Βοηθάει πραγματικά η κανέλα άτομα με διαβήτη; Τι λέει η επιστήμη

Η κανέλα στο μικροσκόπιο επιστημονικών μελετών

Εάν ζείτε με διαβήτη, είναι σχεδόν μια εγγύηση ότι κάποιος προσπάθησε να σας πουλήσει μια θαυματουργή θεραπεία. Αλλά από πού προέρχονται αυτοί οι ισχυρισμοί; Υπάρχει κάποια αλήθεια πίσω από αυτά;

Αν υπάρχει μια θαυματουργή θεραπεία που γνωρίζουν όλοι οι πάσχοντες από διαβήτη, αυτή είναι η κανέλα. Η διαδικτυακή κοινότητα του διαβήτη είναι γεμάτη αστεία και μιμίδια που κοροϊδεύουν τις υποτιθέμενες μαγικές δυνάμεις της κανέλας. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, υπάρχει στην πραγματικότητα ένα συμπλήρωμα χωρίς συνταγή που ονομάζεται CinSulin, ένα όνομα που υποδηλώνει ότι μια κάψουλα εκχυλίσματος κανέλας μπορεί να αντικαταστήσει την ινσουλίνη, το φάρμακο που χρειάζονται τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 για να παραμείνουν ζωντανά. Κι αυτό είναι αρκετά τρελό.

Αλλά εδώ είναι το θέμα: Λατρεύουμε την κανέλα! Είναι ένα νόστιμο μπαχαρικό και αν το να έχουμε περισσότερο μπορεί να βελτιώσει την υγεία μας αβίαστα, γιατί να μην είμαστε υπέρ αυτού;

Έτσι αποφασίσαμε να εξετάσουμε την επιστήμη πίσω από τους ισχυρισμούς για κανέλα. Έχουν γίνει πολλές μελέτες για τα πιθανά οφέλη της για την υγεία.

Τα πολλά προτεινόμενα οφέλη της κανέλας

Η επιστημονική βιβλιογραφία είναι γεμάτη μελέτες που συνδέουν την κανέλα με τα οφέλη για την υγεία:

Η κανέλα είναι γεμάτη αντιοξειδωτικά, τα οποία καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, μολυσματικές ουσίες που συμβάλλουν σε ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις.

Η κανέλα μπορεί να είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες. Η υπερβολική φλεγμονή, η οποία είναι εξαιρετικά συχνή σε άτομα με διαβήτη, συνδέεται έντονα με την ανάπτυξη χρόνιας νόσου. Η φλεγμονή μπορεί να συνδυαστεί με υπεργλυκαιμία και να επιταχύνει την εμφάνιση διαβητικών επιπλοκών, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου.

Τέλος, η κανέλα είναι μια εξαιρετική πηγή βασικών θρεπτικών συστατικών. Είναι περίπου 50 τοις εκατό φυτικές ίνες και περιέχει ασβέστιο, βιταμίνη Κ, μαγνήσιο και κάλιο, μεταξύ άλλων βιταμινών και μετάλλων.

Τίποτα από αυτά τα πράγματα δεν σημαίνει ότι η κανέλα είναι ένα θαυματουργό φάρμακο ή ακόμα και ότι θα πρέπει να συμπληρώσετε με εκχυλίσματα κανέλας. Αλλά νομίζουμε ότι είναι δίκαιο να πούμε ότι η κανέλα είναι, γενικά, ένα υγιεινό συστατικό.

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν κανέλα για διάφορους άλλους λόγους υγείας – από τη θεραπεία τσιμπήματος σφαλμάτων έως τη θεραπεία της τερηδόνας. Ωστόσο, υπάρχουν πολύ λίγα δεδομένα για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας αυτού του είδους των αξιώσεων. Όταν η Everyday Health εξέτασε την ικανότητα της κανέλας να κάνει τους ανθρώπους πιο υγιείς, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «δεν υπάρχουν ισχυρές πειστικές ενδείξεις ότι το μπαχαρικό είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία οποιωνδήποτε ιατρικών παθήσεων».

Η Επιστήμη της Κανέλας και του Διαβήτη

Τι γίνεται λοιπόν με την κανέλα και τον διαβήτη; Οι ισχυρισμοί δεν είναι πλήρως επαληθευμένοι. Υπάρχουν τουλάχιστον κάποιες ενδείξεις ότι η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Για παράδειγμα:

Μια μελέτη του 2003 που δημοσιεύθηκε στο Diabetes Care διαπίστωσε ότι όταν οι ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 κατάπιναν χάπια κάψουλες γεμάτες με καθαρή κανέλα για 40 ημέρες, απολάμβαναν εντυπωσιακές βελτιώσεις στη χοληστερόλη (χαμηλότερη LDL και τριγλυκερίδια) και τη γλυκόζη στο αίμα νηστείας (απίστευτη μείωση περίπου 50 mg / dL).

Μια μελέτη του 2009 διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα κανέλας μείωσαν τα επίπεδα A1C σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2, ενώ μια ανασκόπηση του 2010 εντόπισε σχεδόν δώδεκα μελέτες που υποστηρίζουν ότι η κανέλα βελτίωσε το σάκχαρο του αίματος ή την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Όπως θα περίμενε κανείς, ωστόσο, υπάρχουν και πολλές άλλες μελέτες που έχουν υποστηρίξει το ακριβώς αντίθετο. Αυτό το πείραμα του 2013, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι η κανέλα έχει μηδενικό αντίκτυπο στο σάκχαρο του αίματος. Υποστήριξε επίσης ότι ελέγχεται πιο αυστηρά από αρκετές από τις μελέτες που αναφέρονται παραπάνω.

Όταν η επιστήμη δείχνει αντικρουόμενα αποτελέσματα, μπορεί να είναι δύσκολο να ξέρεις ποιον να εμπιστευτείς. Το 2013, το Annals of Family Medicine δημοσίευσε μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών, για να προσπαθήσουν να διαχωρίσουν το σιτάρι από την ήρα. Μετά τη συγκέντρωση 10 διαφορετικών δοκιμών, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η λήψη συμπληρωμάτων κανέλας (από 120 mg έως 6 g ημερησίως) βελτιώνει σημαντικά τη γλυκόζη νηστείας, μια μέση μείωση περίπου 25 mg/dL. Επίσης βελτίωσε τους αριθμούς της χοληστερόλης σε όλους τους τομείς. Ωστόσο, αυτό δεν δημιούργησε σημαντική βελτίωση στην A1C, το πιο σημαντικό σημείο αναφοράς για τον γλυκαιμικό έλεγχο.

Δεν ήταν η μόνη κριτική. Μια διαφορετική ανασκόπηση του 2012 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κανέλα είχε ακριβώς μηδενικά στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα.

Είναι δύσκολο να ξέρεις πώς να τα ερμηνεύσεις όλα αυτά. Αλλά εδώ είναι τι λένε δύο μεγάλες ιατρικές αρχές για το θέμα:

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών δηλώνει: «Μελέτες που έγιναν σε ανθρώπους δεν υποστηρίζουν ξεκάθαρα τη χρήση κανέλας για οποιαδήποτε κατάσταση υγείας».

Και η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη απλώς δηλώνει ότι «Τα συμπληρώματα κανέλας δεν βοηθούν τους ανθρώπους με τύπου 2 να επιτύχουν θεραπεία στόχους ή παρέχουν αξιόπιστη πτώση του σακχάρου στο αίμα».

Ένα μόνο κουταλάκι του γλυκού κανέλα ζυγίζει 2,6 γραμμάρια – που είναι περίπου η δοσολογία που χρησιμοποιήθηκε στις περισσότερες από τις μελέτες που βρήκαν οφέλη στον γλυκαιμικό έλεγχο. Μάλλον δεν είναι πολύ κακό να ρίχνετε λίγη κανέλα στο smoothie ή τον καφέ σας κάθε τόσο, αν σας αρέσει η γεύση, δηλαδή. Δεν θα στοιχηματίζαμε σε αξιοσημείωτες βελτιώσεις στην υγεία, αλλά θα μπορούσατε επίσης να δώσετε προσοχή στο μετρητή γλυκόζης σας και να δείτε τι θα συμβεί. Δεν υπάρχει καλός λόγος να δοκιμάσετε κάτι περισσότερο από αυτό – στην πραγματικότητα, η υπερβολική κανέλα μπορεί να σας κάνει κακό.

Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι δεν υπάρχει ένα μόνο συστατικό που θα διαχειριστεί τον διαβήτη σας για εσάς. Η κανέλα δεν είναι θαύμα. Ενώ υπάρχουν πολλές μελέτες εκεί έξω που ισχυρίζονται πολλά οφέλη για την κανέλα, υπάρχουν εξίσου πολλές που δεν βλέπουν καθόλου οφέλη.

Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή, γυμνάζεστε, κοιμάστε πολύ, διατηρείτε την ινσουλίνη και άλλα φάρμακα και μένετε στην κορυφή του σακχάρου στο αίμα σας. Αυτή είναι η πιο κοντινή θεραπεία που έχουμε!

Πηγή

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Μπύρα χωρίς γλουτένη
Περισσότερα

Μπύρα χωρίς γλουτένη

Η μπύρα που ως γνωστό είναι προϊόν ζύμωσης κυρίως κριθαριού αλλά και διαφόρων δημητριακών δεν θα πρέπει να καταναλώνεται από άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη. Εδώ έρχεται να δώσει λύση η τεχνολογία τροφίμων με την δημιουργία "τροφίμων για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη".