Νέα έρευνα σε 2 εκατομμύρια περίπου ανθρώπους, έδειξε ότι η κατανάλωση δύο μερίδων φρούτων και τριών μερίδων λαχανικών κάθε ημέρα, μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, κατά 13%.
Η ποσότητα αυτή σχετίστηκε με 12% μείωση του κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο όπως καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό, καθώς και με 10% μείωση του κινδύνου θανάτου από καρκίνο.
Επιπλέον, συνδέθηκε με 35% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από αναπνευστικές ασθένειες όπως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
Είναι αποδεδειγμένο ότι η υγιεινή διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικα, βοηθά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων ασθενειών που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιαγγειακές ασθένειες και καρκίνο.
Παρ’ όλα αυτά, μόνο ένας στους 10 ενήλικες καταναλώνουν αρκετά φρούτα και λαχανικά, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.
Ο αρχισυντάκτης της έρευνας Dr. Dong Wang, επιδημιολόγος, διατροφολόγος, μέλος του ιατρικού προσωπικού στην Ιατρική Σχολή του Harvard και του Brigham and Women’s Hospital την Βοστόνη των ΗΠΑ, είπε ότι: «Παρ’ ότι οργανισμοί όπως Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας συστήνουν την καθημερινή κατανάλωση τεσσάρων με πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών, οι καταναλωτές πολύ πιθανόν έχουν ξεκάθαρη εικόνα της λεγόμενης βέλτιστης ημερήσιας πρόσληψης φρούτων και λαχανικών. Δηλαδή δεν γνωρίζουν ποια ποσότητα συστήνεται, ποια τρόφιμα να καταναλώνουν και ποια να αποφεύγουν».
Για να αποδείξει τη θεωρία του, ο Dr. Wang τέθηκε επικεφαλής μιας ομάδας ερευνητών που ανέλυσαν δεδομένα από την Έρευνα Υγείας των Νοσοκόμων και την Μελέτη Παρακολούθησης της Υγείας των Επαγγελματιών Υγείας, καθώς και από 26 ερευνών που πραγματοποιήθηκαν σε 29 χώρες.
Όλες οι πληροφορίες παρείχαν στοιχεία σχετικά με τη διατροφή των συμμετεχόντων και οι ερευνητές έψαξαν για συσχετισμούς μεταξύ της κατανάλωσης φαγητού και της υγείας.
Ο Dr. Wang θεωρεί ότι η κατανάλωση πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα είναι απτός στόχος για το γεγνικό κοινό.
Τα πορίσματα έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό Circulation της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας.
Πηγή: Diabetes.co.uk
Σχετικά άρθρα
Κανέλλα, διαβήτης, χοληστερόλη και τριγλυκερίδια
Η κανέλλα μπορεί να βελτιώνει τα επίπεδα γλυκόζης αίματος και να συμβάλλει σε μια καλύτερη ρύθμιση της γλυκαιμίας…
Γλυκαιμικός Δείκτης (ΓΔ) – Γλυκαιμικό φορτίο (ΓΦ)
Τι είναι ο γλυκαιμικός δείκτης, γιατί μας ενδιαφέρει και ποιοι είναι οι κυριότεροι παράγοντες που τον επηρεάζουν
Παιδική Παχυσαρκία: Υγιεινοί τρόποι αντιμετώπισης
Εάν το παιδί σας είναι υπέρβαρο, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ξεπεράσει την παιδική…
Η δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων και υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά βελτιώνει την ηπατική νόσο, τον έλεγχο της γλυκόζης στον διαβήτη τύπου 2
Μετά από μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και λιπαρά βελτιώθηκαν οι μετρήσεις της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος (NAFLD) και ο έλεγχος της γλυκόζης στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2