Η κατανάλωση φλαβονολών σε τρόφιμα που συνδέονται με καλύτερη υγεία του εγκεφάλου

Μια νέα μελέτη αναδεικνύει άλλο ένα σημαντικό πλεονέκτημα των φλαβονολών στην υγεία μας

Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονόλες –ευεργετικά συστατικά με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που βρίσκονται σε διάφορα φυτικά τρόφιμα– μπορεί να συμβάλει στην προώθηση της λειτουργίας του εγκεφάλου και στην επιβράδυνση του ρυθμού της γνωστικής έκπτωσης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology.

Οι φλαβονόλες ανήκουν σε μια μεγαλύτερη ομάδα συστατικών τροφίμων γνωστά ως φλαβονοειδή, τα οποία αναγνωρίζονται ευρέως ως ευεργετικά σε πολλούς διαφορετικούς τομείς της υγείας. Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή έχει συνδεθεί με αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου –τα βακτήρια και άλλους οργανισμούς, ωφέλιμους ή μη, που ζουν στο πεπτικό σας σύστημα– με τρόπο που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης, αν και το μεγαλύτερο μέρος της επίδρασης των φλαβονοειδών στην αρτηριακή πίεση οφείλεται πιθανώς στις γενικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους. Τα τρόφιμα και τα ποτά που είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φλαβονοειδή περιλαμβάνουν τα μούρα, τη μαύρη σοκολάτα, το κόκκινο κρασί, το τσάι, τα μήλα, τα αχλάδια, τα κρεμμύδια, το λάχανο και το λάχανο. Η στενότερη κατηγορία φλαβανολών μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας των αιμοφόρων αγγείων ως απόκριση στο στρες, σύμφωνα με μια μελέτη.

Για την τελευταία μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση της κατανάλωσης φλαβονολών στη γνωστική απόδοση σε μια ομάδα 961 συμμετεχόντων μεταξύ 60 και 100 ετών. Αυτοί οι συμμετέχοντες ήταν όλοι κάτοικοι του Σικάγο που δεν ζούσαν σε κανένα είδος υποβοηθούμενης διαβίωσης και παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για 6,9 χρόνια ως μέρος της μελέτης. Οι δίαιτες των συμμετεχόντων αξιολογήθηκαν χρησιμοποιώντας ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο συχνότητας τροφής και η γνωστική τους απόδοση μετρήθηκε μία φορά κάθε χρόνο χρησιμοποιώντας 19 διαφορετικά τυποποιημένα τεστ. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν απαντήσεις σε διατροφικά ερωτηματολόγια για να υπολογίσουν την πρόσληψη φλαβονόλης των συμμετεχόντων, η οποία προσαρμόστηκε για τις συνολικές θερμίδες που καταναλώθηκαν. Με άλλα λόγια, η κατανάλωση περισσότερων τροφών συνολικά – με την ίδια αναλογία φλαβονολών – δεν θεωρήθηκε ότι σημαίνει υψηλότερη πρόσληψη φλαβονόλης.

Η υψηλότερη κατανάλωση φλαβονόλης συνδέεται με βραδύτερη γνωστική έκπτωση

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υψηλότερη πρόσληψη φλαβονολών συνδέθηκε με πιο αργό ρυθμό γνωστικής έκπτωσης – τόσο συνολικά όσο και σε συγκεκριμένους τομείς της γνωστικής λειτουργίας – μετά την προσαρμογή για διάφορους παράγοντες που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τη γνωστική έκπτωση, όπως η ηλικία, το φύλο, το μορφωτικό επίπεδο των συμμετεχόντων, τη φυσική δραστηριότητα και την κατάσταση του καπνίσματος. Συγκεκριμένοι τομείς στους οποίους η γνωστική έκπτωση μειώθηκε σε άτομα που κατανάλωναν περισσότερες φλαβονόλες περιελάμβαναν διαφορετικούς τύπους μνήμης (επεισοδιακή, σημασιολογική και εργασιακή) και αντιληπτική ταχύτητα (πόσο γρήγορα γίνονται οι παρατηρήσεις). Δύο διαφορετικοί τύποι φλαβονολών – γνωστές ως καμπφερόλη και κερσετίνη – συνδέθηκαν με βραδύτερη συνολική γνωστική έκπτωση, ενώ δύο άλλες φλαβονόλες όχι.

Όπως σημειώθηκε σε ένα άρθρο για τη μελέτη στο HealthDay, τα τρόφιμα που βρέθηκε ότι συμβάλλουν περισσότερο στην βραδύτερη γνωστική εξασθένηση της μελέτης περιελάμβαναν το λάχανο, τα φασόλια, το σπανάκι, το μπρόκολο, τις ντομάτες, τα μήλα, το τσάι, το κρασί και τα πορτοκάλια. Φυσικά, οι φλαβονόλες δεν είναι τα μόνα ευεργετικά θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται σε αυτά και σε άλλα τρόφιμα – επομένως είναι σημαντικό να συμπεριλάβετε ένα ευρύ φάσμα υγιεινών φυτικών τροφών στη διατροφή σας για να βοηθήσετε στη βελτιστοποίηση της γνωστικής και γενικής υγείας σας.

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα
γυμναστική, διαβητης, παχυσαρκία, υγεια, γλυκουλι, glykouli, glykouligr, γλυκοζη, ασκηση
Περισσότερα

Οι γυναίκες που κάνουν γυμναστική με βάρη διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη, ισχυρίζονται οι ειδικοί.

Στο πλαίσιο έρευνας, οι επιστήμονες παρατήρησαν περίπου 100.000 νοσοκόμες για διάστημα οκτώ ετών. Διαπιστώθηκε, λοιπόν, ότι οι γυναίκες…