Δέκα τρόποι για να βοηθήσετε την ακοή σας

Γιατί εμφανίζεται απώλεια ακοής και τι μπορείτε να κάνετε για να την προστατέψετε
Γιατί εμφανίζεται απώλεια ακοής και τι μπορείτε να κάνετε για να την προστατέψετε

Εάν παρατηρείτε ότι η ακοή σας δεν είναι τόσο οξεία όσο παλιά, θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι μεγαλώνετε, αλλά μπορεί επίσης να σχετίζεται με τον διαβήτη. Γιατί εμφανίζεται απώλεια ακοής; Και το πιο σημαντικό, τι μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε την ακοή σας; Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε.

Τι προκαλεί απώλεια ακοής;

Η απώλεια ακοής μπορεί να συμβεί όταν οποιοδήποτε μέρος του αυτιού (εξωτερικό, μέσο, εσωτερικό) ή ακουστικό (ακοής) σύστημα δεν λειτουργεί ως συνήθως, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Η γήρανση και η έκθεση σε δυνατούς θορύβους μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ακοής. Ωστόσο, ορισμένες ασθένειες και κληρονομικοί παράγοντες μπορούν επίσης να βλάψουν την ακοή. Η απώλεια ακοής είναι ιδιαίτερα συχνή στους ηλικιωμένους: περίπου ένας στους τρεις ανθρώπους μεταξύ 65 και 74 ετών έχει απώλεια ακοής και σχεδόν οι μισοί ενήλικες άνω των 75 ετών έχουν δυσκολία στην ακοή, λέει το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας ( NIH). Οι ηλικιωμένοι που δεν ακούν καλά κινδυνεύουν να πέσουν σε κατάθλιψη και να απομονωθούν κοινωνικά, καθώς μπορεί να αποφεύγουν κοινωνικές καταστάσεις και να απογοητεύονται και να ντρέπονται επειδή δεν καταλαβαίνουν τι λέγεται.

Ο διαβήτης μπορεί να είναι μια αιτία

Εκτός από τους δυνατούς θορύβους, ορισμένες ασθένειες και καταστάσεις αυξάνουν τον κίνδυνο απώλειας ακοής. Η American Speech-Language-Hearing Association μοιράζεται τα ακόλουθα παραδείγματα:

Ωτοσκλήρωση, μια ασθένεια του μέσου ωτός

Νόσος Meniere, ένα πρόβλημα στο εσωτερικό αυτί

Αυτοάνοση νόσος του εσωτερικού αυτιού

Ακουστικό νεύρωμα, ένας τύπος όγκου

Τραυματική εγκεφαλική βλάβη

Presbycusis, μια νευροαισθητήρια απώλεια ακοής

Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν υψηλή αρτηριακή πίεση, λοίμωξη, εγκεφαλικό επεισόδιο και ορισμένα «ωτοτοξικά» φάρμακα, όπως ορισμένα αντιβιοτικά και φάρμακα χημειοθεραπείας, μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια ακοής.

Ο διαβήτης μπορεί επίσης να οδηγήσει σε απώλεια ακοής. Αυτό συμβαίνει επειδή ο διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε νευρική βλάβη που δεν επηρεάζει μόνο τα χέρια και τα πόδια, αλλά και άλλα μέρη του σώματος – συμπεριλαμβανομένων των αυτιών. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, με την πάροδο του χρόνου, μπορούν να βλάψουν μικρά αιμοφόρα αγγεία και νεύρα στο εσωτερικό αυτί, ενώ τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, με την πάροδο του χρόνου, μπορούν να βλάψουν τον τρόπο με τον οποίο τα νευρικά σήματα ταξιδεύουν από το εσωτερικό αυτί στον εγκέφαλο. Και οι δύο τύποι νευρικής βλάβης μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια ακοής.

Το CDC δηλώνει ότι η απώλεια ακοής είναι διπλάσια συχνότερη σε άτομα με διαβήτη και ακόμη και τα άτομα με προδιαβήτη έχουν 30% υψηλότερο ποσοστό απώλειας ακοής σε σύγκριση με άτομα με φυσιολογικά σάκχαρα στο αίμα.

Ακούστε αυτό: 10 τρόποι για να βοηθήσετε την ακοή σας

Δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να λάβετε μέτρα για την προστασία της ακοής σας. Κάνοντας αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της απώλειας ακοής καθώς μεγαλώνετε. Ακόμα κι αν έχετε κάποιο βαθμό απώλειας ακοής, αυτές οι συμβουλές μπορεί να μειώσουν την πιθανότητα να προχωρήσει.

Κάντε ένα τεστ ακοής.

Ζητήστε από τον πάροχο πρωτοβάθμιας περίθαλψης να σας παραπέμψει για τεστ ακοής, ώστε να έχετε μια βασική γραμμή που θα σας βοηθήσει να παρακολουθείτε τυχόν εξέλιξη της απώλειας ακοής. Ο πάροχος ή ο ακουολόγος σας μπορεί ακόμη και να σας προτείνει να κάνετε τεστ ακοής κάθε χρόνο.

Περιορίστε την έκθεση σε δυνατούς θορύβους.

Η δυνατή μουσική, τα χλοοκοπτικά, τα ηλεκτρικά εργαλεία, οι σειρήνες και τα πυροτεχνήματα μπορούν να βλάψουν την ακοή σας. Εάν δεν μπορείτε να αποτρέψετε την ύπαρξη δυνατών θορύβων, ας πούμε, λόγω της δουλειάς σας, χρησιμοποιήστε ωτοασπίδες ή προστατευτικά ακουστικά. Και τα δύο μπορούν να κατασκευαστούν κατά παραγγελία για να ταιριάζουν στις ανάγκες σας.

Χαμηλώστε την ένταση.

Όταν ακούτε μουσική ή παρακολουθείτε τηλεόραση, προσέξτε να μην αυξάνετε αυτόματα την ένταση.

Κρατήστε πράγματα μακριά από τα αυτιά σας!

Όπως λέει και η παροιμία, μην βάζετε τίποτα μικρότερο από τους αγκώνες σας στο αυτί σας. Αυτό περιλαμβάνει μπατονέτες, καρφίτσες, συνδετήρες, στυλό… καταλαβαίνετε! Εάν πρέπει να αφαιρέσετε το κερί του αυτιού (που μπορεί να επηρεάσει την ακοή), ζητήστε από τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης να καθαρίσει τα αυτιά σας. Μπορούν επίσης να συστήσουν ένα προϊόν χωρίς ιατρική συνταγή.

Κόψτε το κάπνισμα.

Ο καπνός του τσιγάρου μπορεί να επηρεάσει την ακοή. Ορισμένα στοιχεία συνδέουν επίσης το άτμισμα με απώλεια ακοής.

Πίνετε λιγότερο αλκοόλ.

Η υψηλή πρόσληψη αλκοόλ με την πάροδο του χρόνου μπορεί να βλάψει τον ακουστικό φλοιό στον εγκέφαλο, επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τον ήχο.

Προσέξτε να μην παίρνετε πολύ ασπιρίνη, ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφαίνη.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτά τα φάρμακα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο απώλειας ακοής.

Στόχος να διατηρήσετε την αρτηριακή σας πίεση και τη χοληστερόλη σας σε ασφαλή επίπεδα.

Ρωτήστε τον πάροχο σας σχετικά με τους στόχους σας και πώς μπορείτε να τους πετύχετε. Εάν σας έχουν συνταγογραφηθεί φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης ή της χοληστερόλης σας, να τα παίρνετε τακτικά, ακόμα κι αν αισθάνεστε καλά.

Επιδιώξτε να διατηρήσετε τα επίπεδα σακχάρου και A1C στο αίμα σας εντός των ορίων των στόχων σας.

Και πάλι, μιλήστε με τον παροχέα σας εάν δεν είστε σίγουροι ποιοι είναι οι στόχοι σας ή εάν δυσκολεύεστε να λάβετε και να διατηρήσετε τα σάκχαρά σας εντός εύρους.

Δοκιμάστε την DASH ή τη μεσογειακή δίαιτα.

Τόσο το DASH (Διατροφικές Προσεγγίσεις για τη Διακοπή της Υπέρτασης) όσο και τα Μεσογειακά διατροφικά πρότυπα επικεντρώνονται στην κατανάλωση πολλών λαχανικών, καθώς και σε φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, όσπρια, άπαχη πρωτεΐνη και υγιεινά λιπαρά. Θεωρείται ότι αυτός ο τρόπος διατροφής μπορεί να αποτρέψει ή να επιβραδύνει την απώλεια ακοής μειώνοντας τη φλεγμονή, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη και προστατεύοντας τα αιμοφόρα αγγεία από βλάβες.

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Η βαριατρική χειρουργική μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για ορισμένους καρκίνους

Η βαριατρική χειρουργική (απώλεια βάρους) μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου και του οισοφάγου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Surgery.