Τα γλυκαντικά αυξάνουν την όρεξή σας; Νέα στοιχεία από τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή λένε όχι

Η αντικατάσταση της ζάχαρης με τεχνητά και φυσικά γλυκαντικά στα τρόφιμα δεν κάνει τους ανθρώπους πιο πεινασμένους – και επίσης βοηθά στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, σύμφωνα με μια σημαντική νέα μελέτη.

Η διπλή τυφλή τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν γλυκαντικές ουσίες προκάλεσε παρόμοια μείωση στις αισθήσεις της όρεξης και στις ορμονικές αποκρίσεις που σχετίζονται με την όρεξη με τα ζαχαρούχα τρόφιμα – και παρέχει ορισμένα οφέλη όπως η μείωση του σακχάρου στο αίμα, το οποίο μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.

Η χρήση γλυκαντικών στη θέση της ζάχαρης στα τρόφιμα μπορεί να είναι αμφιλεγόμενη λόγω αντικρουόμενων αναφορών σχετικά με τις δυνατότητές τους να αυξήσουν την όρεξη. Έχουν διεξαχθεί προηγούμενες μελέτες αλλά δεν παρείχαν αξιόπιστα στοιχεία.

Ωστόσο, οι ερευνητές λένε ότι η μελέτη τους, η οποία πληροί το επίπεδο απόδειξης του χρυσού προτύπου στην επιστημονική έρευνα, παρέχει πολύ ισχυρές αποδείξεις ότι τα γλυκαντικά και τα ενισχυτικά της γλυκύτητας δεν επηρεάζουν αρνητικά την όρεξη και είναι ευεργετικά για τη μείωση της πρόσληψης ζάχαρης.

Η δοκιμή διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Λιντς σε συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο για την Ανθρώπινη Διατροφή του Rhône-Alpes. Είναι η πιο πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται από την κοινοπραξία SWEET 29 ευρωπαίων εταίρων έρευνας, καταναλωτών και βιομηχανίας, η οποία εργάζεται για την ανάπτυξη και επανεξέταση στοιχείων σχετικά με τα μακροπρόθεσμα οφέλη και τους πιθανούς κινδύνους που ενέχει η μετάβαση σε γλυκαντικά και ενισχυτικά γλυκύτητας στο πλαίσιο του κοινού, υγεία και ασφάλεια, παχυσαρκία και βιωσιμότητα. Χρηματοδοτήθηκε από το Horizon Europe.

Η επικεφαλής συγγραφέας Catherine Gibbons, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο University of Leeds’ School of Psychology, δήλωσε: «Η μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης έχει γίνει βασικός στόχος δημόσιας υγείας στον αγώνα για τη μείωση του αυξανόμενου βάρους μεταβολικών ασθενειών που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως ο διαβήτης τύπου 2.

Ο απλός περιορισμός της ζάχαρης από τα τρόφιμα χωρίς υποκατάσταση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γεύση της ή να αυξήσει τη λαχτάρα για γλυκά, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να ακολουθήσει μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη. Η αντικατάσταση των σακχάρων με γλυκαντικά και ενισχυτικά της γλυκύτητας στα τρόφιμα είναι ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα διαιτητικά και τρόφιμα, στρατηγικές για τη μείωση της πρόσληψης ζάχαρης και τη βελτίωση του διατροφικού προφίλ των εμπορικών τροφίμων και ποτών».

Ο κύριος ερευνητής Graham Finlayson, καθηγητής Ψυχοβιολογίας στη Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Leeds, δήλωσε: «Η χρήση γλυκαντικών και ενισχυτών γλυκύτητας έχει λάβει πολλή αρνητική προσοχή, συμπεριλαμβανομένων δημοσιεύσεων υψηλού προφίλ που συνδέουν την κατανάλωσή τους με μειωμένη γλυκαιμική απόκριση, τοξικολογική βλάβη στο DNA και στον αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού. Αυτές οι αναφορές συμβάλλουν στην τρέχουσα σύγχυση σχετικά με την ασφάλεια των γλυκαντικών και των ενισχυτών της γλυκύτητας μεταξύ του ευρύτερου κοινού και ιδιαίτερα των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο μεταβολικών ασθενειών.

Η μελέτη μας παρέχει κρίσιμα στοιχεία που υποστηρίζουν την καθημερινή χρήση γλυκαντικών και ενισχυτών γλυκύτητας για τον έλεγχο του σωματικού βάρους και του σακχάρου στο αίμα».

Η μελέτη, η οποία είναι η πρώτη του είδους της, εξέτασε τα αποτελέσματα της κατανάλωσης μπισκότων που περιέχουν είτε ζάχαρη είτε δύο είδη γλυκαντικών τροφίμων: φυσικό υποκατάστατο ζάχαρης Stevia ή τεχνητό γλυκαντικό Neotame σε 53 ενήλικες άνδρες και γυναίκες με υπέρβαρους ή παχύσαρκους.

Μέχρι τώρα, σχεδόν όλες οι μελέτες των επιδράσεων των γλυκαντικών και των ενισχυτικών της γλυκύτητας στην όρεξη και τη γλυκαιμία έχουν διεξαχθεί χρησιμοποιώντας ποτά ως όχημα. Λίγες μελέτες περιλαμβάνουν εθελοντές με υπέρβαρους ή παχύσαρκους και λίγες έχουν συμπεριλάβει εθελοντές και των δύο φύλων.

Οι περισσότερες μελέτες έχουν συγκρίνει μόνο ένα μόνο γλυκαντικό, κυρίως ασπαρτάμη, με έναν έλεγχο, και πολύ λίγες μελέτες έχουν εξετάσει την επίδραση της επαναλαμβανόμενης ημερήσιας πρόσληψης ενός γνωστού γλυκαντικού ή ενισχυτικού της γλυκύτητας στην κανονική διατροφή.

Η νέα δοκιμή έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο του Leeds και στο Ερευνητικό Κέντρο Rhône-Alpes για την Ανθρώπινη Διατροφή (CRNH-RA), Γαλλία μεταξύ 2021 και 2022. Οι συμμετέχοντες ήταν όλοι ηλικίας 18 έως 60 ετών, με υπέρβαρο ή παχυσαρκία.

Η δοκιμή περιελάμβανε τρεις περιόδους κατανάλωσης δύο εβδομάδων, όπου οι συμμετέχοντες κατανάλωναν μπισκότα είτε με γέμιση φρούτων που περιείχε ζάχαρη. φυσικό υποκατάστατο ζάχαρης Stevia, ή τεχνητό γλυκαντικό Neotame, το καθένα χωρίζεται από ένα διάλειμμα 14-21 ημερών. Η ημέρα 1 και η ημέρα 14 των περιόδων κατανάλωσης πραγματοποιήθηκαν στο εργαστήριο.

Οι συμμετέχοντες έλαβαν οδηγίες να φτάσουν στο εργαστήριο μετά από μια ολονύκτια νηστεία, λήφθηκε δείγμα αίματος για να καθοριστούν τα βασικά επίπεδα γλυκόζης, ινσουλίνης και ορμονών που σχετίζονται με την όρεξη. Τους ζητήθηκε επίσης να αξιολογήσουν την όρεξή τους και τις διατροφικές προτιμήσεις τους.

Αφού κατανάλωσαν τα μπισκότα, τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν πόσο χορτάτοι ένιωθαν για αρκετές ώρες. Μετρήθηκαν τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης, όπως και η γκρελίνη, το πεπτίδιο 1 που μοιάζει με γλυκαγόνο και το παγκρεατικό πολυπεπτίδιο – ορμόνες που σχετίζονται με την κατανάλωση τροφής.

Τα αποτελέσματα από τους δύο τύπους γλυκαντικών δεν έδειξαν διαφορές στην όρεξη ή στις ενδοκρινικές αποκρίσεις σε σύγκριση με τη ζάχαρη, αλλά τα επίπεδα ινσουλίνης που μετρήθηκαν δύο ώρες μετά το φαγητό ήταν μειωμένα, όπως και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Πηγή

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Οι 5 καλύτερες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες για τον διαβήτη, σύμφωνα με έναν διαιτολόγο

Όσον αφορά τον διαβήτη και τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούμε να προσθέσουμε στη διατροφή μας είναι οι φυτικές ίνες
pasha
Περισσότερα

Πασχαλινό τραπέζι και διαβήτης

Το Πάσχα είναι μία περίοδος, που τόσο πριν, κατά τη νηστεία, όσο και μετά την ημέρα του Πάσχα και τη 2η ημέρα θέλει προσοχή, από τα άτομα με διαβήτη γιατί η διατροφή στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε τροφές-πηγές υδατανθράκων.