Μπορεί άραγε η γυμναστική να αντιστρέψει το γήρας;

Μπορεί άραγε η γυμναστική να αντιστρέψει το γήρας;
Μπορεί άραγε η γυμναστική να αντιστρέψει το γήρας;

Όλοι θα θέλαμε να καθυστερήσουμε το ρυθμό με τον οποίο το σώμα γερνάει, είναι όμως δυνατό κάτι τέτοιο;
Υπάρχει μια φυσιολογική πτώση στα περισσότερα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού, η οποία ξεκινά στην ηλικία περίπου των 25 ετών και προχωράει με τον χρόνο. Αν και κάποιες από τις σωματικές αλλαγές που βλέπουν οι άνθρωποι με το πέρασμα του χρόνου οφείλονται στην φυσιολογική διαδικασία γήρανσης, πολλές οφείλονται στην έλλειψη άσκησης, ή σε κάποια ασθένεια. Με την σωματική άσκηση δεν μπορούμε να σταματήσουμε εντελώς την εκφύλιση του οργανισμού, αλλά μπορούμε να μειώσουμε τον ρυθμό με τον οποίο αυτή επέρχεται.
Για παράδειγμα, η οστική μάζα με τον καιρό μειώνεται, όμως η υπερβολική ανάπαυση, ο καθιστικός τρόπος ζωής, και περιβάλλοντα χωρίς βάρος επιταχύνουν την απώλεια μετάλλων στα οστά. Ο στόχος σας θα πρέπει να είναι να μειώσετε τον ρυθμό με τον οποίο επέρχεται η εκφύλιση με σωματική άσκηση, βελτίωση της διατροφής, και πιθανά με τη λήψη φαρμάκων που θα αποτρέψουν την υπερβολική εξασθένιση των οστών.
Σε πολλές περιοχές του σώματος, μπορούμε να καθυστερήσουμε την διαδικασία της γήρανσης, ή και να αντιστρέψουμε την πρόωρη γήρανση, με τη σωματική δραστηριότητα. Οι κύριοι τομείς στους οποίους μπορούμε να επέμβουμε, είναι οι εξής:

Καρδιά

Παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι κάνουν πλάκα λέγοντας ότι υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός χτύπων που κάνει η καρδιά σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας, και γι’ αυτό θα έπρεπε να αποφεύγουμε τη γυμναστική, η αλήθεια είναι διαφορετική. Αν όντως υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός, τότε η τακτική άσκηση πιθανά να αυξάνει τον αριθμό αυτό. Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι η καρδιά είναι ένας από τους λίγους μύες του σώματος που συνεχώς γυμνάζεται, και χρειάζεται επαρκή ποσότητα αίματος για να τροφοδοτηθούν οι χτύποι της. Η άσκηση μπορεί να αυξήσει τη διάμετρο των στεφανιαίων αρτηριών και της ροής του αίματος στον μυ της καρδιάς, ακόμη και αν υπάρχει κάποιο φράξιμο στις αρτηρίες. Μάλιστα, η άσκηση με αντιστάσεις φαίνεται να αυξάνει τη ροή του αίματος και συστήνεται για ανθρώπους που έχουν διαγνωστεί με στεφανιαία νόσο.

Οστά

Θα πρέπει να κάνετε ασκήσεις με βάρη αλλά και διατάσεις, ώστε να δώσετε ώθηση στην εναπόθεση μετάλλων στα οστά και να καθυστερήσετε τις απώλειες. Όταν τοποθετείτε βάρος στα κόκκαλα δημιουργείται στρες, το οποίο ενδυναμώνει τα οστά. Το ίδιο συμβαίνει όταν οι μυες συσπώνται προκαλώντας διάταση των τενόντων. Καλές δραστηριότητες είναι το περπάτημα και άλλες ασκήσεις που χρησιμοποιούν το βάρος του σώματος και ασκήσεις με αντιστάσεις.

Αρθρώσεις

Η άσκηση με αντιστάσεις που στοχεύει στην ενδυνάμωση των μυών γύρω από οστά με οστεοαρθρίτιδα, μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του πόνου, μιας και οι μύες θα είναι σε θέση να απορροφήσουν ένα μέρος της πίεσης που ασκείται στην επιφάνεια των αρθρώσεων, των τενόντων και των συνδέσμων. Καλό είναι να συμπεριλαμβάνετε ασκήσεις ευλυγισίας και αντιστάσεων για να διατηρήσετε τις αρθρώσεις πιο ευλύγιστες, τους μύες πιο δυνατούς και να βελτιώσετε την ευκινησία σας.

Βασικοί μύες

Οι κοιλιακοί μύες, καθώς και οι μύες της πλάτης και του κάτω μέρος του σώματος, είναι πολύ σημαντικοί για να μπορούμε να στεκόμαστε και να ισορροπούμε. Χρησιμοποιήστε στοχευμένες ασκήσεις αντιστάσεων για να ενδυναμώσετε και να διατηρήσετε την μυική μάζα. Επίσης καλό είναι κάνετε ασκήσεις ισορροπίας και ευλυγισίας για να βελτιώσετε την ικανότητα ισορροπίας και να αποτρέψετε τις πτώσεις. Σε μεγαλύτερα άτομα, η άσκηση είναι σημαντική για ενδυνάμωση και για τη διατήρηση της ευλυγισίας για τις βασικές ανάγκες επιβίωσης και αυτοεξυπηρέτησης.

Αστράγαλοι

Οι αστράγαλοι είναι πολύπλοκες αρθρώσεις και πολλά προβλήματα προκύπτουν όταν οι μυες είναι εξασθενημένοι και επιτρέπουν στα κόκκαλα να κινούνται δεξιά και αριστερά. Προσπαθήστε να διατηρείτε τους μύες των αστραγάλων δυνατούς για να διατηρείτε την ισορροπία σας, να αποφύγετε πτώσεις και κατάγματα στα οστά, καθώς και φλεγμονές των τενόντων. Προσπαθήστε να κάνετε λίγες ασκήσεις για ενδυνάμωση και ευκινησία των αστραγάλων.

Μάτια

Οι περισσότεροι άνθρωποι μετά την ηλικία των 50 χρειάζονται μεγαλύτερα χέρια (για να κρατάνε τα κείμενα που θέλουν να διαβάσουν μακριά από τα μάτια τους). Για να ενδυναμώσετε τους μύες, μπορείτε να δοκιμάσετε λίγες ασκήσεις των ματιών. Οι ασκήσεις αυτές είναι απλές, μπορείτε να στρέφετε τους οφθαλμούς προς διάφορες κατευθύνσεις και να εστιάζετε εναλλαξ σε κοντινό και μακρινό σημείο.

Εγκέφαλος

Η σωματική δραστηριότητα βοηθά στην μείωση του ρυθμού παρακμής της λειτουργίας του εγκεφάλου (και στην γνωστική ικανότητα, και στη μνήμη), παρέχοντας αρκετή ροή αίματος στον εγκέφαλο και διεγείροντας διάφορες περιοχές που παίρνουν μέρος στην εκούσια κίνηση. Προσπαθήστε να κάνετε απλές ασκήσεις μνήμης (όπως να μαθαίνετε απ’ έξω λίστες και να τις επαναλαμβάνετε αργότερα) καθώς και κανονικές σωματικές ασκήσεις για να διατηρείτε τον εγκέφαλό σας σε φόρμα και να μειώσετε τον κίνδυνο άνοιας. Ακόμη καλύτερα να κάνετε ασκήσεις μνήμης καθώς ασκείστε γενικότερα.
Η εκφύλιση του νευρικού συστήματος με την πάροδο του χρόνου (που μπορούμε να αντιληφθούμε όταν θέλουμε περισσότερο χρόνο να αντιδράσουμε σε διάφορα πράγματα) δεν αποτρέπεται. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για την λειτουργία των νεύρων, είναι να τρώτε υγιεινές τροφές γεμάτες απαραίτητες βιταμίνες, μεταλλοστοιχεία και θρεπτικά συστατικά και να κάνετε άσκηση για να καθυστερήσετε το γήρας.
Η σωματική άσκηση είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία που διαθέτουμε για να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας καθώς μεγαλώνουμε, και να αποτρέψουμε την παρακμή λόγω έλλειψης άσκησης ή ασθένειας που οφείλεται σε κακό τρόπο ζωής.
Πηγή: Diabetes in control

Total
39
Shares
Σχετικά άρθρα
Και η άσκηση με βάρη προλαμβάνει τον διαβήτη - Glykouli.Gr
Περισσότερα

Και η άσκηση με βάρη προλαμβάνει τον διαβήτη

Ως γνωστόν, η συχνή αεροβική άσκηση λειτουργεί προληπτικά ως προς την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2. Τώρα οι ερευνητές βρίσκουν πως η συχνή άσκηση με βάρη περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2 κατά 34% στους άνδρες.