Δύο διατροφικές αλλαγές που μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο για διαβήτη

Λιγότερο κόκκινο κρέας σε συνδυασμό με περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα περιορίζουν τον κίνδυνο διαβήτη

Μια διατροφή πλούσια σε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, αλλά μια διατροφή πλούσια σε κόκκινο κρέας και επεξεργασμένα κρέατα αυξάνει αυτόν τον κίνδυνο, σύμφωνα με μια μελέτη που παρουσιάστηκε πρόσφατα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD) στην Ετήσια Συνέλευση 2022.

Η ομάδα των ερευνητών, που ήταν από το Πανεπιστήμιο Federico II της Νάπολης της Ιταλίας, έκανε αυτό που ονομάζεται «ανασκόπηση ομπρέλας», η οποία είναι ουσιαστικά μια ανασκόπηση των υπαρχουσών ανασκοπήσεων, δηλαδή συλλέγει όλα τα δημοσιευμένα στοιχεία για ένα θέμα και τα αναλύει συγκριτικά. Συνολικά, 13 μετα-αναλύσεις συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη και παρείχαν αυτό που οι συγγραφείς ονόμασαν 175 «συνοπτικές αναλογίες κινδύνου». Οι ερευνητές ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα για τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης επειδή η σχέση τους με τον διαβήτη είχε μελετηθεί ανεπαρκώς.

Η έρευνα επικεντρώθηκε στις επιπτώσεις του συνολικού κρέατος, του κόκκινου κρέατος, του λευκού κρέατος, των επεξεργασμένων κρεάτων, των ψαριών, των συνολικών γαλακτοκομικών, των γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά, των γαλακτοκομικών χαμηλών λιπαρών, του γάλακτος, του τυριού, του γιαουρτιού και των αυγών. Από όσο γνώριζαν οι συγγραφείς, η μελέτη τους ήταν η πρώτη ευρεία έρευνα των δεδομένων σχετικά με τη σχέση των ζωικών τροφών με τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέα Annalisa Giosuè, MD, «Τα υπάρχοντα στοιχεία και οι διατροφικές συστάσεις για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 βασίζονται κυρίως στην κατάλληλη κατανάλωση φυτικών τροφών: υψηλές ποσότητες από τις πλούσιες σε φυτικές ίνες και χαμηλή κατανάλωση εξευγενισμένων καθώς και αυτά που είναι πλούσια σε ελεύθερα σάκχαρα. Και επίσης σχετικά με την επαρκή επιλογή μεταξύ των πηγών λίπους – μείωση των πηγών κορεσμένων λιπαρών όπως το βούτυρο και η κρέμα γάλακτος και αντικατάσταση με φυτικές πηγές πολυ- και μονοακόρεστων λιπαρών όπως τα μη τροπικά φυτικά έλαια. Όχι όμως για τις καταλληλότερες επιλογές μεταξύ των διαφόρων ζωικών τροφών για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2».

Το κόκκινο κρέας συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο τύπου 2, τα γαλακτοκομικά με χαμηλότερο κίνδυνο

Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση 100 γραμμαρίων την ημέρα ολικού ή κόκκινου κρέατος ή 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα, συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Ανέφεραν επίσης αυξημένο κίνδυνο με το λευκό κρέας, αλλά ο κίνδυνος ήταν, όπως το έθεσαν, «οριακός». Με τα γαλακτοκομικά, ωστόσο, οι αναφορές κινδύνου ήταν εντελώς αντίθετες. Διαπίστωσαν ότι ορισμένα τρόφιμα μείωσαν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, δηλαδή τα συνολικά γαλακτοκομικά (μείωση 5%), τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά (μείωση 4%), το γάλα (μείωση 10%) και το γιαούρτι (μείωση 6%).

Ασήμαντες επιδράσεις βρέθηκαν για 200 γραμμάρια την ημέρα γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά, για 30 γραμμάρια τυριού την ημέρα και για ένα αυγό την ημέρα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση ψαριών είχε μια ουδέτερη σχέση με τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 (μείωση 1,04% για 100 γραμμάρια την ημέρα) όπως και ένα αυγό την ημέρα (μείωση 1,07%), αλλά η ποιότητα των στοιχείων ήταν χαμηλή. Σύμφωνα με τον συντονιστή της συνεδρίας Matthias Schulze, MD, του Γερμανικού Ινστιτούτου Ανθρώπινης Διατροφής στο Βερολίνο, «Τα ψάρια σχετίζονται πιο ξεκάθαρα με μειωμένο καρδιαγγειακό κίνδυνο παρά για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2, όπου είχαμε μικτά αποτελέσματα».

Οι ερευνητές δεν είχαν ξεκάθαρες εξηγήσεις για τα ευρήματά τους, αλλά η Δρ Giosuè επεσήμανε ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και άλλα συστατικά, όπως ασβέστιο και βιταμίνη D, που έχουν θετικά αποτελέσματα στον μεταβολισμό της γλυκόζης. «Οι πρωτεΐνες ορού γάλακτος στο γάλα», είπε, «έχουν μια γνωστή ευεργετική επίδραση στη ρύθμιση της αύξησης των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα μετά τα γεύματα, καθώς και στον έλεγχο της όρεξης και του σωματικού βάρους».

Ενώ, το κρέας περιέχει χοληστερόλη, κορεσμένα λιπαρά οξέα και αιμικό σίδηρο, που μπορεί να επηρεάσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, εξήγησε η Giosuè, ενώ «τα επεξεργασμένα κρέατα περιέχουν επίσης νιτρικά άλατα, νιτρώδη και νάτριο που μπορούν να συμβάλουν σε βλάβες των παγκρεατικών κυττάρων και αγγειακή δυσλειτουργία και επηρεάζουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη».

Οι ερευνητές συνόψισαν τα ευρήματά τους γράφοντας: «Για να μειωθεί ο κίνδυνος διαβήτη, η κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος πρέπει να περιοριστεί, μπορεί να ενθαρρυνθεί η μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών τροφίμων, γάλακτος και γιαουρτιού. Επιτρέπονται μέτριες ποσότητες ψαριών και αυγών».

Total
125
Shares
Σχετικά άρθρα
Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών: Πέντε φυσικοί τρόποι ανακούφισης των συμπτωμάτων
Περισσότερα

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών: Πέντε φυσικοί τρόποι ανακούφισης των συμπτωμάτων

Το Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών είναι μια νευρολογική διαταραχή η οποία μπορεί να κάνει στην κυριολεξία “κόλαση” τις νύχτες…