Διαβήτης και πέτρες στα νεφρά; Αυτό το φάρμακο θα μπορούσε να βοηθήσει

Oι αναστολείς SGLT2 θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο σχηματισμού πέτρας στα νεφρά σε άτομα με διαβήτη τύπου 2

Ο διαβήτης, δυστυχώς, μπορεί να προκαλέσει πέτρες στα νεφρά. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα –το κύριο χαρακτηριστικό του διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2– οδηγούν σε σημαντική αύξηση του κινδύνου σχηματισμού πέτρας στα νεφρά. Οι πέτρες στα νεφρά είναι ευρέως γνωστό ότι είναι μία από τις πιο επώδυνες κοινές ασθένειες, και αν είχατε ποτέ μία, πιθανότατα έχετε σκεφτεί πώς να αποτρέψετε τη δημιουργία άλλης.

Μια πρόσφατη μελέτη έχει μερικά καλά νέα για άτομα που εμφανίζουν τόσο διαβήτη όσο και πέτρες στα νεφρά. Τα στοιχεία δείχνουν τώρα ότι η κατηγορία φαρμάκων που είναι γνωστά ως αναστολείς SGLT2 μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης λίθων στα νεφρά.

Πέτρες στα νεφρά & Διαβήτης

Υπάρχουν πολλοί τύποι πετρών στα νεφρά. Ο διαβήτης συνδέεται στενά με μια συγκεκριμένη ποικιλία, την πέτρα ουρικού οξέος.

Το ουρικό οξύ είναι ένα απόβλητο προϊόν που κυκλοφορεί φυσικά μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Είναι δουλειά των νεφρών να φιλτράρουν τα απόβλητα όπως το ουρικό οξύ και να τα απομακρύνουν από το σώμα μέσω των ούρων. Αλλά όταν το σώμα σας έχει πάρα πολύ ουρικό οξύ, τα νεφρά μπορεί να μην μπορούν να συμβαδίσουν — το ουρικό οξύ μπορεί να συλλέξει και να σχηματίσει κρυστάλλους. Εάν αυτοί οι κρύσταλλοι ουρικού οξέος δεν μπορούν να περάσουν από το σώμα σας, μπορεί να κολλήσουν στο ουροποιητικό σύστημα, προκαλώντας βασανιστικό πόνο και άλλα συμπτώματα. Ο διαβήτης και οι σχετικές μεταβολικές παθήσεις, όπως η παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο, φαίνεται να αυξάνουν την οξύτητα της κυκλοφορίας του αίματος, καθιστώντας πιο πιθανό να σχηματιστούν πέτρες ουρικού οξέος.

Η «ουρολιθίαση» του ουρικού οξέος μπορεί να είναι συνέπεια της αντίστασης στην ινσουλίνη, ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του διαβήτη τύπου 2. Είναι λιγότερο σαφές σε ποιο βαθμό ο διαβήτης τύπου 1 πυροδοτεί τον σχηματισμό πέτρας στα νεφρά, αν και τουλάχιστον μία μελέτη έχει προτείνει ότι ο τύπος 1 αυξάνει επίσης την πιθανότητα σχηματισμού πέτρας στα νεφρά.

Νέα στοιχεία

Στα τέλη Ιανουαρίου 2024, το ιατρικό περιοδικό JAMA Internal Medicine δημοσίευσε μια νέα μελέτη που δείχνει ότι οι αναστολείς SGLT2 θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο σχηματισμού πέτρας στα νεφρά σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Η εργασία ήταν μια συνεργασία μεταξύ ειδικών της περιοχής της Μασαχουσέτης στον διαβήτη και τη νεφρολογία, με επικεφαλής την Julie Paik, MD, ScD, MPH.

Η μελέτη εξέτασε τα ασφαλιστικά αρχεία περισσότερων από ένα εκατομμύριο Αμερικανών ενηλίκων με διαβήτη τύπου 2. Διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν αρχίσει να χρησιμοποιούν έναν αναστολέα SGLT2 είχαν περίπου 30 τοις εκατό λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πέτρα στα νεφρά από εκείνους που χρησιμοποιούσαν εναλλακτικά φάρμακα για τη μείωση της γλυκόζης. Το θετικό αποτέλεσμα επικράτησε πολύ γρήγορα – οι περισσότεροι ασθενείς συμμετείχαν στη μελέτη μόνο για περίπου έξι μήνες.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι αναστολείς SLGT2 ξεπέρασαν την υπερπαραγωγική κατηγορία αγωνιστών υποδοχέα GLP-1, η οποία περιλαμβάνει το πιο δημοφιλές φάρμακο στον κόσμο, τη σεμαγλουτίδη (Ozempic). Αν και τα πρώτα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η σεμαγλουτίδη μπορεί επίσης να προστατεύσει την υγεία των νεφρών, η μελέτη JAMA δείχνει ότι δεν είναι τόσο αποτελεσματική στην πρόληψη των λίθων στα νεφρά. Οι χρήστες GLP-1 είχαν περίπου 40 τοις εκατό περισσότερες πιθανότητες να λάβουν θεραπεία για πέτρα στα νεφρά.

Τα αποτελέσματα ήταν κλινικά σημαντικά: «Ο κίνδυνος εμφάνισης λίθων στα νεφρά σε έναν ασθενή μπορεί να είναι ένα επιπλέον στοιχείο που πρέπει να λάβει υπόψη ο κλινικός ιατρός όταν επιλέγει μεταξύ των διαφόρων παραγόντων μείωσης της γλυκόζης για ασθενείς με διαβήτη τύπου 2».

Αναστολείς SGLT2

Οι αναστολείς συν-μεταφορέα νατρίου-γλυκόζης 2 (SGLT2) είναι χάπια που βοηθούν στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα εμποδίζοντας τα νεφρά να επαναπορροφήσουν το σάκχαρο στην κυκλοφορία του αίματός σας. Η επιπλέον ζάχαρη φεύγει από το σώμα μέσω των ούρων. Είναι εγκεκριμένα για χρήση σε διαβήτη τύπου 2 και επίσης χρησιμοποιούνται συχνά εκτός ετικέτας για άτομα με διαβήτη τύπου 1.

Υπάρχουν τέσσερις αναστολείς SGLT2 διαθέσιμοι σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες:

Καναγλιφλοζίνη (Invokana)

Δαπαγλιφλοζίνη (Farxiga)

Empagliflozin (Jardiance)

Ερτουγλιφλοζίνη (Steglatro)

Οι αναστολείς SGLT2 οδηγούν σε βελτιωμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μέτρια απώλεια βάρους, αλλά οι ειδικοί του διαβήτη είναι πραγματικά ενθουσιασμένοι με την ικανότητά τους να προστατεύουν από καρδιαγγειακές και νεφρικές παθήσεις. Μια ανασκόπηση μεγάλων δοκιμών έκβασης διαπίστωσε ότι τα φάρμακα της κατηγορίας SGLT2 έχουν ισχυρά προστατευτικά αποτελέσματα στην υγεία των νεφρών, επιβραδύνοντας σημαντικά τη μείωση του ρυθμού σπειραματικής διήθησης (GFR) και την ανάπτυξη μακρολευκωματινουρίας, δύο από τις χαρακτηριστικές ενδείξεις νεφρικής πτώσης. Το κάνουν αυτό βελτιώνοντας τη ροή του αίματος μειώνοντας τις ουλές και τη φλεγμονή μέσα στα νεφρά.

Οι πέτρες στα νεφρά εκτός του ότι είναι αρκετά επώδυνες, μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα νεφρά και να αυξήσουν τον κίνδυνο άλλων συνεπειών, όπως λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, καρδιαγγειακές παθήσεις και κατάγματα.

Τι ισχύει για τον διαβήτης τύπου 1;

Η Paik αρνήθηκε να κάνει εικασίες σχετικά με το εάν οι αναστολείς SGLT2 μπορεί να έχουν την ίδια επίδραση σε άτομα με διαβήτη τύπου 1. Αν και αυτά τα φάρμακα δεν είναι επίσημα εγκεκριμένα για χρήση στον τύπο 1, συνήθως συνταγογραφούνται εκτός ετικέτας για να βοηθήσουν στον έλεγχο της γλυκόζης και στην απώλεια βάρους. Υπάρχουν ενθαρρυντικά στοιχεία ότι τα φάρμακα SGLT2 προστατεύουν επίσης των νεφρών ασθενών με διαβήτη τύπου 1, αν και ενέχουν επίσης σημαντικό κίνδυνο πρόκλησης διαβητικής κετοξέωσης (DKA).

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
χάπι ινσουλίνης
Περισσότερα

Νέο χάπι ινσουλίνης με μικροβελόνα μπορεί μελλοντικά να αντικαταστήσει τις ενέσεις σε άτομα με διαβήτη τύπου 2

Επιστήμονες στις ΗΠΑ δημιούργησαν ένα νέο χάπι ινσουλίνης με μικροβελόνα (για να απελευθερώνει ινσουλίνη μέσα στο στομάχι) το…
Διαβήτης: Λάθος διάγνωση σε χιλιάδες γυναίκες, επειδή οι εξετάσεις βασίζονται στις μετρήσεις των ανδρών
Περισσότερα

Λάθος διάγνωση Διαβήτη σε χιλιάδες γυναίκες επειδή οι εξετάσεις βασίζονται στις μετρήσεις των ανδρών

Χιλιάδες γυναίκες μπορεί να πάσχουν από Διαβήτη και να μην το γνωρίζουν, επειδή οι κλασικές εξετάσεις για το…