ΕΜΕΔΙΠ), θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά από τις 28…