Η ενσωμάτωση των αρχών του mindfulness στην εκπαίδευση του διαβήτη βοηθά στο γλυκαιμικό έλεγχο, σύμφωνα με νέα έρευνα

Η ενσωμάτωση των αρχών του mindfulness στην εκπαίδευση του διαβήτη βοηθά στο γλυκαιμικό έλεγχο, σύμφωνα με νέα έρευνα
Η ενσωμάτωση των αρχών του mindfulness στην εκπαίδευση του διαβήτη βοηθά στο γλυκαιμικό έλεγχο, σύμφωνα με νέα έρευνα

Η πρακτική του mindfulness (επίγνωση) και συστημάτων που έχουν ως βάση τους την αποδοχή, δεν αποτελούν μέρος της σύγχρονης ιατρικής, όμως πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η ενσωμάτωση αυτών των πρακτικών στην εκπαίδευση του διαβήτη, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του στρες και σε χαμηλότερα επίπεδα HbA1c.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Diabetic Medicine, άντλησε δεδομένα από 9 παλαιότερες τυχαιοποιημένες μελέτες ελέγχου, που μελέτησαν τη χρήση παρεμβάσεων με βάση την τεχνική του mindfulness και της αποδοχής. Τα στοιχεία αφορούσαν συνολικά 801 ενήλικες με διαβήτη τύπου 2. Σε κάθε μια από αυτές τις μελέτες, υπήρχε μια ομάδα ελέγχου που αποτελούνταν από ασθενείς με διαβήτη που λάμβαναν τυπική θεραπεία και εκπαίδευση. Για την αποτελεσματικότητα των μεθόδων, μετρήθηκαν ως πρωτογενή αποτελέσματα το άγχος εξαιτίας του διαβήτη και το γλυκαιμικό επίπεδο.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Wai Tong Chien, διευθυντή της Σχολής Νοσηλευτικής Nethersole στο Κινέζικο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, η μετα-ανάλυση έδειξε ότι οι πρακτικές του mindfulness και της αποδοχής, οδήγησαν σε μείωση του άγχους εξαιτίας του διαβήτη και των επιπέδων της HbA1c. Τα οφέλη αυτά έγιναν φανερά άμεσα ή μέσα σε ένα μήνα μετά την έναρξη των παρεμβάσεων, ωστόσο σταματούσαν να κάνουν ουσιαστική διαφορά 3 με 6 μήνες μετά το τέλος τους.
Επιπλέον, οι άνθρωποι που ενσωμάτωσαν την πρακτική του mindfulness και της αποδοχής στο σύστημα εκπαίδευσης για το διαβήτη, παρατήρησαν μείωση του άγχους και της κατάθλιψης.
Ωστόσο, υπάρχει ο κίνδυνος τα βραχυχρόνια θετικά αποτελέσματα που παρατηρήθηκαν μέσω της μετα – ανάλυσης, να είναι υπερτιμημένα, μιας και οι διάφορες έρευνες που συνεκτιμήθηκαν αποτελούνταν από μικρό αριθμό συμμετεχόντων.
Για να μπορέσουν οι ερευνητές να καταλάβουν καλύτερα τα οφέλη των πρακτικών του mindfulness και της αποδοχής, χρειάζονται περισσότερες έρευνες. Επιπλέον, θα πρέπει στο μέλλον να μελετηθεί ο αντίκτυπος των παρεμβάσεων αυτών σε μεγαλύτερους και πιο ποικιλόμορφους πληθυσμούς.
Πηγή: The Diabetes Site

Total
38
Shares
Σχετικά άρθρα