Όλα όσα πρέπει να ακολουθείς για να είναι το έντερό σου υγιές

Τι να κάνεις και τι να αποφεύγεις στην καθημερινότητά σου για υγιές έντερο και ομαλή εντερική λειτουργία
Τι να κάνεις και τι να αποφεύγεις στην καθημερινότητά σου για υγιές έντερο και ομαλή εντερική λειτουργία

Η υγεία του εντέρου συνδέεται σχεδόν με κάθε τι που σχετίζεται με τον οργανισμό σου. Εάν αντιμετωπίζεις κι εσύ προβλήματα με το έντερο (όπως για παράδειγμα αέρια, πόνο και φούσκωμα) γνωρίζεις στην πράξη, να θυμάσαι ότι οι επιλογές που κάνουμε στην καθημερινή μας ζωή μπορούν εύκολα να το επηρεάσουν. Συνέχισε λοιπόν να διαβάζεις, για να ανακαλύψεις τρόπους και συνήθειες που θα βοηθήσουν τη λειτουργία του εντέρου σου και θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σου. Πολλές από τις διατροφικές μας συνήθειες, σε συνδυασμό με τον έντονο τρόπο ζωής, το στρες και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τα βακτήρια που διαφυλάσσουν την υγεία του εντέρου μας, οδηγώντας σταδιακά στην ανάπτυξη σχετικών προβλημάτων.

Τρως τα ίδια και τα ίδια

Η πλούσια σε ποικιλία διατροφή είναι το κλειδί για την υγεία του εντέρου και ειδικότερα για τη χλωρίδα του. Όταν καταναλώνεις τα ίδια και τα ίδια στα γεύματά σου περιορίζεις την ανάρρωση από επιβλαβείς επιδράσεις, όπως λοίμωξη ή τα αντιβιοτικά. Προσπάθησε να τρως όσο περισσότερα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Δεν βάζεις τα πρεβιοτικά στη διατροφή σου

Τα πρεβιοτικά είναι ένας τύπος φυτικών ινών που ενισχύουν την ανάπτυξη και τη δραστηριότητα των φιλικών βακτηρίων του εντέρου. Πολλά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, των λαχανικών και των δημητριακών ολικής αλέσεως, περιέχουν φυσικές πρεβιοτικές ίνες, με τα βασικότερα από αυτά να είναι η βρόμη, τα όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβίθια), τα κρεμμύδια, οι μπανάνες και οι ξηροί καρποί.

Πίνεις πολύ αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ έχει αρνητική επίδραση στην υγεία του εντέρου, αφού σε αυξημένη κατανάλωση μπορεί να βλάψει το εσωτερικό περίβλημα του στομάχου και του πεπτικού σωλήνα και να επηρεάσει την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών. Το αλκοόλ μπορεί να έχει επιβλαβείς σωματικές και ψυχικές επιδράσεις όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες, με βασική από αυτές για το έντερο να είναι η διαταραχή των φυσιολογικών βακτηριακών πληθυσμών του. Το κόκκινο κρασί είναι μια καλή εναλλακτική, σε μικρές πάντα ποσότητες, αφού είναι γνωστό ότι προάγει την υγεία του εντέρου, μειώνοντας τον αριθμό των επιβλαβών βακτηρίων του.

Καταναλώνεις λευκή ζάχαρη

Η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, μπορεί να αλλάξει τα βακτήρια του εντέρου προς το χειρότερο, γι’ αυτό και πρέπει να αποφεύγεται. Η ραφιναρισμένη ζάχαρη διεγείρει την ανάπτυξη της Candida, ενός κακού βακτηρίου που καταστρέφει την επένδυση του εντέρου, δημιουργώντας τραυματισμούς και προβλήματα στη λειτουργία του.

Καταναλώνεις πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα

Μια διατροφή με μεγάλη ποσότητα επεξεργασμένων τροφίμων έχει συνδεθεί με ένα λιγότερο υγιές έντερο, καθώς περιορίζει τις ποσότητες των καλών βακτηρίων σε αυτό. Για το λόγο αυτό, περιόρισε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα έτοιμα γεύματα στο σούπερ μάρκετ, τις συσκευασμένες σάλτσες, τις σούπες σε κονσέρβες και οτιδήποτε σχετικό.

Βάλε την κίνηση στη ζωή σου

Η καθημερινή φυσική δραστηριότητα θα σου χαρίσει όμορφο και υγιές σώμα, κάνοντας παράλληλα καλό και στο έντερό σου. Κι όλα αυτά καθώς η άσκηση εμπλουτίζει το μικροβίωμα του εντέρου με τρόπους που σχετίζονται με την απώλεια βάρους και τη βελτίωση των συμπτωμάτων τυχόν γαστρεντερικών διαταραχών.

Προτίμησε τις πλήρεις τροφές και τις φυτικές ίνες

Η κατανάλωση τροφών με όσο το δυνατόν λιγότερη επεξεργασία είναι βασική για την υγεία του εντέρου, ενώ η προσθήκη φυτικών ινών στη διατροφή μας είναι εξίσου σημαντική ώστε αυτό να λειτουργεί σε συνεχή εγρήγορση. Φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, σπόροι και σιτηρά με τη λιγότερη δυνατή επεξεργασία είναι οι τροφές που αξίζει να βάλεις στην καθημερινότητα, ενώ θα δεις επίσης τεράστια αλλαγή καταναλώνοντας τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως είναι το κεφίρ και το τουρσί λαχανικών (χάρη στα προβιοτικά που αυτά περιέχουν).

Ρώτα τον γιατρό σου για τα φάρμακα που παίρνεις

Εάν παίρνεις σταθερά κάποια φαρμακευτική αγωγή, ή αν χρειάζεται να πάρεις αντιβίωση για κάποιο διάστημα, συζήτησε με το γιατρό σου πώς μπορεί να επηρεάσει η κατανάλωση αυτή την υγεία του εντέρου σου. Συμβουλεύσου τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σου εάν είναι καλό να πάρεις ταυτόχρονα προβιοτικά συμπληρώματα για την προστασία του εντέρου.

Total
36
Shares
Σχετικά άρθρα