Πως η πανδημία του Covid-19 έχει επηρεάσει τη διαχείριση του διαβήτη στις ΗΠΑ

Πως η πανδημία έχει επηρεάσει τη διαχείριση του διαβήτη στις ΗΠΑ
Πως η πανδημία έχει επηρεάσει τη διαχείριση του διαβήτη στις ΗΠΑ

Αν και η ινσουλίνη είναι εξίσου σημαντική με το νερό για πολλούς ανθρώπους με διαβήτη, στην Αμερικανική αγορά είναι ένα από τα πιο ακριβά φάρμακα, και η πανδημία του COVID-19 έχει εντείνει το πρόβλημα της μεριδοποίησης και συσσώρευσης ινσουλίνης.
Ο διαβήτης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας Covid-19, αλλά και ο κορωνοϊός έχει συνδεθεί με αύξηση νέων διαγνώσεων διαβήτη και με επιδείνωση προϋπαρχουσών επιπλοκών του διαβήτη.
Φαρμακοποιός που μελετά τρόπους βελτίωσης της ιατρικής φροντίδας, της οικονομικής κάλυψης και της ποιότητας ζωής ανθρώπων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, προχώρησε σε έρευνα σχετικά με το κατά πόσο έχουν διαφοροποιηθεί τα ποσοστά συνταγογράφησης της ινσουλίνης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, λόγω των προβλημάτων πρόσβασης ανθρώπων με διαβήτη στις απαραίτητες δομές φροντίδας.

Η ινσουλίνη είναι ζωτικής σημασίας για τους ανθρώπους με διαβήτη

Χωρίς τις καθημερινές τους ενέσεις ινσουλίνης, οι άνθρωποι με διαβήτη μπορεί να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Η πιο κοινή επιπλοκή, η διαβητική κετοξέωση, είναι υπεύθυνη για περισσότερες από 500,000 ημέρες νοσηλειών το χρόνο.

Διαχείριση του διαβήτη κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Αν και η ινσουλίνη είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση του διαβήτη, η πανδημία έχει αναγκάσει πολλούς ασθενείς να μην προμηθεύονται τα φάρμακα που χρειάζονται.
Πρόσφατη έρευνα εξέτασε τις συνταγογραφήσεις ινσουλίνης για 285.343 ανθρώπους στις ΗΠΑ μεταξύ Ιανουαρίου 2019 και Οκτωβρίου 2020. Την πρώτη εβδομάδα του 2019 οι ασθενείς εκτελούσαν κατά μέσο όρο 17.037 νέες και υπάρχουσες συνταγές για ινσουλίνη. Το νούμερο αυτό αυξανόταν κατά 11 ανά εβδομάδα μέχρι την αρχή της πανδημίας.
Ωστόσο, από την πρώτη εβδομάδα της πανδημίας το Μάρτιο του 2020, οι συνταγογραφήσεις ινσουλίνης μειώθηκαν με ένα μέσο όρο 396 συνταγών. Η μείωση αυτή συνεχίστηκε με ρυθμό περίπου 55 συνταγών ανά εβδομάδα καθώς η πανδημία συνέχισε μέχρι τον Οκτώβριο του 2020. Η μείωση αυτή μπορεί να είναι αποτέλεσμα συνδυασμού απώλειας ασφάλειας υγείας λόγω ανεργίας, μειωμένης πρόσβασης στους ιατρούς και τα φαρμακεία, και μεριδοποίησης ή συσσώρευσης φαρμάκων τόσο από τους ασθενείς, όσο και από τους φαρμακοποιούς.
Η επίδραση της πανδημίας στο διαβήτη δεν αφορά μόνο τις συνταγογραφήσεις ινσουλίνης. Η διαχείριση του διαβήτη συμπεριλαμβάνει επισκέψεις σε μια σειρά ειδικών υγείας και τακτικές εξετάσεις. Σε σχέση όμως με το 2019, οι ασθενείς με διαβήτη στις ΗΠΑ μείωσαν σημαντικά τις ιατρικές επισκέψεις. Αυτό οφείλεται στο κλείσιμο ιατρείων, σε μειωμένες χωρητικότητες, στην απώλεια ασφαλιστικής κάλυψης και σε δυσκολίες μεταφοράς. Οι ασθενείς παρέμειναν ακάλυπτοι, με τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών λόγω της έλλειψης φροντίδας, και με τον κίνδυνο έκθεσης στον COVID-19 σε περίπτωση που χρειαζόταν να βρουν επείγουσα φροντίδα για αυτές τις επιπλοκές.

Συνεχίζονται τα προβλήματα λόγω καθυστερήσεων στην ιατρική φροντίδα

Καθώς ο Covid-19 επηρέασε τα συστήματα υγείας, οι άνθρωποι με χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης αντιμετωπίζουν σημαντικούς περιορισμούς στην ιατρική παρακολήθηση. Μέχρι το τέλος του Ιουνίου 2020 περίπου 41% των ενηλίκων στις ΗΠΑ είχαν καθυστερήσει, ή είχαν αποφύγει τις ιατρικές επισκέψεις.
Ακόμη τους τελευταίους μήνες, που τα νοσοκομεία επιβαρύνονται λόγω του νέου κύματος του κωρονοϊού, περίπου 1 στις 5 οικογένειες στις ΗΠΑ έχει χρειαστεί να καθυστερήσουν την ιατρική επίσκεψη για σοβαρά προβλήματα υγείας. Οι καθυστερήσεις αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιδείνωση των χρόνιων ασθενειών και να συμβάλλουν σε επιπλέον θανάτους λόγω Covid-19 άμεσα και έμμεσα.
Ωστόσο, ακόμη δεν έχει γίνει πλήρως κατανοητή η επίδραση της πανδημίας στην διαχείριση και τη φροντίδα του διαβήτη. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα σχετικά με το πως επηρεάζει η πανδημία τους ανθρώπους με διαβήτη, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι ασθενείς αυτοί λαμβάνουν την φροντίδα που χρειάζονται.
Πηγή: theconversation.com

Total
62
Shares
Σχετικά άρθρα