Ο καλύτερος τρόπος για να ασκηθείτε εάν έχετε διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με την επιστήμη

Αυτή η μελέτη αποκαλύπτει το καλύτερο στυλ δραστηριότητας και ώρα της ημέρας, ώστε να μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα οφέλη της προπόνησής σας.

Περίπου ένας στους 10 Αμερικανούς έχουν διαγνωστεί με διαβήτη, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), και το 90% έως 95% αυτών των ανθρώπων εμπίπτουν στην ομπρέλα του τύπου 2.

Πρόσφατα αναφέραμε ότι σχεδόν το 40% των Αμερικανών κινδυνεύει να αναπτύξει διαβήτη τύπου 2 έως το 2060, επομένως όλο και περισσότεροι επιστήμονες βιάζονται να βρουν τη ρίζα του τρόπου πρόληψης ή επιβράδυνσης της εξέλιξης του τύπου 2. Ενώ υπάρχει ένας ισχυρός γενετικός δεσμός, πολλοί ειδικοί στον τομέα της υγείας συμφωνούν ότι είναι δυνατό για ορισμένα άτομα να κάνουν επιλογές τρόπου ζωής που μπορούν να βοηθήσουν τον διαβήτη τύπου 2 να υποχωρήσει.

Φυσικά, η κατανάλωση περισσότερων δημητριακών ολικής αλέσεως, φυτικών ινών, υγιεινών λιπαρών, πρωτεϊνών και φρούτων και λαχανικών μπορεί να παίξει τεράστιο ρόλο στη μείωση του κινδύνου επιπλοκών που σχετίζονται με τον διαβήτη τύπου 2, αλλά αυτό δεν είναι το μόνο χαρακτηριστικό στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε. Τα επίπεδα άγχους, η ποιότητα του ύπνου και η φυσική σας κατάσταση μπορούν επίσης να κάνουν τη διαφορά. Αυτό το τελευταίο θέμα είναι το επίκεντρο μιας πρόσφατης μελέτης που ρίχνει ακόμα περισσότερο φως στο πώς και πότε να ιδρώνετε για την επιτυχία του σακχάρου στο αίμα.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην τεύχος Ιουνίου 2023 του The American Journal of Medicine, ένας συνδυασμός καρδιοασκήσεων που ενισχύουν τον καρδιακό ρυθμό και ασκήσεων ενδυνάμωσης που εκτελούνται το απόγευμα ή το βράδυ μετά το γεύμα είναι καλύτερος για άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Μάθετε περισσότερα για το πώς κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα οι επιστήμονες και, στη συνέχεια, κάντε αλλαγή των σχεδίων προπόνησης για να κάνετε αυτή τη σύσταση πραγματικότητα.

Τι βρήκε αυτή η μελέτη διαβήτη τύπου 2

Η πρόκληση με την άσκηση είναι ότι οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, γνωρίζουν ότι είναι καλή για αυτούς, αλλά δεν γνωρίζουν την καλύτερη προσέγγιση. Έτσι, για να βοηθήσουν τους επαγγελματίες υγείας να προσφέρουν πιο ακριβείς και συγκεκριμένες οδηγίες υγείας στους ασθενείς τους, μια ομάδα ερευνητών ανέλυσαν δεκάδες προηγούμενες μελέτες για να συνοψίσουν τον καλύτερο χρόνο και τους καλύτερους τύπους φυσικής κατάστασης για να επηρεάσουν θετικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Με άλλα λόγια, μπήκαν στην τρέχουσα βάση δεδομένων της επιστημονικής γνώσης για να προσπαθήσουν να εντοπίσουν την άσκηση Rx για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του υψηλού σακχάρου στο αίμα.

Παρεμπιπτόντως, πολλά άλλα μέλη στο τμήμα κινησιολογίας στο Rutgers είναι υποστηρικτές της στάσης του Αμερικανικού Κολλεγίου Αθλητιατρικής (ACSM) να βλέπει την «άσκηση ως φάρμακο». Πιστεύουν ότι θα πρέπει να αποτελεί μέρος μιας πολύπλευρης στρατηγικής για τη μείωση του κινδύνου επιπλοκών από διαβήτη τύπου 2 και άλλες καταστάσεις που επηρεάζονται από τις επιλογές του τρόπου ζωής, όπως οι καρδιακές παθήσεις και η άνοια.

«Στη μελέτη μας εστιάσαμε σε μερικές βασικές παραμέτρους: τη χρησιμότητα της αερόμπικ έναντι της άρσης βαρών, την ώρα της ημέρας που είναι η βέλτιστη για άσκηση, εάν θα ασκούμαστε πριν ή μετά τα γεύματα και αν πρέπει να χάσουμε βάρος για να έχουμε οφέλη ή όχι», τόνισαν οι ερευνητές.

Θα απαντήσουμε πρώτα στην τελευταία ερώτηση. Όχι, επαναλαμβάνοντας τα ευρήματα μιας μελέτης του Δεκεμβρίου 2021 σχετικά με το πώς η φυσική κατάσταση (και όχι το βάρος) είναι το κλειδί για τη μείωση των κινδύνων για την υγεία, δεν χρειάζεται να χάσετε βάρος για να δείτε τα οφέλη από την άσκηση εάν έχετε διαβήτη τύπου 2.

Αυτό συμβαίνει επειδή η άσκηση μπορεί να μειώσει το σωματικό λίπος και να αυξήσει τη μυϊκή μάζα. Όσον αφορά το πώς και το πότε, η μελέτη αναφέρει ότι αυτά είναι τα χαρακτηριστικά του καλύτερου προγράμματος προπόνησης για άτομα με τύπο 2:

  • Οποιαδήποτε μορφή τακτικής αερόβιας δραστηριότητας που αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό, όπως περπάτημα, κολύμπι ή ποδηλασία
  • Τακτική άσκηση με αντίσταση χρησιμοποιώντας σωματικό βάρος, αλτήρες ή ζώνες αντίστασης
  • Μια συνεδρία εφίδρωσης αργότερα μέσα στην ημέρα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και να επιτρέψει στο σώμα να ελέγχει καλύτερα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του

«Με λίγα λόγια, οποιαδήποτε άσκηση ή κίνηση είναι καλή και όσο περισσότερο είναι γενικά καλύτερα», συνοψίζουν στην ανακεφαλαίωση της μελέτης. «Ο συνδυασμός αερόβιας άσκησης και άρσης βαρών είναι πιθανότατα καλύτερος από ό,τι μόνο το ένα είδος. Η απογευματινή άσκηση μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα από την πρωινή άσκηση για τον έλεγχο της γλυκόζης και η άσκηση μετά από ένα γεύμα μπορεί να βοηθήσει λίγο περισσότερο από ό,τι πριν από ένα γεύμα».

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
diabetes-kit2
Περισσότερα

Σακχαρώδης διαβήτης: Η νόσος του αναπτυγμένου κόσμου

Τα βασικά στοιχεία του σακχαρώδους διαβήτη, τους διαφορετικούς τύπους του, αλλά και το πώς εντοπίζεται και θεραπεύεται, εξηγεί η ενδοκρινολόγος Ευτυχία Γ. Κούκκου.