Η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης στο νερό μπορεί να βοηθήσει άτομα που δεν μπορούν να ασκηθούν εύκολα στα πόδια τους

Άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας που καθιστούν δύσκολη την άσκηση μπορεί να ωφεληθούν από την υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση (HIIT) που γίνεται σε πισίνα, προτείνει μια νέα μελέτη.
Άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας που καθιστούν δύσκολη την άσκηση μπορεί να ωφεληθούν από την υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση (HIIT) που γίνεται σε πισίνα, προτείνει μια νέα μελέτη.

Ενώ οι προπονήσεις HIIT μπορούν να βελτιώσουν την ικανότητα άσκησης –μετρούμενη από το πόσο αποτελεσματικά το σώμα χρησιμοποιεί οξυγόνο κατά τη διάρκεια της προπόνησης και την αντοχή κατά το περπάτημα και τις δοκιμασίες φυσικής κατάστασης– πολλοί άνθρωποι με χρόνια ιατρικά προβλήματα έχουν σωματικούς περιορισμούς που δυσκολεύουν αυτό το είδος δραστηριότητας. Για μια νέα μελέτη, οι επιστήμονες ήθελαν να δουν εάν οι προπονήσεις HIIT που γίνονται στο νερό, το οποίο μπορεί να είναι λιγότερο επιβαρυντικό για τις αρθρώσεις, μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την ενίσχυση της ικανότητας άσκησης για άτομα που δυσκολεύονται με τις προπονήσεις στην ξηρά.

Οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα από 18 κλινικές δοκιμές με συνολικά 868 ενήλικες συμμετέχοντες που είχαν μια σειρά από ιατρικές καταστάσεις που μπορεί να κάνουν τις προπονήσεις HIIT δύσκολες, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η οστεοαρθρίτιδα και η περιφερική αρτηριακή νόσος. Όλες οι δοκιμές εξέτασαν την αποτελεσματικότητα των υδάτινων προπονήσεων HIIT σε σύγκριση με είτε χωρίς άσκηση, HIIT επίγειας ή μέτριας έντασης άσκηση στο νερό.

Διαπίστωσαν ότι το υδρόβιο HIIT βελτίωσε την ικανότητα άσκησης εξίσου με τις προπονήσεις HIIT που γίνονται στην ξηρά, σύμφωνα με αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο BMJ Open Sport and Exercise Medicine.

«Όσοι ενδιαφέρονται για υψηλής έντασης προπόνηση στο νερό μπορεί να θεωρήσουν ωφέλιμο να το δοκιμάσουν, ιδιαίτερα αν έχουν παλέψει με το HIIT στη στεριά ή έχουν βρει τέτοιες ασκήσεις πολύ απαιτητικές», λέει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Heidi Bunæs-Næss, η οποία εργάζεται στο τμήμα Επιστήμης Αποκατάστασης και Τεχνολογίας Υγείας στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Όσλο στη Νορβηγία.

«Θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι ένα επιτυχημένο περιβάλλον για την έναρξη και τη συνέχιση της προπόνησης υψηλής έντασης», λέει η Bunæs-Næss.

Συνέπεια με το Aquatic HIIT

Ένα πλεονέκτημα του υδρόβιου HIIT είναι ότι οι άνθρωποι μένουν με αυτό. Σε όλες τις μικρότερες μελέτες που συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση, το 84 με 100 τοις εκατό των συμμετεχόντων ζήτησαν να κάνουν προπονήσεις HIIT στο νερό ολοκλήρωσαν αυτές τις προπονήσεις σύμφωνα με τις οδηγίες.

Αυτή η συνέπεια μπορεί να παίξει ρόλο στο πόσο οι προπονήσεις HIIT στο νερό βοηθούν στην ενίσχυση της ικανότητας άσκησης, λέει ο Danilo Sales Bocalini, PhD, καθηγητής στο Αθλητικό Κέντρο Φυσικής Αγωγής του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Espirito Santo στη Vitória της Βραζιλίας.

«Η άσκηση δραστηριοτήτων σε υγρό περιβάλλον έχει ορισμένα πλεονεκτήματα, ειδικά για όσους έχουν μυοσκελετικές διαταραχές ή ακόμα και κινητικούς περιορισμούς που εμποδίζουν την κίνηση ή τις κινητικές χειρονομίες σε ένα επίγειο περιβάλλον», λέει ο Δρ. Bocalini, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη.

Και οι δύο τύποι προπονήσεων HIIT, ωστόσο, μπορούν να είναι εξίσου αποτελεσματικοί και η ιδανική επιλογή μπορεί να εξαρτάται από το ποιος τύπος άσκησης είναι πιο εφικτός και ευχάριστος και ποιος μπορούν να ακολουθήσουν με συνέπεια οι άνθρωποι.

Εξειδικευμένος εξοπλισμός για προπονήσεις HIIT στην πισίνα

Μπορεί να μην απαιτείται εξειδικευμένος εξοπλισμός, αλλά ανάλογα με την προπόνηση, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορεί να βοηθήσουν στην ενίσχυση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας της άσκησης στο νερό, προσθέτει ο Bocalini. Τα πτερύγια, με ή χωρίς βάρη, μπορούν να προσθέσουν ένταση. Και οι κάλτσες νερού ή τα παπούτσια με πρόσθετη λαβή στο κάτω μέρος μπορούν να βοηθήσουν στο υδάτινο τρέξιμο και να αποτρέψουν γρατζουνιές ή άλλους τραυματισμούς από τραχιές επιφάνειες πισίνας.

Επειδή η μελέτη εξέτασε μια μεγάλη ποικιλία υδάτινων δραστηριοτήτων, δεν προσφέρει καμία εικόνα για το ποιος τύπος προπόνησης στο νερό μπορεί να είναι πιο ωφέλιμος, λέει ο Bunæs-Næss. Οι υδάτινες προπονήσεις HIIT μπορούν να περιλαμβάνουν επιλογές όπως κολύμπι, ποδηλασία ή τρέξιμο στο νερό ή προπόνηση αντίστασης με βάρη στην πισίνα.

Με όλες αυτές τις προπονήσεις, η άνωση στο νερό μπορεί να διευκολύνει τους ανθρώπους να ολοκληρώσουν μεγαλύτερες ή πιο έντονες ρουτίνες HIIT από ό,τι θα μπορούσαν να κάνουν στην ξηρά, λέει ο Billy So, PhD, επίκουρος καθηγητής επιστημών αποκατάστασης στο Πολυτεχνείο του Χονγκ Κονγκ.

«Η υποστήριξη από την άνωση μπορεί να οδηγήσει στο να είναι πιο εφικτή και ευχάριστη η άσκηση για άτομα που δεν είναι σε θέση να προπονηθούν αποτελεσματικά στην ξηρά αντιμετωπίζοντας εμπόδια στο HIIT, συμπεριλαμβανομένης της αδυναμίας ή του πόνου, που επηρεάζουν την απόδοση και την ένταση της άσκησης», δήλωσε ο Δρ. So.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
γιογκα
Περισσότερα

Η γιόγκα και ο διαλογισμός μπορούν να αντιστρέψουν τις μοριακές αντιδράσεις του DNA που προκαλούν κατάθλιψη;

Δραστηριότητες όπως το Τάι Τσι, η γιόγκα και ο διαλογισμός ίσως να μπορούν να αντιστρέψουν τις μοριακές αντιδράσεις…
Η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη (ADA) και η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD) ενώνουν τις δυνάμεις τους προτείνοντας ένα καθημερινό πρόγραμμα που ενσωματώνει τη φυσική δραστηριότητα
Περισσότερα

Πώς θα ήταν ένα ιδανικό 24ωρο με φυσική δραστηριότητα για άτομα με Διαβήτη Τύπου 2

Η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη (ADA) και η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD) ενώνουν τις δυνάμεις τους προτείνοντας ένα καθημερινό πρόγραμμα που ενσωματώνει τη φυσική δραστηριότητα
gimnastiki-sxoleio
Περισσότερα

Άσκηση στο σχολείο – συμβουλές για τους γυμναστές

Για τα παιδιά με διαβήτη απαιτείται ή σχεδίαση ενός προγράμματος άσκησης και κρίνεται  απαραίτητη η συνεργασία του μαθητή, του διαβητολόγου, των γονιών, του καθηγητή γυμναστικής ή/και του προπονητή.