Γυναίκες κατά του καρκίνου του πνεύμονα: Το βίντεο της Fair Life για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Γυναίκες κατά του καρκίνου του πνεύμονα: Το βίντεο της Fair Life για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στο οποίο συμμετέχει η Μαρία Κατσικαδάκου
Γυναίκες κατά του καρκίνου του πνεύμονα: Το βίντεο της Fair Life για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στο οποίο συμμετέχει η Μαρία Κατσικαδάκου

Για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, σήμερα, 8 Μαρτίου, το Fair Life L.C.C. έχει ετοιμάσει ένα βίντεο με γυναίκες που μιλάνε για τον καρκίνο του πνεύμονα.
Στο βίντεο πρωταγωνιστούν γυναίκες που έχουν βιώσει τον καρκίνο του πνεύμονα, γιατροί, νοσηλεύτριες, ψυχολόγοι, δημοσιογράφοι, και μέλη της ομάδας του Fair Life L.C.C., προκειμένου να στείλουν το μήνυμα «η ζωή θα πρέπει να κόβει την ανάσα, και όχι ο καρκίνος του πνεύμονα»!
Πρόκειται για ένα ηχηρό μήνυμα που σκοπό έχει να τονίσει τη σημασία της πρόληψης. Ταυτόχρονα, είναι ένα μήνυμα ελπίδας και συμπαράστασης προς τους ανθρώπους που δίνουν μάχη με τον καρκίνο. Στο βίντεο συμμετέχει η Μαρία Κατσικαδάκου, ιδρύτρια και διευθύντρια του Glykouli.gr, η οποία δίνει τη δική της σκληρή μάχη με τον καρκίνο εδώ και πολλούς μήνες.
Ο καρκίνος του πνεύμονα προκαλεί περισσότερους θανάτους απ’ ότι ο καρκίνος του μαστού, του παχέως εντέρου και του προστάτη μαζί. Οι στατιστικές λένε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, κάθε ώρα 203 άνθρωποι πεθαίνουν από καρκίνο του πνεύμονα. Από καρκίνο του πνεύμονα «έφυγε» στα τέλη του 2019 η δική μας αγωνίστρια Ρούλα Λάγιου. Τη μητέρα του μνημονεύει σε συνέντευξη που έδωσε στο Glykouli ο γιος της, Βασίλης Λάγιος. 

Ποια είναι η Fair Life

Η Fair Life L.C.C. είναι ο πρώτος μη κερδοσκοπικός κοινωνικός φορέας για τον καρκίνο, που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2020 στη μνήμη του Simon Βell, 57 ετών, πατέρα δύο ανήλικων παιδιών, που έδωσε μια πολύ σύντομη μάχη με τον καρκίνο του πνεύμονα χωρίς επιτυχία.
Τον οργανισμό ίδρυσε στη μνήμη του Simon η οικογένειά του, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την πρόληψη και πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα, την υποστήριξη ομάδων υψηλού κινδύνου, τη μείωση της θνησιμότητας, την πρόσβαση σε διαγνωστικές μεθόδους, κλινικές μελέτες, νέα φάρμακα, και λοιπές ιατρικές παρεμβάσεις αιχμής, καθώς και την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών πρόσβασης σε καινοτόμες θεραπείες.
Στο site του Fair Life, που μπορείτε να επισκεφθείτε κάνοντας κλικ σε αυτόν τον σύνδεσμο, δίνονται πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την πρόληψη, τα συμπτώματα και την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα.

Γυναίκα και Υγεία

Λίγα στοιχεία σχετικά με τη θέση της γυναίκας εν έτει 2021.

  • Η γυναίκα ακόμα και αν νοσήσει καλείται να συνεχίσει τους περιποιητικούς της ρόλους ως σύζυγος, μητέρα, νοικοκυρά.
  • Η γυναίκα είναι πολύ πιο πιθανό να είναι ανασφάλιστη, αφού το μεγαλύτερο ποσοστό ανέργων είναι γυναίκες, και άρα να μην έχει πρόσβαση σε καλές δομές υγείας.
  • Η γυναίκα που δίνει ζωή, όταν η ίδια νοσεί και η δίκη της ζωή απειλείται, συχνά εγκαταλείπεται από τον σύντροφο της γιατί δεν ανταπεξέρχεται στο μοντέλο της συζύγου ή της «γκόμενας».
  • Η γυναίκα καλείται πολύ συχνά στην ζωή της να φροντίσει με κάθε τρόπο όλη την οικογένεια και μέσα στο σπίτι και έξω, φέρνοντας χρήματα και ας αμείβεται πάντα λιγότερο από τον άντρα.
  • Η γυναίκα υπό-εκπροσωπείται στις κλινικές μελέτες με αποτέλεσμα παρά πολλά ιατρικά σκευάσματα και έρευνες να αφορούν μόνο το αντρικά σώματα.
  • Οι γυναίκες επαγγελματίες υγείας δίνουν μεγαλύτερο αγώνα για να αποδείξουν ότι αξίζουν, έστω το ίδιο, με τον άντρα συνάδερφό τους.
  • Οι γυναίκες αμφισβητούνται και επικρίνονται πολύ πιο εύκολα από τους άντρες συναδέλφους τους.
  • Οι γυναίκες είναι μακράν λιγότερες σε κέντρα λήψης αποφάσεων, είναι όμως μακράν περισσότερες σε θέσεις έμπρακτης ευθύνης. Ακολουθούν και υλοποιούν αποφασίσεις αντρών στις οποίες δεν έχουν συμμετάσχει οι ιδίες, ακόμα και για θέματα που τις αφορούν.
  • Η ημέρα 8 Μαρτίου 2021 είναι η ημέρα που σας θυμίζουμε ότι η ισότητα των φύλων θέλει όλων μας τον αγώνα και την συμμετοχή για μια κοινωνία που θα σέβεται ισότιμα και τα δυο φύλα

    «Έχουμε μείνει λυπημένες για πολύ καιρό, τόσο ώστε να κάνουμε αυτή την γη να κλαίει ή να γίνει γόνιμη» Audre Lorde, The Cancer Journals.

Εδώ μπορείτε να δείτε το βίντεο του Fair Life για την Ημέρα της Γυναίκας.
Το βίντεο έχει την υποστήριξη των παρακάτω φορέων/επιστημονικών εταιρειών:
Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ), «Γυναίκες στην Ογκολογία, W4O-Hellas», Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρείας (ΕΠΕ), Ελληνική Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής, Ελληνική Εταιρεία Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας (ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α).

Glykouli.gr

Total
42
Shares
Σχετικά άρθρα
Ανασύσταση της Διακομματικής Ομάδας Αναπηρίας του Ευρωκοινοβουλίου και ευαισθητοποίηση ως προς τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία ζητά η ΕΣΑΜΕΑ με επιστολή προς τους νέους Ευρωβουλευτές
Περισσότερα

Ανασύσταση της Διακομματικής Ομάδας Αναπηρίας του Ευρωκοινοβουλίου και ευαισθητοποίηση ως προς τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία ζητά η ΕΣΑΜΕΑ με επιστολή προς τους νέους Ευρωβουλευτές

Στους νέους Έλληνες Ευρωβουλευτές απευθύνθηκε με επιστολή της η ΕΣΑμεΑ, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Αναπηρίας (EDF),…
ΕΟΠΥΥ
Περισσότερα

Κινητοποιήσεις πραγματοποιεί σήμερα ο Συλλόγος Εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ για τη μεταφορά της διαχείρισης του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φάκελου Υγείας στην ΗΔΙΚΑ ΑΕ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αποκλεισμό του κεντρικού κτηρίου του ΕΟΠΥΥ στην οδό Αποστόλου Παύλου, στο Μαρούσι, πραγματοποίησε ο Πανελλήνιος Σύλλογος…