Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών

Διαβήτης και το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών – πώς αλληλοεπιδρούν
Διαβήτης και το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών – πώς αλληλοεπιδρούν

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε το βράδυ; Είχατε δυσάρεστες ή περίεργες αντιδράσεις στα πόδια σας; Διαπιστώνετε ότι έχετε μια ανεξέλεγκτη επιθυμία να κινήσετε τα πόδια σας όταν κάθεστε ή ξαπλώνετε; Εάν ναι, μπορεί να έχετε μια πάθηση που ονομάζεται σύνδρομο ανήσυχων ποδιών. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα.

Τι είναι το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών;

Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (RLS), που ονομάζεται επίσης νόσος Willis-Ekbom, ταξινομείται ως διαταραχή ύπνου και υπάρχει εξήγηση, καθώς τα συμπτώματα προκαλούνται από την ανάπαυση και την προσπάθεια ύπνου. Αλλά ταξινομείται επίσης ως διαταραχή κίνησης, καθώς τα άτομα με αυτή την πάθηση κινούν τα πόδια τους για να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικού (NINDS) του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (NIH). Ωστόσο, η NINDS δηλώνει ότι αυτή η κατάσταση «χαρακτηρίζεται καλύτερα ως νευρολογική αισθητηριακή διαταραχή με συμπτώματα που παράγονται από τον ίδιο τον εγκέφαλο».

Το ΣΑΠ μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής, καθώς προκαλεί εξάντληση και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Με τη σειρά του, αυτό επηρεάζει τη διάθεση, τη συγκέντρωση, την απόδοση στην εργασία και τις προσωπικές σχέσεις. Το ΣΑΠ χωρίς θεραπεία μπορεί επίσης να προκαλέσει άγχος και κατάθλιψη. Το NINDS εκτιμά ότι έως και 7-10% των ανθρώπων στις ΗΠΑ έχουν ΣΑΠ και ο επιπολασμός είναι υψηλότερος σε άτομα με διαβήτη.

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών;

Το κύριο σύμπτωμα του RLS είναι η παρόρμηση να κινηθούν τα πόδια. Αυτό οφείλεται σε αισθήσεις στα πόδια που περιλαμβάνουν:

Τρέμουλο

φαγούρα

Σύρσιμο

Τράβηγμα

Σπασμούς

Κάψιμο

Αυτά τα συμπτώματα τείνουν να εμφανίζονται την ώρα του ύπνου, αν και μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε παρατεταμένου χρόνου αδράνειας, όπως η οδήγηση ή το κάθισμα.

Το ΣΑΠ επηρεάζει κυρίως τα πόδια, αλλά μερικοί άνθρωποι μπορεί να το εμφανίσουν στα χέρια τους και σπάνια, στο στήθος ή στο κεφάλι. Τα συμπτώματα μπορεί να επηρεάσουν τη μία πλευρά ή και τις δύο πλευρές του σώματος.

Η κίνηση των ποδιών ή των χεριών βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, επομένως τα άτομα με ΣΑΠ τείνουν να διατηρούν συχνά τα πόδια τους σε κίνηση, στριφογυρνώντας στο κρεβάτι, κινώντας τα πόδια τους ενώ κάθονται ή σηκώνονται για να περπατήσουν. Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν ως προς τη σοβαρότητα και τη συχνότητα – όταν τα συμπτώματα του RLS εμφανίζονται περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα, ο ύπνος και η ημερήσια λειτουργία μπορεί να επηρεαστούν σοβαρά.

Τα άτομα με ΣΑΠ μπορεί να έχουν ύφεση των συμπτωμάτων, αλλά τα συμπτώματα τείνουν να γίνονται πιο σοβαρά με την πάροδο του χρόνου. Επίσης, τα άτομα που έχουν ΣΑΠ και άλλη ιατρική πάθηση τείνουν να έχουν πιο σοβαρά συμπτώματα που αναπτύσσονται πιο γρήγορα.

Ποιος μπορεί να εμφανίσει σύνδρομο ανήσυχων ποδιών;

Το Sleep Foundation αναφέρει ότι το ΣΑΠ επηρεάζει το 5-10% των ενηλίκων και το 2-4% των παιδιών. Είναι πιο συχνό στις γυναίκες παρά στους άνδρες και πιο σοβαρά συμπτώματα τείνουν να εμφανίζονται σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Το ΣΑΠ μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία και τα συμπτώματα γίνονται πιο συχνά και διαρκούν περισσότερο με την ηλικία.

Τι προκαλεί το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών;

Το ΣΑΠ μπορεί να είναι γενετικό, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα πριν από την ηλικία των 40 ετών. Το NINDS υποστηρίζει ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι το ΣΑΠ σχετίζεται με μια δυσλειτουργία σε ένα τμήμα του εγκεφάλου που ονομάζεται βασικά γάγγλια που ελέγχει την κίνηση και που χρησιμοποιεί μια χημική ουσία που ονομάζεται ντοπαμίνη. Η ντοπαμίνη είναι απαραίτητη για την παραγωγή ομαλή, σκόπιμη μυϊκή δραστηριότητα και κίνηση. Όταν διαταράσσονται οι οδοί ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, για παράδειγμα, στην περίπτωση της νόσου του Πάρκινσον, μπορεί να οδηγήσει σε ακούσιες κινήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα άτομα με νόσο του Πάρκινσον έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν RLS.

Επιπλέον, το ΣΑΠ μπορεί να εμφανιστεί λόγω άλλων παραγόντων ή συνθηκών, όπως:

Νεφροπάθεια τελικού σταδίου και αιμοκάθαρση

Περιφερική νευροπάθεια

Εγκυμοσύνη

Έλλειψη σιδήρου

Υποθυρεοειδισμός

Διαβήτης

Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Καταστάσεις του νωτιαίου μυελού

Χρήση αλκοόλ, νικοτίνης και καφεΐνης

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα ΣΑΠ, όπως:

Φάρμακα κατά της ναυτίας

Αντιψυχωσικά φάρμακα

Αντικαταθλιπτικά που αυξάνουν τη σεροτονίνη

Φάρμακα για το κρυολόγημα και την αλλεργία που περιέχουν διφαινυδραμίνη

Αναστολείς διαύλων ασβεστίου, που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της στηθάγχης και των αρρυθμιών

Γιατί τα άτομα με διαβήτη έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σύνδρομο ανήσυχων ποδιών;

Ο διαβήτης είναι ένας παράγοντας κινδύνου για ΣΑΠ. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα μακροχρόνια υψηλά σάκχαρα στο αίμα μπορούν να προκαλέσουν νευρική βλάβη (νευροπάθεια) των νεύρων στα κάτω άκρα και τα πόδια μπορεί να συμβάλει στο ΣΑΠ.

Μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet το 2022, η οποία περιελάμβανε περίπου 836.000 άτομα, έδειξε ότι το ΣΑΠ εμφανίστηκε στο 25% των ατόμων με διαβήτη (πολύ υψηλότερο από ό,τι στον γενικό πληθυσμό). Επίσης, έως και το 96% των ατόμων με ΣΑΠ και διαβήτη τύπου 2 έχουν διαβητική νευροπάθεια.

Πώς γίνεται η διάγνωση του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο τεστ για το ΣΑΠ, αλλά ορισμένα κριτήρια υποδηλώνουν έντονα το ΣΑΠ. Αυτά περιλαμβάνουν την παρόρμηση να μετακινηθεί η κληρονομιά που:

Συνδέεται με δυσάρεστες αισθήσεις

Ξεκινά ή επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια ανάπαυσης ή αδράνειας

Ανακουφίζεται εν μέρει ή πλήρως με την κίνηση

Επιδεινώνεται το βράδυ ή το βράδυ

Δεν μπορεί να εξηγηθεί από άλλη ιατρική ή συμπεριφορική πάθηση

Ένας γιατρός θα πρέπει να κάνει μια φυσική και νευρολογική εξέταση, καθώς και να λάβει το ιατρικό και οικογενειακό ιστορικό σας και να σας ρωτήσει για το τα συμπτώματά μας. Μπορούν να ζητήσουν εξετάσεις αίματος για να ελέγξουν για θέματα όπως η σιδηροπενική αναιμία και άλλες εργαστηριακές εξετάσεις για να ελέγξουν για καταστάσεις όπως η νεφρική νόσο. Μπορεί επίσης να παραπεμφθείτε σε έναν ειδικό ύπνου εάν υπάρχει υποψία υπνικής άπνοιας.

Πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών;

Η θεραπεία του ΣΑΠ μπορεί να εξαρτάται από τυχόν υποκείμενες αιτίες καθώς και από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και μπορεί να περιλαμβάνει:

Μέτρα για τον τρόπο ζωής: Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν την αποφυγή ή τον περιορισμό του αλκοόλ, της καφεΐνης και του καπνού, καθιέρωση πιο τακτικών συνηθειών ύπνου, άσκηση, μασάζ ποδιών, και να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο ή να χρησιμοποιήσετε ένα μαξιλάρι θέρμανσης ή παγοκύστη.

Συμπληρώματα διατροφής: Για χαμηλή φερριτίνη και χαμηλό κορεσμό τρανσφερίνης, που μπορεί να υποδηλώνουν έλλειψη σιδήρου, μπορεί να συνιστώνται συμπληρώματα σιδήρου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί σίδηρος που χορηγείται μέσω IV. Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα του RLS. Ωστόσο, επικοινωνήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν πάρετε συμπληρώματα σιδήρου ή μαγνησίου.

Φάρμακα: Μπορεί να συνταγογραφηθεί φαρμακευτική αγωγή για μέτριο έως σοβαρό RLS. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν αντισπασμωδικά φάρμακα, όπως γκαμπαπεντίνη και πρεγκαμπαλίνη, ντοπαμινεργικούς παράγοντες (χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον), βενζοδιαζεπίνες, όπως η κλοναζεπάμη και η λοραζεπάμη και οπιοειδή, όπως η μεθαδόνη, η κωδεΐνη, η υδροκωδόνη και η οξυκωδόνη. Δεδομένου ότι ορισμένα από αυτά τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένου του εθισμού, μπορεί να συνταγογραφούνται μόνο εάν άλλες θεραπείες δεν έχουν αποτέλεσμα.

Εάν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε ΣΑΠ, μιλήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με τα συμπτώματά σας, καθώς και την καλύτερη θεραπεία για εσάς.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα