Πώς το κόκκινο φως μπορεί να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα

Και πώς το led φως έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία όλων μας

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 670 νανόμετρα (nm) κόκκινου φωτός διεγείρουν την παραγωγή ενέργειας στα μιτοχόνδρια, τις μικροσκοπικές μονάδες παραγωγής ενέργειας μέσα στα κύτταρα, οδηγώντας σε αυξημένη κατανάλωση γλυκόζης. Συγκεκριμένα, οδήγησε σε μείωση κατά 27,7% των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα μετά την πρόσληψη γλυκόζης και μείωσε τη μέγιστη αύξηση της γλυκόζης κατά 7,5%.

Ενώ η μελέτη διεξήχθη σε υγιή άτομα, η μη επεμβατική, μη φαρμακολογική τεχνική έχει τη δυνατότητα να έχει αντίκτυπο στον έλεγχο του διαβήτη μετά τα γεύματα, καθώς μπορεί να μειώσει τις επιβλαβείς διακυμάνσεις της γλυκόζης του αίματος στο σώμα που συμβάλλουν στη γήρανση.

Η μελέτη υπογραμμίζει επίσης τις σημαντικές μακροπρόθεσμες συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής απορρύθμισης των σακχάρων στο αίμα που προκαλείται από τη μακρά έκθεση στο μπλε φως.

Δεδομένης της εξέχουσας θέσης του φωτισμού LED και του γεγονότος ότι τα LED εκπέμπουν προς το μπλε άκρο του φάσματος με πολύ λίγο κόκκινο, οι συγγραφείς προτείνουν ότι αυτό μπορεί να είναι ένα πιθανό ζήτημα δημόσιας υγείας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Biophotonics.

Τα μιτοχόνδρια παρέχουν ενέργεια για ζωτικές κυτταρικές διεργασίες, χρησιμοποιώντας οξυγόνο και γλυκόζη για την παραγωγή του πλούσιου σε ενέργεια νουκλεοζίτη τριφωσφορικής αδενοσίνης (ATP). Προηγούμενη έρευνα έχει αποδείξει ότι το φως μεγάλου μήκους κύματος μεταξύ περίπου 650-900 nm (που εκτείνεται από το ορατό έως το εγγύς υπέρυθρο εύρος) μπορεί να αυξήσει τη μιτοχονδριακή παραγωγή ATP που μειώνει τη γλυκόζη στο αίμα και βελτιώνει επίσης την υγεία/διάρκεια ζωής στα ζώα.

Οι συγγραφείς Dr Michael Powner, Ανώτερος Λέκτορας Νευροβιολογίας στη Σχολή Υγείας & Ψυχολογικών Επιστημών της πόλης, και ο καθηγητής Glen Jeffery, καθηγητής Νευροεπιστήμης στο Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας UCL, λένε επίσης ότι αυτή η βελτίωση στην παραγωγή ATP μπορεί να προκαλέσει αλλαγές που μεταδίδονται σε όλο το σώμα.

Προτείνουν ότι μπορεί να μεσολαβεί στο κοιλιακό αποτέλεσμα, το οποίο αναφέρεται στο φαινόμενο στη θεραπεία του καρκίνου όπου η ειδική ακτινοβόληση ενός πρωτοπαθούς όγκου μπορεί να οδηγήσει σε συρρίκνωση δευτερογενών όγκων που βρίσκονται σε διαφορετικό μέρος του σώματος.

Ομοίως, φως 670 nm έλαμψε επιλεκτικά στην πλάτη ποντικών σε προηγούμενες μελέτες έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε βελτιώσεις στο ATP που βελτιώνουν τα συμπτώματα τόσο σε ένα μοντέλο της νόσου του Πάρκινσον όσο και σε ένα μοντέλο διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.

Για να διερευνήσουν την επίδραση του κόκκινου φωτός των 670 nm στη γλυκόζη του αίματος, οι ερευνητές στρατολόγησαν 30 υγιείς συμμετέχοντες, οι οποίοι στη συνέχεια τυχαιοποιήθηκαν σε δύο ομάδες: 15 στην ομάδα του κόκκινου φωτός των 670 nm και 15 στην ομάδα εικονικού φαρμάκου (χωρίς φως).

Δεν είχαν γνωστές μεταβολικές καταστάσεις και δεν έπαιρναν φάρμακα.

Στη συνέχεια ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να κάνουν ένα τεστ ανοχής γλυκόζης από το στόμα και να καταγράφουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους κάθε 15 λεπτά τις επόμενες δύο ώρες.

Τα άτομα που εκτέθηκαν σε κόκκινο φως 45 λεπτά πριν από την κατανάλωση γλυκόζης εμφάνισαν μειωμένο μέγιστο επίπεδο γλυκόζης στο αίμα και μειωμένη συνολική γλυκόζη αίματος κατά τη διάρκεια των δύο ωρών.

Ο Δρ Πάουνερ, ο οποίος ήταν ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, είπε:

«Είναι σαφές ότι το φως επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας των μιτοχονδρίων και αυτό επηρεάζει το σώμα μας σε κυτταρικό και φυσιολογικό επίπεδο. Η μελέτη μας έδειξε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μία μόνο έκθεση 15 λεπτών στο κόκκινο φως για να μειώσουμε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά το φαγητό.

Αν και αυτό έχει γίνει μόνο σε υγιή άτομα σε αυτό το άρθρο, έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τον έλεγχο του διαβήτη στο μέλλον, καθώς θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των δυνητικά επιβλαβών αιχμών γλυκόζης στο σώμα μετά τα γεύματα».

Ο καθηγητής Jeffery είπε:

«Το φως του ήλιου έχει μια ισορροπία μεταξύ κόκκινου και μπλε, αλλά τώρα ζούμε σε έναν κόσμο όπου το μπλε φως είναι κυρίαρχο γιατί αν και δεν το βλέπουμε, τα φώτα LED κυριαρχούν στο μπλε και δεν έχουν σχεδόν καθόλου κόκκινο. Αυτό μειώνει τη λειτουργία των μιτοχονδρίων και το ATP. Η μακροχρόνια έκθεση στο μπλε φως είναι δυνητικά τοξική χωρίς το κόκκινο. Το μπλε φως από μόνο του επηρεάζει άσχημα τη φυσιολογία και μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές του σακχάρου στο αίμα που μπορεί μακροπρόθεσμα να συμβάλει στον διαβήτη και να υπονομεύσει εκτάσεις υγείας.

Πριν από το 1990, όλοι είχαμε φωτισμό πυρακτώσεως που ήταν εντάξει επειδή είχε την ισορροπία μπλε και κόκκινου παρόμοια με το ηλιακό φως, αλλά υπάρχει μια πιθανή ωρολογιακή βόμβα για την υγεία στην αλλαγή σε LED σε έναν γηράσκον πληθυσμό. Αυτό μπορεί εν μέρει να διορθωθεί περνώντας περισσότερο χρόνο στο φως του ήλιου».

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από την Sight Research UK.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα