Η μεγαλύτερη σωματική δραστηριότητα συνδέθηκε με χαμηλότερες αιχμές της γλυκόζης στο αίμα κατά τη διάρκεια της ημέρας σε μια νέα μελέτη σε άτομα χωρίς διαβήτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Diabetes Technology & Therapeutics.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η δομημένη άσκηση, καθώς και η σωματική δραστηριότητα γενικά, συνδέονται με χαμηλότερες αιχμές της γλυκόζης στο αίμα σε άτομα με διαβήτη. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι σε άτομα με διαβήτη τύπου 1, η λήψη μεγαλύτερου αριθμού βημάτων κάθε μέρα συνδέθηκε με λιγότερο σοβαρές αιχμές της γλυκόζης στο αίμα μετά τα γεύματα.
Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι στους άνδρες με διαβήτη τύπου 2, μετά από μια απογευματινή ρουτίνα άσκησης οδήγησε σε καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα και λιγότερο λίπος στην κοιλιά. Ο έλεγχος της γλυκόζης του αίματος δεν είναι το μόνο πιθανό όφελος από τη σωματική δραστηριότητα, φυσικά – μελέτες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα δραστηριότητας συνδέονται με την καρδιαγγειακή υγεία στον διαβήτη τύπου 2, με χαμηλότερο κίνδυνο για άνοια και χαμηλότερο κόστος υγειονομικής περίθαλψης αργότερα στη ζωή.
Τώρα, η πιο πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι τα οφέλη από τη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα από μεγαλύτερη σωματική δραστηριότητα δεν περιορίζονται σε άτομα με διαβήτη – υποδηλώνοντας ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εμφάνισης αυξημένης γλυκόζης αίματος και διαβήτη. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν 85 ενήλικες που παρακολουθήθηκαν για δύο εβδομάδες, κατά τη διάρκεια των οποίων φορούσαν συσκευή μέτρησης βημάτων. Επίσης, μετρήθηκαν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους χρησιμοποιώντας ένα σύστημα συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης (CGM), το οποίο επέτρεψε στους ερευνητές να συγκρίνουν τα επίπεδα δραστηριότητας με τις τάσεις της γλυκόζης στο αίμα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Η σωματική δραστηριότητα συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα την επόμενη μέρα
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για κάθε επιπλέον 1.000 βήματα που έκαναν οι συμμετέχοντες κάθε μέρα, παρουσίασαν μια μέση μείωση στο μέγιστο επίπεδο γλυκόζης τους κατά 0,36 mg/dl την επόμενη μέρα. Επίσης, παρουσίασαν μέση μείωση του ημερήσιου μέσου επιπέδου γλυκόζης τους κατά 0,09 mg/dl την επόμενη ημέρα. Δεν υπήρχε εμφανής σχέση μεταξύ της φυσικής δραστηριότητας μια δεδομένη ημέρα και του μέγιστου ή μέσου επιπέδου γλυκόζης στο αίμα εκείνη την ημέρα — κάτι που υποδηλώνει ότι η σωματική δραστηριότητα ήταν, στην πραγματικότητα, υπεύθυνη για τα χαμηλότερα επίπεδα αυτών των μετρήσεων που παρατηρήθηκαν την επόμενη μέρα.
Οι περισσότεροι συμμετέχοντες σε αυτή τη μελέτη ήταν στη νεότερη πλευρά, με μέση ηλικία τα 40,1. Επίσης, δεν έτειναν να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, με μέσο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ, μια μέτρηση του σωματικού βάρους που λαμβάνει υπόψη το ύψος) 23,8, που εμπίπτει στην κατηγορία «φυσιολογική». Ωστόσο, 28 συμμετέχοντες ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, με ΔΜΣ 25 ή μεγαλύτερο, ενώ 57 συμμετέχοντες είχαν σωματικό βάρος στην κανονική κατηγορία. Δεν είναι ξεκάθαρο, φυσικά, εάν η σωματική δραστηριότητα θα είχε την ίδια επίδραση στις αιχμές της γλυκόζης στο αίμα – ή δυνητικά ακόμη μεγαλύτερη επίδραση – σε έναν ηλικιωμένο ή πιο υπέρβαρο πληθυσμό.
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι σύμφωνα με τις καλύτερες εκτιμήσεις, περίπου ένας στους τέσσερις ενήλικες δεν πληροί τις οδηγίες σωματικής δραστηριότητας που ορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Αν και είναι αδύνατο να πούμε με βεβαιότητα, είναι εύλογο – και προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει – ότι η χρήση μιας συσκευής παρακολούθησης δραστηριότητας μπορεί να παρακινήσει τους ανθρώπους να κινηθούν περισσότερο, καθώς τους προσφέρει μια άμεση μορφή ανταμοιβής όταν εκπληρώνουν τους καθημερινούς στόχους βημάτων τους.
«Η εργασία μας μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, καθώς η αυξημένες τιμές γλυκόζης αποτελούν παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις σε πληθυσμούς με και χωρίς διαβήτη», έγραψαν οι ερευνητές. «Παρόμοιες έρευνες θα πρέπει να επαναληφθούν και σε άλλους πληθυσμούς, ιδιαίτερα σε άτομα με διαβήτη που λαμβάνουν θεραπεία με ινσουλίνη», έτσι ώστε τα συστήματα παροχής ινσουλίνης, όπως οι αντλίες ινσουλίνης, να μπορούν να λαμβάνουν υπόψη τη σωματική δραστηριότητα.
Διαβάστε ακόμα: Η θεραπευτική άσκηση βοηθάει σε 26 χρόνιες παθήσεις – Γλυκούλι (glykouli.gr)