Η διατροφή που είναι πλούσια σε σάκχαρα μπορεί να εμποδίζει τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications.
Πλούσια σε περιεκτικότητα φρουκτόζης είναι τα ζαχαρούχα ποτά, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα γλυκά. Η φρουκτόζη χρησιμοποιείται ευρέως στην παραγωγή του φαγητού.
Συνδέεται με την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, με την παχυσαρκία, και με μη αλκοολικη λιπώδη νόσο του ήπατος. Τα τελευταία χρόνια, η πρόσληψη φρουκτόζης έχει αυξηθεί σημαντικά στον ανεπτυγμένο κόσμο. Ωστόσο, μέχρι πρόσφατα, ήταν περιορισμένες οι πληροφορίες σχετικά με τις επιπτώσεις της πρόσληψης μεγάλης ποσότητας φρουκτόζης στο ανοσοποιητικό σύστημα.
Η Catherine A. Thornton, και οι συνάδελφοί της από το Πανεπιστήμιο του Swansea στο Ηνωμένο Βασίλειο, απέδειξαν ότι η φρουκτόζη επαναπρογραμματίζει τις κυτταρικές μεταβολικές οδούς, ώστε να οδηγεί σε γλουταμινόλυση και οξειδωτικό μεταβολισμό. Αυτά τα δύο προκαλούν αύξηση στην παραγωγή κυτοκινών σε μονοκύτες και μακροφάγους. Οι μονοκύτες και οι μακροφάγοι είναι ανοσοκύτταρα.
Με απλά λόγια, η έρευνα έδειξε ότι η φρουκτόζη προκαλεί φλεγμονή στο ανοσοποιητικό σύστημα και αυτό με τη σειρά του παράγει πλήθος αντιδραστικών μορίων που σχετίζονται με τη φλεγμονή. Τέτοιου είδους φλεγμονές μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στα κύτταρα και τους ιστούς και συμβάλλουν στην κακή λειτουργία των οργάνων και των συστημάτων του οργανισμού, προκαλώντας ασθένειες.
Ο Δρ. Nick Jones, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Swansea, είπε ότι: «Η έρευνά μας είναι πολύ σημαντική γιατί δείχνει τον τρόπο με τον οποίο συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες οδηγούν σε ασθένειες».
Πηγή: Medical Dialogues
Σχετικά άρθρα
Ιδέες για σνακ πρωτεΐνης που χορταίνουν (αλλά δεν παχαίνουν) από τη διαιτολόγο!
Υπέροχες ιδέες για σνακ πρωτεΐνης που χορταίνουν από την διατροφολόγο- διαιτολόγο Κλειώ Δημητριάδου. Δοκίμασέ τες σήμερα και χόρτασε…
Σπιρουλίνα και Διαβήτης
Η σπιρουλίνα (spirulina), χάρη στην περιεκτικότητα ενός ευρέως φάσματος διαφορετικών ομάδων θρεπτικών συστατικών, αποτελεί ένα τρόφιμο με δυνητικά θεραπευτικές και προληπτικές ιδιότητες για την ανθρώπινη υγεία.
Η δράση των ξηρών καρπών στη ρύθμιση του διαβήτη
Οι ξηροί καρποί έχουν πλούσιες θρεπτικές ιδιότητες, είναι πλούσιοι σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και ωμέγα 3, αποτελούν καλές πηγές φυτικών πρωτεϊνών και είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και πολλά μέταλλα, ενώ έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη
Μαύρο τσάι κατά του διαβήτη
Στις χώρες όπου η κατά κεφαλήν κατανάλωση μαύρου τσαγιού είναι υψηλή, η συχνότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 είναι μικρότερη συγκριτικά με τις χώρες όπου η κατανάλωση μαύρου τσαγιού είναι χαμηλότερη.