Νέα μελέτη καταδεικνύει την ανάγκη για έναν πιο έγκυρο τρόπο διάγνωσης του διαβήτη κύησης

Το βάρος εγκυμοσύνης και οι βιοχημικοί δείκτες που μετρήθηκαν στο αίμα από γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη κύησης (GDM) σχετίζονταν με αυξημένο κίνδυνο κακής έκβασης εγκυμοσύνης, υποδηλώνοντας μια νέα κατεύθυνση για πιο ακριβείς διαγνώσεις.

Το βάρος εγκυμοσύνης και οι βιοχημικοί δείκτες που μετρήθηκαν στο αίμα από γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη κύησης (GDM) σχετίζονταν με αυξημένο κίνδυνο κακής έκβασης εγκυμοσύνης, υποδηλώνοντας μια νέα κατεύθυνση για ακριβή διαγνωστικά, σύμφωνα με ερευνητές.

Η μελέτη με επικεφαλής την Ellen C. Francis, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Rutgers, και δημοσιεύτηκε στο Communications Medicine, αξιολόγησε τη διαγνωστική αξία αυτών των δεικτών πριν ή κατά τον έλεγχο για τον διαβήτη κύησης που μπορεί να αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

«Αν και διαπιστώσαμε ότι η παχυσαρκία είναι ένας παράγοντας κινδύνου για τους απογόνους που γεννιούνται μεγαλύτερα για την ηλικία κύησης, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι μεταβολικές αλλαγές που συνοδεύουν την παχυσαρκία αυξάνουν τον κίνδυνο δυσμενών εκβάσεων», δήλωσε η Francis.

Ο διαβήτης κύησης, που χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα (γλυκόζη) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι η πιο κοινή μεταβολική πάθηση μεταξύ των εγκύων γυναικών και εγκυμονεί κινδύνους τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί.

Ενώ εφαρμόζονται τυπικές θεραπείες, τα κλινικά αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των ατόμων.

Η Francis είπε ότι η έρευνα καταδεικνύει την ανάγκη για μια πιο διαφοροποιημένη προσέγγιση για τη διάγνωση του διαβήτη κύησης, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των αποτελεσμάτων.

Είναι η πρώτη συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας για την αξιολόγηση της δυνατότητας υποτύπων στον διαβήτη κύησης και για να εξεταστεί εάν οι μη γλυκαιμικοί δείκτες θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη διαστρωμάτωση κινδύνου.

Η Francis δήλωσε ότι ορισμένες μελέτες από τη βιβλιογραφία προτείνουν ότι τα προφίλ ινσουλίνης και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων μπορεί να χρησιμεύσουν ως πολλά υποσχόμενοι δείκτες κινδύνου.

«Για να αξιολογήσουμε πραγματικά τις κλινικές επιπτώσεις, πρέπει πρώτα να καταλάβουμε εάν η αντίσταση στην ινσουλίνη ή τα υψηλότερα τριγλυκερίδια συνδέονται αιτιωδώς με δυσμενή αποτελέσματα και εάν μπορούμε να τα στοχεύσουμε με ασφάλεια στην εγκυμοσύνη».

Συνολικά, οι ερευνητές βρήκαν ένα κρίσιμο κενό στην υπάρχουσα βιβλιογραφία, στην οποία οι περισσότερες μελέτες δεν είχαν επικεντρωθεί στη σύγκριση κλινικών, βιοχημικών ή κοινωνικοπολιτισμικών διαφορών μεταξύ των γυναικών που αναπτύσσουν διαβήτη κύησης.

«Στον έλεγχο πλήρους κειμένου 775 μελετών, διαπιστώσαμε ότι μόλις πρόσφατα επικεντρώθηκαν κάποιες σε κλινικούς, βιοχημικούς ή κοινωνικοπολιτισμικούς δείκτες που θα μπορούσαν να διαπιστώσουν ποιος διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο κακής έκβασης και στη σύγκριση των κλινικών αποτελεσμάτων μεταξύ διαφορετικών υποτύπων».

«Τα δεδομένα από αυτές τις μελέτες δείχνουν ότι στο μέλλον, μπορεί να είμαστε σε θέση να βελτιώσουμε τον τρόπο διάγνωσης του διαβήτη κύησης χρησιμοποιώντας ανθρωπομετρικές ή βιοχημικές πληροφορίες σε συνδυασμό με τις τρέχουσες διαγνωστικές προσεγγίσεις».

Η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να εμβαθύνει σε μηχανιστικές μελέτες για βιοδείκτες ακριβείας, μεγάλες ποικίλες πληθυσμιακές μελέτες για σύγκριση και πολυεθνικές μελέτες που επικεντρώνονται σε περιβαλλοντικούς και συμπεριφορικούς παράγοντες, τόνισε η Francis.

Πηγή

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Ποια επιπλοκή ταλαιπωρεί 1 στις 2 γυναίκες με Διαβήτη (και τι να κάνετε γι’ αυτό)
Περισσότερα

Ποια επιπλοκή ταλαιπωρεί 1 στις 2 γυναίκες με Διαβήτη (και τι να κάνετε γι’ αυτό)

Είναι πραγματικότητα: Οι γυναίκες με Διαβήτη έχουν (πολλά) περισσότερα να διαχειριστούν. Πώς όμως διαφέρει ο Διαβήτης (και ότι…
Διαβήτης Κυήσεως
Περισσότερα

Ο διαβήτης της κυήσεως οδηγεί στο σάκχαρο το παιδί

Τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες οι οποίες εκδηλώνουν διαβήτη της κυήσεως μπορεί να έχουν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν και τα ίδια πρόβλημα σακχάρου, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.