Όσοι έχουν Διαβήτη πρέπει να εξετάζονται και για λιπώδη διήθηση του ήπατος

Όσοι έχουν Διαβήτη πρέπει να εξετάζονται και για λιπώδη διήθηση του ήπατος

Όλοι οι πάσχοντες από Προδιαβήτη ή Διαβήτη τύπου 2 πρέπει να ελέγχονται προληπτικά για μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD), σύμφωνα με νέες οδηγίες που εξέδωσε η Αμερικανική Εταιρεία Διαβήτη (ADA) – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο.

Η μη αλκοολική λιπώδης διήθηση του ήπατος είναι η συσσώρευση λιπιδίων (κυρίως τριγλυκεριδίων) στο ήπαρ. Συνήθως σχετίζεται με τα περιττά κιλά ή/και την κακή διατροφή. Η συσσώρευση αυτή σε πρώιμο στάδιο δεν προκαλεί βλάβη ή συμπτώματα. Μακροπρόθεσμα, όμως, μπορεί να εξελιχθεί σε κίρρωση ή καρκίνο του ήπατος.
Οι νέες οδηγίες της ADA παρουσιάσθηκαν στο ετήσιο επιστημονικό συνέδριό της, στο Σαν Ντιέγκο και έχουν δημοσιευθεί στο Diabetes Care.

«Συνειδητοποιήσαμε ότι η μη αλκοολική λιπώδης διήθηση του ήπατος έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις» ανέφερε στους συνέδρους ο Dr. Robert Gabbay, επικεφαλής της Ιατρικής Υπηρεσίας της Εταιρείας. «Με πολλούς τρόπους, ο Διαβήτης τύπου 2 και η παχυσαρκία έχουν μετατραπεί σε κύριες αιτίες της ηπατοπάθειας. Αυτό όμως δεν έχει περάσει στη συνείδηση κοινού και ιατρών».

Όπως αναφέρει η ADA, η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος προσβάλλει το 70% των πασχόντων από Διαβήτη τύπου 2. Μερικοί από αυτούς έχουν την πρώιμη μορφή (λέγεται και στεάτωση). Ωστόσο περισσότεροι από τους μισούς Διαβητικούς έχουν μια πιο σοβαρή μορφή που λέγεται μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα. Η στεατοηπατίτιδα αποτελεί κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη ίνωσης, σημειώνει η ADA. Σε αυτή τη μορφή το ήπαρ έχει παρουσιάσει πια φλεγμονή. Παρατηρούνται επίσης βλάβες στα κύτταρά του. Όταν η φλεγμονή του ήπατος είναι χρόνια, μπορεί να αναπτυχθεί ουλώδης ιστός (η κατάσταση αυτή λέγεται ίνωση). Σε βάθος χρόνου μπορεί να εξελιχθεί σε κίρρωση του ήπατος, που θεωρείται προκαρκινική κατάσταση. Η ίνωση αποτελεί την κύρια αιτία ηπατοκυτταρικού καρκινώματος και ανάγκης για μεταμόσχευση ήπατος.

Και οι πάσχοντες από Διαβήτη τύπου 1 πρέπει να ελέγχονται για λιπώδη διήθηση του ήπατος, αλλά υπό προϋποθέσεις

Η ADA επισημαίνει ότι και οι πάσχοντες από τύπου 1 Διαβήτη πρέπει να ελέγχονται για λιπώδη διήθηση του ήπατος, αλλά υπό προϋποθέσεις. Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει στις οδηγίες, το λίπος στο συκώτι υπολογίζεται ότι προσβάλλει το 22% των πασχόντων. Ωστόσο υπάρχει μεγάλη διακύμανση στο ακριβές ποσοστό από μελέτη σε μελέτη. Για τον λόγο αυτό η ADA συνιστά να ελέγχονται προληπτικά μόνον οι πάσχοντες από Διαβήτη τύπου 1 που έχουν πρόσθετους παράγοντες κινδύνου για λιπώδη διήθηση όπως Παχυσαρκία, ύποπτα ευρήματα στις απεικονιστικές εξετάσεις ήπατος ή/και αυξημένα επίπεδα ηπατικών ενζύμων στις αιματολογικές εξετάσεις

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Ο κίνδυνος είναι υψηλότερος σε ορισμένους πάσχοντες από Διαβήτη. Αυτοί είναι όσοι έχουν κεντρική παχυσαρκία και καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου ή αντοχή στην ινσουλίνη, η ηλικία τους είναι άνω των 50 ετών, και/ή έχουν επίμονα αυξημένα επίπεδα ηπατικών ενζύμων (για περισσότερο από 6 μήνες) στις αιματολογικές εξετάσεις.

Όσοι πάσχοντες από Διαβήτη βρεθούν να έχουν και λιπώδη διήθηση του ήπατος, πρέπει να λάβουν οδηγίες για απώλεια βάρους μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής. Πρέπει επίσης να υποβληθούν στην ενδεδειγμένη φαρμακευτική θεραπεία.

Διαβάστε επίσης: Πέντε τρόποι για να χάσετε το λίπος στην κοιλιά, σύμφωνα με τους ειδικούς

Το Ozempic -ίσως- βοηθάει και άλλες παθήσεις πέρα ​​από τον Διαβήτη και την Παχυσαρκία

Αυτό είναι το συμπλήρωμα διατροφής που βοηθάει στο αδυνάτισμα και μειώνει τα τριγλυκερίδια

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Ομάδα επιστημόνων βρίσκει νέα προσέγγιση για να αποτρέψει την καρδιακή ανεπάρκεια σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2
Περισσότερα

Ομάδα επιστημόνων βρίσκει νέα προσέγγιση για να αποτρέψει την καρδιοπάθεια σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα έχουν ανακαλύψει μια νέα προσέγγιση για την πρόληψη της καρδιακής προσβολής σε…