Ο αριθμός των παιδιών με διαβήτη 2 μπορεί να αυξηθεί 700% σε 30 χρόνια

Τι μπορεί να γίνει για να διαψευστούν οι δραματικές αυτές προβλέψεις μιας νέας μελέτης
Τι μπορεί να γίνει για να διαψευστούν η πρόβλεψη αυτή

Ο αριθμός των ατόμων κάτω των 20 ετών που ζουν με διαβήτη θα μπορούσε να εκτιναχθεί στα ύψη τα επόμενα 37 χρόνια, σύμφωνα με μια νέα έκθεση. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Diabetes Care, βασίζεται σε μοντέλα που προβλέπει αύξηση των περιπτώσεων διαβήτη στο πλήθος κάτω των 20 ετών από το 2017-2060.

Σε υψηλό επίπεδο, ο διαβήτης τύπου 2 θα μπορούσε να αυξηθεί σχεδόν κατά 700% σε 220.000 σε άτομα 20 ετών και κάτω – ένας αρχικός αριθμός αν σκεφτεί κανείς ότι το CDC αναφέρει επί του παρόντος ότι η αξιόπιστη πηγή είναι 45 ετών και άνω ως παράγοντα κινδύνου για τη νόσο.

Ο διαβήτης τύπου 1, ο οποίος διαγιγνώσκεται πιο συχνά στην παιδική και εφηβική ηλικία, μπορεί να αυξηθεί κατά 65% σε 306.000.

Συνολικά, η έρευνα προβλέπει ότι 526.000 άτομα κάτω των 20 ετών μπορεί να έχουν διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2 έως το 2060 σε σύγκριση με 213.000 άτομα στην ίδια ηλικιακή ομάδα το 2017.

Ωστόσο, η πρόβλεψη είναι ακριβώς αυτό – μια πρόβλεψη. Αλλά οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ακόμη και αν το ποσοστό της νέας διάγνωσης διαβήτη σε αυτή την ηλικιακή ομάδα παρέμενε στάσιμο τις επόμενες σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, θα εξακολουθούσε να οφείλεται σε αυξήσεις και για τους δύο τύπους διαβήτη (σχεδόν 70% για τον τύπο 2 και σχεδόν 3% για τον τύπο 1 ).

«Αυτή η νέα έρευνα θα πρέπει να χρησιμεύσει ως ένα κάλεσμα αφύπνισης για όλους μας», δήλωσε η Αναπληρωτής Διευθύντρια του CDC, Δρ. Debra Houry, σε δελτίο ειδήσεων Trusted Source. «Είναι ζωτικής σημασίας να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας για να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι Αμερικανοί, ειδικά οι νέοι μας, είναι όσο το δυνατόν πιο υγιείς».

Η Kimberly Gomer MS, RD/LDN, εγγεγραμμένος διαιτολόγος με έδρα τη Φλόριντα και διευθύντρια διατροφής στο Body Beautiful Miami, αποκαλεί τα στατιστικά στοιχεία «καταθλιπτικά».

«Οι προκλήσεις της ζωής και οι κίνδυνοι του διαβήτη για κάθε άτομο και την οικογένειά του, μαζί με το οικονομικό κόστος και το κόστος υγειονομικής περίθαλψης που συνδέονται με αυτά τα προβλήματα υγείας, είναι συγκλονιστικά», τονίζει η Gomer.

Οι ειδικοί μοιράστηκαν τις σκέψεις τους σχετικά με τη μελέτη, τους λόγους πίσω από την πιθανή αύξηση και τους τρόπους με τους οποίους οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Τι προτείνει η μελέτη για πιθανή αύξηση των διαγνώσεων διαβήτη

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα μαθηματικό μοντέλο και δεδομένα από τη μελέτη SEARCH for Diabetes in Youth, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το CDC και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH).

Οι ερευνητές εξέτασαν δύο διαφορετικά σενάρια ενώ έκαναν τις προβλέψεις τους, εξηγεί η Beata Rydyger, RHN, εγγεγραμμένη διατροφολόγος με έδρα το Λος Άντζελες, Καλιφόρνια και κλινική διατροφική σύμβουλος της Zen Nutrients. Ήταν:

Ένα σενάριο στο οποίο ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μεταξύ 2017 και 2060 παραμένει συνεπής με τα τρέχοντα ποσοστά.

Ένα σενάριο στο οποίο ο αριθμός των νέων περιπτώσεων κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου αυξάνεται με τον ίδιο ρυθμό που παρατηρήθηκε από το 2002 έως το 2017.

Ωστόσο, ένας ειδικός λέει ότι ο ελαττωματικός σχεδιασμός της μελέτης οδήγησε σε αστρονομικές προβλέψεις.

«Το πρόβλημα είναι ότι εάν έχετε μεγάλα διαστήματα εμπιστοσύνης, δηλαδή διακυμάνσεις στα δεδομένα, τότε η πρόβλεψη θα είναι αισθητά πιο κοντά σε αυτήν την υψηλότερη πλευρά», λέει ο Δρ Benjamin U. Nwosu, FAAP, επικεφαλής ενδοκρινολογίας στο Cohen Children’s Medical Κέντρο της Νέας Υόρκης. «Απέτυχαν να χωρίσουν τα παιδιά σε παχύσαρκες και μη παχύσαρκες ομάδες».

Αντίθετα, οι ερευνητές εστίασαν σε μη τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου όπως η φυλή και η εθνικότητα. Αν βάλουν τις δύο ομάδες σε παχύσαρκα και μη παχύσαρκα, ο Nwosu δεν πιστεύει ότι η ομάδα των μη παχύσαρκων παιδιών θα δει μια προβλεπόμενη αύξηση στις περιπτώσεις, καθώς η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.

«Χρειαζόμαστε μελέτες προβολής που επικεντρώνονται σε τροποποιήσιμους και μη τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου που παρέχουν βιολογικούς οδηγούς που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορούν να αντιμετωπίσουν εύκολα», είπε ο Nwosu.

Λόγοι για την πιθανή αύξηση του διαβήτη

Μένει να δούμε αν οι προβλέψεις είναι εφικτές. Ωστόσο, εάν είναι σωστές, το CDC σημείωσε ότι πολλοί παράγοντες θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αύξηση, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της παιδικής παχυσαρκίας και του μητρικού διαβήτη. Το τελευταίο αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη στα παιδιά.

Μια μελέτη του 2022 έδειξε ότι το ποσοστό των παιδιών νηπιαγωγείου με υγιή Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) μειώθηκε από 73% το 1998 σε 69% το 2010. Τα μαύρα παιδιά είχαν την υψηλότερη αύξηση ποσοστού παχυσαρκίας – σχεδόν 1 στα 10 (29%), τα περισσότερα ήταν παχύσαρκα όταν ξεκίνησαν την Πέμπτη δημοτικού.

Η πρόσφατη πανδημία COVID-19 χειροτέρεψε τους σημερινούς αριθμούς.

Μια άλλη μελέτη του 2022, με περισσότερα από 432.000 παιδιά ηλικίας 2 έως 19 ετών, έδειξε ότι ο ρυθμός αύξησης του ΔΜΣ σχεδόν διπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από την πανδημία.

Τα παιδιά που ήταν πιο υπέρβαρα ή παχύσαρκα είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ταχύτερη αύξηση του ΔΜΣ. Η αξιόπιστη πηγή CDCT ανέφερε επίσης ότι το ποσοστό των ατόμων που εισήλθαν σε εγκυμοσύνη με διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2 αυξήθηκε κατά 37% από το 2000 έως το 2010.

Η Rydyger συμφωνεί ότι η αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας και του διαβήτη σε εγκύους θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση. Λέει επίσης ότι η τεχνολογία μπορεί να επιδεινώσει τα προβλήματα.

«Με την άνοδο της τεχνολογίας, τα επίπεδα του στρες και του άγχους έχουν αυξηθεί, μαζί με τα κακά πρότυπα ύπνου και την έλλειψη άσκησης, μερικά από τα οποία μπορεί να συμβάλλουν στον διαβήτη», εξηγεί η Rydyger.

Μια μελέτη του 2017 Trusted Source σε παιδιά ηλικίας 8 έως 17 ετών έδειξε ότι ο χρόνος οθόνης πριν τον ύπνο συνδέεται με κακή ποιότητα ύπνου και αυξημένο ΔΜΣ.

Μια συστηματική ανασκόπηση του 2021 Αξιόπιστη πηγή παιδιών ηλικίας 0 έως 15 ετών έδειξε ότι η χρήση ηλεκτρονικών μέσων συσχετίστηκε με μειωμένο χρόνο ύπνου.

Η διαφορά μεταξύ διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2

Για την πιο πρόσφατη μελέτη, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι ερευνητές εξέτασαν δύο σημαντικά διαφορετικούς τύπους διαβήτη: Τύπου 1 και τύπου 2.

«Όσοι έχουν τύπου 1 δεν μπορούν να παράγουν ινσουλίνη», εξηγεί η Gomer. «Εξακολουθούν να είναι ανθεκτικοί στην ινσουλίνη και έχουν τα ίδια πιθανά προβλήματα υγείας αν δεν ελέγχεται το σάκχαρό τους όπως στον τύπο 2, αλλά η πηγή τους είναι διαφορετική –αντιμετωπίζουν μια αυτοάνοση αντίδραση– το σώμα τους επιτίθεται στον εαυτό του κατά λάθος».

Ως αποτέλεσμα αυτής της αντίδρασης, τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας καταστρέφονται.

Η αξιόπιστη πηγή CDCT αναφέρει το οικογενειακό ιστορικό και την ηλικία ως δύο παράγοντες κινδύνου, λέγοντας ότι συνήθως (αλλά όχι πάντα) διαγιγνώσκεται σε παιδιά, εφήβους ή νεαρούς ενήλικες.

Δεν υπάρχει επί του παρόντος γνωστός τρόπος πρόληψης του διαβήτη τύπου 1, σύμφωνα με το CDC.

Από την άλλη πλευρά, ο διαβήτης τύπου 2 αναπτύσσεται συνήθως σε άτομα 45 ετών και άνω. Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

  • να είναι κάποιος υπέρβαρος
  • να είστε σωματικά δραστήριοι τρεις ή λιγότερες φορές την εβδομάδα
  • οικογενειακό ιστορικό

Η πρόληψη είναι το κλειδί για τη μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2

Ο Nwosu αμφισβητεί το μοντέλο και τις προβλέψεις από την τελευταία μελέτη, αλλά σημειώνει ότι η συζήτηση και η μείωση του κινδύνου για διαβήτη είναι σημαντική, ειδικά επειδή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για άλλες καταστάσεις υγείας όπως:

  • υπέρταση
  • δυσλιπιδαιμία
  • Εγκεφαλικό
  • καρδιακή ασθένεια
  • νεφρική νόσος
  • ασθένεια των ματιών

Χωρίς γνωστή αιτία για διαβήτη τύπου 1, είναι δύσκολο να συζητήσουμε τη μείωση του κινδύνου. Αλλά οι ειδικοί μοιράζονται ότι υπάρχουν τρόποι που βασίζονται σε στοιχεία για να μειώσουν την πιθανότητα κάποιος να αναπτύξει διαβήτη τύπου 2. Ο Nwosu λέει ότι η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μέσω της διατροφής και της άσκησης είναι κρίσιμη.

Ο Rydyger συμφωνεί και ενθαρρύνει τους γονείς να:

  • εφοδιάζουν τις κουζίνες τους και να προγραμματίζουν γεύματα πλούσια σε μη επεξεργασμένα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα «όπως φρέσκα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχα κρέατα και λίπη».
  • ασκούνται τακτικά μαζί. Το CDC συνιστά την αξιόπιστη πηγή ότι τα παιδιά ηλικίας 6 έως 17 ετών έχουν 60 λεπτά σωματικής δραστηριότητας την ημέρα.
  • Να περιορίζετε την ώρα μπροστά σε μια οθόνη
  • ενθάρρυνση δραστηριοτήτων που ενισχύουν την ψυχική υγεία

«Μια τέτοια ταχεία αύξηση του διαβήτη μεταξύ των νέων είναι ανησυχητική και θα πρέπει να χρησιμεύσει ως αφύπνιση για την καλύτερη εστίαση των προληπτικών προσπαθειών στους νέους», τονίζει η Rydyger.

Number of Kids with Type 2 Diabetes May Jump 700% In Next 3 Decades (healthline.com)

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα

Επταπλασιάστηκαν παγκοσμίως οι διαβητικοί μέσα σε 30 χρόνια

Εκρηκτικές διαστάσεις έχει λάβει ο σακχαρώδης διαβήτης σε συνδυασμό με την παχυσαρκία. Μέσα σε 30 χρόνια επταπλασιάστηκε ο αριθμός των πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη σε όλο τον κόσμο και από 50 εκατομμύρια που ήταν τη δεκαετία του ΄80 έφθασαν τα 350 εκατομμύρια.