Μια νέα ανάλυση δείχνει ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2 (T2D), αν και τα στοιχεία δεν είναι συντριπτικά. Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients, μελέτες έχουν καθορίσει ότι η υψηλότερη συνολικά κατανάλωση ξηρών καρπών και φιστικιών συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και οι ξηροί καρποί μπορεί επίσης να βοηθήσουν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών ασθένεια σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.
Οι παρούσες κατευθυντήριες γραμμές για τον διαβήτη, σημειώνουν οι ερευνητές, υποστηρίζουν διάφορους τύπους διατροφικών πρακτικών και μεταξύ αυτών είναι οι επιλογές για χορτοφάγους και αυτό που είναι γνωστό ως «Μεσογειακή διατροφή». Και οι δύο αυτές δίαιτες εμπεριέχουν ξηρούς καρπούς. Οι ξηροί καρποί, σύμφωνα με τους συγγραφείς, αντιπροσωπεύονται από ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, καρύδια Βραζιλίας, κάσιους, φουντούκια, μακαντάμια, πεκάν, κουκουνάρια, φιστίκια Αιγίνης και καρύδια). Τα φιστίκια, αν και τεχνικά δεν είναι ξηροί καρποί, αλλά όσπρια, περιλαμβάνονται επειδή έχουν «παρόμοια διατροφικά και μαγειρικά προφίλ με τους ξηρούς καρπούς».
Για την ανασκόπησή τους, οι συγγραφείς συγκέντρωσαν άρθρα από δύο ιατρικές βάσεις δεδομένων που σχετίζονται με τον διαβήτη τύπου 2 και την κατανάλωση ξηρών καρπών (τόσο οι ξηροί καρποί όσο και τα φιστίκια). Στον τομέα της σχέσης των ξηρών καρπών με το σάκχαρο αίματος, αναφέρουν ότι κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι «η κατανάλωση ξηρών καρπών μόνο και όταν προστίθεται σε τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI)» δείχνει μείωση του σακχάρου στο αίμα μετά τα γεύματα σε σύγκριση με μόνο κατανάλωση τροφών υψηλού GI. (Ο γλυκαιμικός δείκτης δείχνει πόσο γρήγορα διαφορετικά τρόφιμα αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.) Δύο άλλες μελέτες ανέφεραν ότι η κατανάλωση αμυγδάλων μαζί με λευκό ψωμί μείωσε το σάκχαρο στο αίμα σε σύγκριση με το άσπρο ψωμί μόνο και η κατανάλωση ωμών αμυγδάλων «μείωσε σημαντικά» το σάκχαρο στο αίμα σε σύγκριση με τα μπισκότα. Παρόμοια ευεργετικά αποτελέσματα σε διάφορους παράγοντες υγείας έχουν αναφερθεί σε μελέτες για τα φιστίκια Αιγίνης, τους «μεικτούς ξηρούς καρπούς», τα φιστίκια, τα καρύδια και τα φουντούκια. Για παράδειγμα, μια μελέτη ανέφερε χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά από υψηλότερη πρόσληψη ξηρών καρπών. Άλλες μελέτες έχουν συνδέσει την υψηλότερη κατανάλωση ξηρών καρπών με δείκτες διαβήτη όπως η ινσουλίνη πλάσματος, η αντίσταση στην ινσουλίνη, η γλυκόζη του αίματος και η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη.
Ξηροί καρποί και πρόληψη διαβήτη
Η κατανάλωση ξηρών καρπών βοηθά στην πρόληψη του διαβήτη; Οι συγγραφείς παρατήρησαν ότι τα στοιχεία ήταν «ασαφή» και επεσήμαναν ότι οι περισσότερες από τις μελέτες συνδύαζαν ξηρούς καρπούς με άλλα φυτικά τρόφιμα, όπως μπιζέλια, σπόρους και λαχανικά. Ωστόσο, είπαν ότι η US Nurses’ Health Study, μια ανάλυση γυναικών ηλικίας 35-52 ετών, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν δύο ή περισσότερες μερίδες καρύδια την εβδομάδα είχαν 24% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 από εκείνες που ποτέ ή σχεδόν ποτέ δεν έτρωγαν καρύδια. Τέλος, μια μελέτη αποκάλυψε ότι η κατανάλωση περισσότερων από πέντε μερίδων ξηρών καρπών την εβδομάδα σχετίζεται με χαμηλότερη αντίσταση στην ινσουλίνη, ειδικά σε γυναίκες κάτω των 40 ετών, έγραψαν οι ερευνητές, «Δυστυχώς δεν έχουν διεξαχθεί κλινικές δοκιμές με πρωταρχικό στόχο να δοκιμαστεί η ικανότητα των συμπληρωμάτων ξηρών καρπών να μειώσει ή να αποτρέψει τη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη, πιθανώς επειδή τέτοιου είδους δοκιμές είναι πολύ ακριβές και είναι δύσκολο να εκτελεστούν». Ωστόσο, μια μελέτη ανέφερε «μια ευεργετική επίδραση» της μεσογειακής διατροφής εμπλουτισμένης με 30 γραμμάρια την ημέρα ξηρών καρπών στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.
Όσο για το γιατί οι ξηροί καρποί μπορεί να βοηθήσουν στη θεραπεία και την πρόληψη του διαβήτη, οι συγγραφείς αναφέρουν εικασίες ότι «τα μακροθρεπτικά συστατικά, τα μικροθρεπτικά συστατικά και άλλες βιοδραστικές ενώσεις που βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς έχει προταθεί ότι παίζουν ρόλο» στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου και ινσουλίνης μετά τα γεύματα. Επίσης, οι ξηροί καρποί είναι χαμηλοί σε υδατάνθρακες, επομένως η κατανάλωση τους δεν «συμβάλλει σημαντικά» στο υψηλό σάκχαρο στο αίμα και μπορεί επίσης να συμβάλει σε μεγαλύτερο αίσθημα πληρότητας, το οποίο μειώνει την κατανάλωση τροφής γενικά. Συμπερασματικά, οι ερευνητές έγραψαν: «Από τα περιορισμένα στοιχεία που είναι διαθέσιμα επί του παρόντος, τα συνολικά ευρήματα υποδηλώνουν ότι η υψηλότερη κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην πρόληψη και τη διαχείριση του διαβήτη. Συγκεκριμένα, ορισμένες αλλά όχι όλες μεγάλες μελέτες κοόρτης έχουν βρει ότι η υψηλότερη κατανάλωση συνολικών ξηρών καρπών, καρυδιών και φιστικιών συσχετίστηκε σημαντικά με χαμηλότερο κίνδυνο T2D. Επιπλέον, η συμπερίληψη των ξηρών καρπών στη διατροφή των ατόμων μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στον γλυκαιμικό έλεγχο και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και θνησιμότητας σε άτομα με T2D». Πρόσθεσαν, ωστόσο, «…τα τρέχοντα στοιχεία δεν είναι οριστικά και υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για μελλοντική έρευνα να αντιμετωπίσει τις παρούσες αδυναμίες και τα περιορισμένα δεδομένα σε αυτόν τον τομέα για να παράσχει πιο πειστικά στοιχεία για το ρόλο των ξηρών καρπών στην πρόληψη και τη διαχείριση του διαβήτη».