Επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα πιο απλή και πιο αξιόπιστη πρόβλεψη του διαβήτη

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών έχει δείξει ότι ένας μαθηματικός υπολογισμός που βασίζεται σε δύο μόνο τιμές που λαμβάνονται από ένα δείγμα αίματος επιτρέπει την αξιόπιστη και φθηνή διάγνωση του διαβήτη σε πρώιμο στάδιο.

Ο διαβήτης συχνά παραμένει απαρατήρητος έως ότου έχει ήδη καταστρέψει όργανα ή νεύρα. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η διάγνωση σε πρώιμο στάδιο είναι χρονοβόρα και δύσκολη. Μια διεθνής ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Dr. Johannes Dietrich από το Τμήμα Ιατρικής Ι του Πανεπιστημίου του Ρουρ του Μπόχουμ στο νοσοκομείο St. Josef στο Μπόχουμ, στη Γερμανία, έδειξε ότι ένας μαθηματικός υπολογισμός που βασίζεται σε δύο μόνο τιμές που λαμβάνονται από ένα δείγμα αίματος επιτρέπει την αξιόπιστη και φθηνή διάγνωση του διαβήτη σε πρώιμο στάδιο. Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο Journal of Diabetes στις 2 Ιανουαρίου 2024.

Ο διαβήτης συχνά παραμένει απαρατήρητος για μεγάλο χρονικό διάστημα

«Το 30 τοις εκατό όλων των ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη δεν έχουν ακόμη διαγνωστεί και, κατά συνέπεια, δεν λαμβάνουν καμία θεραπεία», επισημαίνει ο Johannes Dietrich.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί η ασθένεια σε πρώιμο στάδιο.

«Ο διαβήτης εμφανίζεται σταδιακά και οι διαγνωστικές μας επιλογές δεν είναι αρκετά ευαίσθητες για να τον ανιχνεύσουν· επιπλέον, δεν είναι αρκετά συγκεκριμένες, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να προκύψουν και ψευδώς θετικά αποτελέσματα», τονίζει ο Dietrich.

Μαζί με τους συναδέλφους του από τη Γερμανία, την Ινδία, τη Σιγκαπούρη και το Ηνωμένο Βασίλειο, έχει ερευνήσει μια νέα μέθοδο για την έγκαιρη ανίχνευση του διαβήτη.

Η μέθοδος, που ονομάζεται SPINA Carb, βασίζεται σε μαθηματική μοντελοποίηση.

Το μόνο που απαιτείται είναι δείγμα αίματος, το οποίο λαμβάνεται το πρωί πριν ο ασθενής πάρει το πρωινό του.

Δύο τιμές που μετρήθηκαν στο δείγμα είναι σχετικές: η τιμή της ινσουλίνης και η τιμή της γλυκόζης.

«Εισάγουμε αυτές τις τιμές σε μια εξίσωση που περιγράφει τον βρόχο ελέγχου του μεταβολισμού του σακχάρου και τον αναλύουμε σύμφωνα με μια συγκεκριμένη μεταβλητή», εξηγεί ο Johannes Dietrich.

Το αποτέλεσμα είναι ένας λεγόμενος δείκτης στατικής διάθεσης (SPINA-DI).

Πιο αξιόπιστο από άλλους δείκτες

Σε προσομοιώσεις υπολογιστή, η ερευνητική ομάδα απέδειξε ότι η νέα παράμετρος επιβεβαιώνει τη θεωρία της δυναμικής αντιστάθμισης, η οποία προβλέπει ότι η αντίσταση στην ινσουλίνη σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο αντισταθμίζεται από τα βήτα κύτταρα του παγκρέατος που αυξάνουν τη δραστηριότητά τους.

Μια μεταγενέστερη μελέτη τριών ομάδων εθελοντών από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Ινδία υποστήριξε αυτή την υπόθεση.

«Και στις τρεις ομάδες, διαπιστώσαμε ότι το υπολογιζόμενο SPINA-DI συσχετίστηκε με σχετικούς δείκτες της μεταβολικής λειτουργίας, όπως η απόκριση σε ένα τεστ ανοχής γλυκόζης από το στόμα», σκιαγραφεί ο Johannes Dietrich.

Επιπλέον, το SPINA-DI αποδείχθηκε πιο αξιόπιστο από άλλους υπολογισμένους δείκτες του μεταβολισμού της γλυκόζης και επέτρεψε μια πιο ακριβή διάγνωση.

«Η νέα μέθοδος δεν είναι μόνο οικονομικά αποδοτική, αλλά και ακριβής και αξιόπιστη», καταλήγουν οι συγγραφείς. «Θα μπορούσε να συμπληρώσει και, σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και να αντικαταστήσει πιο περίπλοκες καθιερωμένες μεθόδους».

Πηγή

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα