Η βιταμίνη Κ μπορεί να είναι χρήσιμη για άτομα που διατρέχουν κίνδυνο άνοιας

Μια νέα μελέτη εμπνέει αισιοδοξία για τη Βιταμίνη Κ και την προστασία από τη «γνωστική επιδείνωση»

Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας αυξάνεται. Άνοια είναι ο όρος που δίνεται σε μια ομάδα ασθενειών, η πιο κοινή από τις οποίες είναι η νόσος Αλτσχάιμερ, η οποία επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους.

Επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για την άνοια. Ωστόσο, ορισμένα φάρμακα είναι διαθέσιμα που μπορούν να βοηθήσουν με τα συμπτώματα. Επιπλέον, οι ερευνητές συνεχίζουν να αναζητούν τρόπους είτε να μειώσουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων είτε να αποτρέψουν την ταχύτατη εξέλιξη της νόσου.

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο AlMaarefa στη Σαουδική Αραβία δείχνει ότι η βιταμίνη Κ μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τη «γνωστική επιδείνωση». Η νέα μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε στη συνάντηση της Πειραματικής Βιολογίας στις 5 Απριλίου 2022, δοκίμασε τη χορήγηση συμπληρώματος βιταμίνης Κ σε αρουραίους.

Η άνοια με μια ματιά

Σύμφωνα με την Ένωση Αλτσχάιμερ, η άνοια «είναι ένας γενικός όρος για την απώλεια μνήμης, γλώσσας, επίλυσης προβλημάτων και άλλων ικανοτήτων σκέψης που είναι αρκετά σοβαρές ώστε να παρεμβαίνουν στην καθημερινή ζωή».

Η νόσος Αλτσχάιμερ πιστεύεται ότι είναι αποτέλεσμα της συσσώρευσης μη φυσιολογικών πρωτεϊνών στον εγκέφαλο, που ονομάζονται αμυλοειδείς πλάκες. Αυτές μπορούν να σταματήσουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από το να δίνουν σήματα όπως πριν και να τα βλάψουν.

Υπάρχουν και άλλοι τύποι άνοιας και η αγγειακή άνοια πιστεύεται ότι προκαλείται από τη μειωμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο, η οποία μπορεί επίσης να βλάψει τα εγκεφαλικά κύτταρα.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από την Ένωση Αλτσχάιμερ, άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια Αλτσχάιμερ. Η ένωση αναφέρει ότι 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αυτή τη συγκεκριμένη μορφή άνοιας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μερικά σημεία και συμπτώματα άνοιας που αναφέρονται στην αξιόπιστη πηγή των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) περιλαμβάνουν:

Να ξεχνάς τα ονόματα των αγαπημένων προσώπων

Να έχεις αλλαγές στη διάθεση

Το να μην μπορείς να θυμηθείς παλιές αναμνήσεις

Το να δυσκολεύεται να ολοκληρώσεις τις εργασίες

Δυσκολία στην επικοινωνία

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για την άνοια, υπάρχουν ορισμένα φάρμακα και θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν με συμπτώματα, όπως η δονεπεζίλη, η γκαλανταμίνη και η ριβαστιγμίνη.

Βασικές πληροφορίες για τη βιταμίνη Κ

Είναι σημαντικό να λαμβάνετε πολλά διαφορετικά είδη βιταμινών και μετάλλων για τη διατήρηση της υγείας. Μια βιταμίνη που παίζει ρόλο τόσο στην υγεία του εγκεφάλου όσο και των οστών είναι η βιταμίνη Κ, η οποία βρίσκεται συχνά στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Ο καθηγητής Mohamed El-Sherbiny, ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, μίλησε στο Medical News Today και εξήγησε γιατί η βιταμίνη Κ είναι σημαντική.

«Η διαδικασία της γήρανσης σχετίζεται με την επιδείνωση των εγκεφαλικών λειτουργιών. Η βιταμίνη Κ είναι μια φυσική λιποδιαλυτή βιταμίνη… [προστατεύει] τον εγκέφαλο από την ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ.

Υπάρχει μια συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα για τη βιταμίνη Κ που ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία.

Η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων λαχανικών και φρούτων είναι ικανοποιητική για τη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων βιταμίνης Κ. Ωστόσο, τα συμπληρώματα είναι επίσης διαθέσιμα για να υποκαταστήσουν τις φυσικές πηγές σε περίπτωση αδυναμίας κατανάλωσής τους».

Μελέτη βιταμίνης Κ/άνοια

Δεδομένου ότι η βιταμίνη Κ μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του εγκεφάλου, οι ερευνητές σε αυτή τη μελέτη ήθελαν να δουν πώς επηρεάζει τη γνωστική λειτουργία σε αρουραίους.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μακροχρόνια δοκιμή 17 μηνών σε αρουραίους. Η μία ομάδα έλαβε συμπλήρωμα βιταμίνης Κ και η άλλη όχι.

Οι ερευνητές χορήγησαν Menaquinone-7 (MK-7), η οποία οι συγγραφείς σημειώνουν ότι «είναι μια κύρια μορφή βιταμίνης Κ2».

Οι αρουραίοι πέρασαν από μια σειρά από τεστ γνωστικής λειτουργίας καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, έκαναν τεστ «για να αξιολογήσουν το γνωστικό επίπεδο, την αγχώδη και καταθλιπτική συμπεριφορά».

Μέχρι το τέλος της μελέτης, οι αρουραίοι που έλαβαν τα συμπληρώματα βιταμίνης Κ είχαν μειωμένα επίπεδα γνωστικής εξασθένησης, κατάθλιψης και άγχους. Επιπλέον, οι συγγραφείς σημειώνουν ότι αυτοί οι αρουραίοι παρουσίασαν «βελτιωμένη χωρική μνήμη και ικανότητα μάθησης».

«Η βιταμίνη Κ2 επέδειξε μια πολλά υποσχόμενη επίδραση στην παρεμπόδιση των συμπεριφορικών, λειτουργικών, βιοχημικών και ιστοπαθολογικών αλλαγών που σχετίζονται με τη γήρανση στον γεροντικό γερασμένο εγκέφαλο», λέει ο Prof. Ελ-Σερμπίνι.

Ο El-Sherbiny είπε στο MNT ότι αυτή η μελέτη δείχνει πόσο σημαντικό είναι να παρακολουθούνται τα επίπεδα βιταμίνης Κ σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο άνοιας.

Η βιταμίνη Κ μπορεί να «προάγει την υγεία του εγκεφάλου»

Η Δρ Τζένιφερ Μπράμεν, μια ανώτερη ερευνητική νευροεπιστήμονας, μίλησε με το MNT για τα ευρήματα. Η Δρ. Μπράμεν είναι «επιφυλακτικά αισιόδοξη» για τα αποτελέσματα της μελέτης, αλλά πιστεύει ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα — ιδιαίτερα στους ανθρώπους.

«Υπάρχουν πολλές μορφές βιταμίνης Κ και όλες έχουν διαφορετικές διατροφικές πηγές», σχολίασε η Δρ Μπράμεν. «Το MK-7 βρίσκεται σε λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση και υπάρχουν γνωστά οφέλη από την κατανάλωση αυτών των τροφών. Είναι εξαιρετικά για το μικροβίωμα του εντέρου σας, το οποίο έχει μια καλά εδραιωμένη σχέση με τη γνωστική έκπτωση», συνέχισε η Δρ Μπράμεν. «Θα συνιστούσα να τα ενσωματώσετε σε μια δίαιτα που έχει σχεδιαστεί για να προάγει την υγεία του εγκεφάλου και τη γνωστική λειτουργία».

Dementia: Vitamin K may prevent cognitive decline (medicalnewstoday.com)

Διαβάστε ακόμα: Η βιταμίνη Κ βοηθά τη δράση της ινσουλίνης – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Πώς η πρόσληψη φυτικών ινών μπορεί να προφυλάξει από την άνοια – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Ο σακχαρώδης διαβήτης ευνοεί την εκδήλωση της άνοιας – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Total
5
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Νέα μελέτη αποδεικνύει ότι η διαλειμματική διατροφή/νηστεία δεν προσφέρει επιπλέον οφέλη για την απώλεια βάρους

Δεν υπάρχει πρόσθετο όφελος για την απώλεια βάρους από τον περιορισμό των χρόνων κατανάλωσης μεταξύ των ενηλίκων που…