6 πολύτιμα οφέλη που προσφέρουν οι γλυκοπατάτες

Με πλούσιο διατροφικό προφίλ, οι γλυκοπατάτες είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες
Με πλούσιο διατροφικό προφίλ, οι γλυκοπατάτες είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες

Οι γλυκοπατάτες είναι θρεπτικές και περιέχουν μια καλή ποσότητα βιταμίνης Α, βιταμίνης C και μαγγανίου σε κάθε μερίδα. Έχουν επίσης αντικαρκινικές ιδιότητες και μπορεί να προάγουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και άλλα οφέλη για την υγεία.

Οι γλυκοπατάτες είναι γλυκά, αμυλούχα λαχανικά ρίζας που καλλιεργούνται παγκοσμίως (1 Αξιόπιστη πηγή).

Έρχονται σε διάφορα μεγέθη και χρώματα –συμπεριλαμβανομένου του πορτοκαλί, του λευκού και του μοβ– και είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες.

Για να μην αναφέρουμε, παρέχουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία και είναι εύκολο να τα προσθέσετε στη διατροφή σας.

Εδώ είναι 6 εκπληκτικά οφέλη για την υγεία της γλυκοπατάτας.

Εξαιρετικά θρεπτικές

Οι γλυκοπατάτες είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων.

Ένα φλιτζάνι, ή 200 γραμμάρια (g) ψητής γλυκοπατάτας με φλούδα παρέχει:

Θερμίδες: 180

Υδατάνθρακες: 41 γρ

Πρωτεΐνη: 4 γρ

Λίπος: 0,3 γρ

Φυτικές ίνες: 6,6 γρ

Βιταμίνη Α: 213% της Ημερήσιας Αξίας (DV)

Βιταμίνη C: 44% της DV

Μαγγάνιο: 43% του DV

Χαλκός: 36% του DV

Παντοθενικό οξύ: 35% του DV

Βιταμίνη Β6: 34% της DV

Κάλιο: 20% του DV

Νιασίνη: 19% του DV

Επιπλέον, οι γλυκοπατάτες –ειδικά οι ποικιλίες πορτοκαλιού και μοβ– είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το σώμα σας από τις ελεύθερες ρίζες.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή μόρια που μπορούν να βλάψουν το DNA και να προκαλέσουν φλεγμονή.

Η βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες έχει συνδεθεί με χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και η γήρανση. Επομένως, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά είναι καλό για την υγεία σας.

Προάγουν την καλή υγεία

Οι φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά στις γλυκοπατάτες μπορεί να είναι ευεργετικά για την υγεία του εντέρου.

Οι γλυκοπατάτες περιέχουν δύο τύπους φυτικών ινών: διαλυτές και αδιάλυτες.

Το σώμα σας δεν μπορεί να αφομοιώσει κανένα από τα δύο είδη. Ως εκ τούτου, οι φυτικές ίνες παραμένουν εντός του πεπτικού σας συστήματος και παρέχουν μια ποικιλία από οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με το έντερο.

Ορισμένοι τύποι διαλυτών ινών –γνωστές ως παχύρρευστες ίνες– απορροφούν νερό και μαλακώνουν τα κόπρανα σας. Από την άλλη πλευρά, οι μη ιξώδεις, αδιάλυτες ίνες δεν απορροφούν νερό και προσθέτουν όγκο.

Ορισμένες διαλυτές και αδιάλυτες ίνες μπορούν επίσης να ζυμωθούν από τα βακτήρια στο παχύ έντερο, δημιουργώντας ενώσεις που ονομάζονται λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας που τροφοδοτούν τα κύτταρα της εντερικής επένδυσης και τα διατηρούν υγιή και δυνατά.

Οι πλούσιες σε φυτικές ίνες δίαιτες που περιέχουν 20-33 g φυτικών ινών την ημέρα έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και πιο τακτικές κινήσεις του εντέρου. Τα αντιοξειδωτικά στις γλυκοπατάτες μπορεί επίσης να προσφέρουν καλά οφέλη.

Μπορεί να έχουν ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου

Οι γλυκοπατάτες προσφέρουν διάφορα αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από ορισμένους τύπους καρκίνου. Οι ανθοκυανίνες –μια ομάδα αντιοξειδωτικών που βρίσκονται στις μωβ γλυκοπατάτες– έχει βρεθεί ότι επιβραδύνουν την ανάπτυξη ορισμένων τύπων καρκινικών κυττάρων σε μελέτες δοκιμαστικών σωλήνων, συμπεριλαμβανομένων αυτών της ουροδόχου κύστης, του παχέος εντέρου, του στομάχου και του μαστού.

Ομοίως, τα ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτες πλούσιες σε μωβ γλυκοπατάτες εμφάνισαν χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου σε πρώιμο στάδιο – υποδηλώνοντας ότι οι ανθοκυανίνες στις πατάτες μπορεί να έχουν προστατευτική δράση.

Εκχυλίσματα από φλούδες γλυκοπατάτας έχει επίσης βρεθεί ότι έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες σε μελέτες.

Υποστηρίζουν την υγιή όραση

Οι γλυκοπατάτες είναι απίστευτα πλούσιες σε βήτα καροτίνη, το αντιοξειδωτικό που ευθύνεται για το λαμπερό πορτοκαλί χρώμα των λαχανικών. Στην πραγματικότητα, ένα φλιτζάνι (200 g) ψημένης γλυκοπατάτας πορτοκαλιού με φλούδα παρέχει υπερδιπλάσια ποσότητα βήτα καροτίνης που χρειάζεται ο μέσος ενήλικας ανά ημέρα.

Η βήτα καροτίνη μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα σας και χρησιμοποιείται για να σχηματίσει υποδοχείς ανίχνευσης φωτός μέσα στα μάτια σας (21Αξιόπιστη πηγή).

Η σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης Α προκαλεί ανησυχία στις αναπτυσσόμενες χώρες και μπορεί να οδηγήσει σε έναν ειδικό τύπο τύφλωσης που είναι γνωστή ως ξηροφθαλμία. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βήτα καροτίνη, όπως οι γλυκοπατάτες με σάρκα πορτοκαλιού, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αυτής της κατάστασης.

Οι μοβ γλυκοπατάτες φαίνεται να έχουν επίσης οφέλη στην όραση.

Μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Η κατανάλωση μωβ γλυκοπατάτας μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου, οι δίαιτες πλούσιες σε φρούτα, λαχανικά και αντιοξειδωτικά σχετίζονται με 13% χαμηλότερο κίνδυνο διανοητικής έκπτωσης και άνοιας.

Μπορεί να υποστηρίξει το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Οι γλυκοπατάτες με πορτοκαλί σάρκα είναι μια από τις πιο πλούσιες φυσικές πηγές βήτα καροτίνης, μιας φυτικής ένωσης που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα σας.

Η βιταμίνη Α είναι κρίσιμη για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και τα χαμηλά επίπεδα στο αίμα έχουν συνδεθεί με μειωμένη ανοσία.

Είναι επίσης βασικό για τη διατήρηση υγιών βλεννογόνων, ειδικά στην επένδυση του εντέρου σας.

Το έντερο είναι όπου το σώμα σας εκτίθεται σε πολλά πιθανά παθογόνα που προκαλούν ασθένειες. Επομένως, ένα υγιές έντερο είναι σημαντικό μέρος ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης Α αυξάνει τη φλεγμονή του εντέρου και μειώνει την ικανότητα του ανοσοποιητικού σας συστήματος να ανταποκρίνεται σωστά σε πιθανές απειλές.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
σκόνη χαρουπιού
Περισσότερα

Ακατέργαστη σκόνη χαρουπιού

Είναι υποκατάστατο της ακατέργαστης σκόνης του κακάο, μπορεί να προστεθεί στο αλεύρι στη ζαχαροπλαστική, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα κέικ, σε ζεστά ποτά, στα μιλκ σέικ από γάλα σόγιας και για επιδόρπια.

bio-meli-Peuko
Περισσότερα

Βιολογικό Μέλι Πεύκου

Μέλι που παράγεται αποκλειστικά στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και φυσικά στην Ελλάδα. Το 65% της συνολικής παραγωγής μελιού στην Ελλάδα είναι πευκόμελο και προέρχεται από τις μελιτώδεις εκκρίσεις του εντόμου Marchalina hellinica γνωστό ως «βαμβακάδα», «εργάτης» του πεύκου.