Στις ασθένειες υψηλού κινδύνου για νόσηση με κορωνοϊό κατατάσσει πλέον τον διαβήτη το CDC Στις ασθένειες υψηλού κινδύνου για νόσηση με κορωνοϊό κατατάσσει πλέον τον διαβήτη το CDC
Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) αναθεώρησε την επικινδυνότητα του διαβήτη τύπου 1, και τον κατατάσσει πλέον στις ασθένειες «υψηλού κινδύνου». Η... Στις ασθένειες υψηλού κινδύνου για νόσηση με κορωνοϊό κατατάσσει πλέον τον διαβήτη το CDC

Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) αναθεώρησε την επικινδυνότητα του διαβήτη τύπου 1, και τον κατατάσσει πλέον στις ασθένειες «υψηλού κινδύνου». Η αλλαγή αυτή μπορεί να δώσει την ευκαιρία σε κάποιους Αμερικανούς πολίτες να εμβολιασθούν νωρίτερα από το αναμενόμενο, ωστόσο πρόκειται μια κίνηση που γίνεται πολύ αργά για αλλάξει κάτι ουσιαστικό.

Παρ’ ότι είναι θετικό το γεγονός ότι αναγνωρίστηκε η επικινδυνότητα του διαβήτη σε συνδυασμό με νόσηση από COVID-19, υπάρχουν πολλές αμφιβολίες σχετικά με το πόσο αποτελεσματική θα είναι αυτή η αλλαγή τόσο αργά στην πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού. Κάποιες πολιτείες έχουν αποφασίσει να θέσουν ως προτεραιότητα για τον εμβολιασμό την ηλικία, ενώ κάποιες άλλες εμβολιάζουν πρώτα τις πιο ευπαθείς ομάδες.

Στην Ελλάδα, ο διαβήτης παραμένει στις παθήσεις ενδιάμεσου κινδύνου, και παρά τις αντιδράσεις των ανθρώπων της διαβητικής κοινότητας, δεν φαίνεται να υπάρχει η πρόθεση να αλλάξει κάτι.

Στην χώρα μας, η πλατφόρμα των ραντεβού για ανθρώπους με διαβήτη αναμένεται να ανοίξει σταδιακά από αύριο, 16 Απριλίου.

Όπως και στην Ελλάδα, έτσι και στις ΗΠΑ, οι άνθρωποι που αντιπροσωπεύουν την κοινότητα των διαβητικών, σοκαρίστηκαν όταν οι κατευθυντήριες οδηγίες του CDC τοποθετούσαν τον διαβήτη στις παθήσεις που «μπορεί» να αύξαναν τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας, ή θανάτου, από Covid-19.

Ενώ η κοινότητα ασκούσε πιέσεις για αλλαγή της ταξινόμησης, τον Ιανουάριο το έγκυρο ιατρικό περιοδικό The Lancet, δημοσίευε επιστολή ειδικών του διαβήτη που απαιτούσαν «άμεση αναθεώρηση της ταξινόμησης του διαβήτη τύπου 1 από το CDC».

Κατά παρόμοιο τρόπο, η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρία είχε αποστείλει επιστολή στην οποία ανέφερε τους λόγους για τους οποίους ο διαβήτης θα έπρεπε να θεωρείται πάθηση που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για σοβαρή νόσηση από κορωνοϊό. Παράλληλα, υπήρξαν φωνές που ζήτησαν να δοθεί προτεραιότητα εμβολιασμού στα άτομα διαβήτη, ωστόσο δεν άλλαξε η στάση της Ελληνικής Πολιτείας.

Πηγή: AsweetLife

 

Shares
Αποδοχή
Η ιστοσελίδα glykouli.gr χρησιμοποιεί cookies για τη βελτίωση των υπηρεσιών της. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Shares