Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του St. Andrews στη Σκωτία, λένε ότι με μια καλύτερη αντίληψη του τρόπου με τον οποίο το σώμα μας χρησιμοποιεί τον ψευδάργυρο, μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένες θεραπείες για ανθρώπους με διαβήτη.
Η ομάδα επιστημόνων, με χρηματοδότηση από τον Βρετανικό Οργανισμό Καρδιολογίας (BHF), διερευνά τις αιτίες σχηματισμού πιθανά επικίνδυνων θρόμβων και τους λόγους για τους οποίους αυτές εμφανίζονται συχνότερα σε ανθρώπους με διαβήτη.
Ο διαβήτης είναι σοβαρός παράγοντας κινδύνου για ασθένειες της καρδιάς και του κυκλοφοριακού. Στη Σκωτία έχουν διαγνωστεί με διαβήτη περίπου 300.000 ενήλικες, και υπολογίζεται ότι χιλιάδες άνθρωποι πάσχουν από αδιάγνωστο διαβήτη τύπου 2.
Λόγω των βλαβών που προκαλεί στα αιμοφόρα αγγεία, οι άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη είναι τρεις φορές πιθανότερο να πάθουν καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό, ή αγγειακή άνοια.
Με επικεφαλής τον Dr. Alan Stewart, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του St. Andrews, οι ερευνητές διερευνούν τον ρόλο που παίζει ο ψευδάργυρος σε αυτές τις διαδικασίες.
Ο ψευδάργυρος αποτελεί βασικό θρεπτικό συστατικό που επιτελεί διάφορους ρόλους στο σώμα. Ένας από αυτούς είναι να βοηθά στο πήξιμο του αίματος μετά από τραυματισμό.
Ωστόσο, κάποιοι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα, όπως διαβήτης τύπου 2 και παχυσαρκία, μπορεί να εμφανίζουν συχνά θρομβώσεις, οι οποίες προκαλούν βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία και οδηγούν σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως εγκεφαλικό και θρόμβωση.
Η έρευνα, που παρουσιάστηκε στο Chemical Science, κατέληξε στο πόρισμα ότι η μεταφορά ψευδαργύρου στο αίμα ανθρώπων με διαβήτη τύπου 2 διαταράσσεται λόγω των αυξημένων επιπέδων λιπαρών οξέων. Τα οξέα αυτά εμποδίζουν τη μεταφορά ψευδαργύρου και επιτρέπουν την αλληλεπίδρασή του με πρωτεΐνες που προκαλούν θρομβώσεις.
Αν και είναι απαραίτητες περαιτέρω έρευνες, πιστεύουν ότι η έρευνα αυτή παρουσιάζει έναν νέο τρόπο με τον οποίο μπορεί να προκληθούν αγγειακά προβλήματα σε συγκεκριμένους ανθρώπους.
Ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Stewart, είπε ότι: «Η έρευνά μας δείχνει ότι με τη μεταβολή του τρόπου με τον οποίο διακινείται ο ψευδάργυρος, τα υψηλά επίπεδα λιπαρών οξέων στην κυκλοφορία, μπορούν να συμβάλλουν στον σχηματισμό αθέμιτων και πιθανά έπικύνδυνων θρόμβων.
Ελπίζουμε ότι τα ευρήματα αυτά θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων θεραπευτικών στρατηγικών που θα στοχεύουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης αγγειακών παθήσεων σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, καθώς και σε άλλες ασθένειες που συνδέονται με τα υψηλά επίπεδα λιπαρών οξέων πλάσματος».
O James Jopling, πρόεδρος του BHF στη Σκωτία είπε ότι: «Ο διαβήτης αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου για την πρόκληση καρδιακής ανακοπής και εγκεφαλικού, που μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την ποιότητα ζωής.
Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε περισσότερα ώστε να μπορούμε να βρούμε θεραπείες. Ερευνητικά προγράμματα όπως αυτό στο St. Andrews, βοηθούν στην εύρεση θεραπειών για τους ασθενείς, στον προσδιορισμό των ανθρώπων που κινδυνεύουν περισσότερο και εν τέλει στην εύρεση νέων τρόπων να σώζουμε και να βελτιώνουμε τη ζωή των ανθρώπων».
Σχετικά άρθρα
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών
Διαβήτης και το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών – πώς αλληλοεπιδρούν
Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης συνδέονται με την αναιμία, σύμφωνα με νέα έρευνα
Η αναιμία (δηλαδή η χαμηλή ποσότητα ερυθρών αιμοσφαιρίων, ή η ανεπαρκής λειτουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων) μπορεί να παρουσιάζει…
Αυξάνεται η σημασία του παράγοντα "φύλο" στον διαβήτη
Οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2 λαμβάνουν υπόψιν τους παράγοντες όπως η ηλικία,…
Τρέχουν οι εξελίξεις για την αντιμετώπισή του νεανικού διαβήτη- Το τεχνητό πάγκρεας θα δώσει την λύση
Διατροφή και άσκηση είναι σταθερά σημαντικές αλλά όλα τα επιστημονικά δεδομένα οδηγούν προς το τεχνητό πάγκρεας που θα…