Aρθροπάθεια Σαρκώ: συμπτώματα, αιτίες και θεραπεία

Το πόδι Charcot, ή αλλιώς αρθροπάθεια Σαρκώ, είναι μια ασυνήθιστη, αλλά σοβαρή επιπλοκή του διαβήτη

Η νευροπαθητική αρθροπάθεια Σαρκώ, που συνήθως ονομάζεται πόδι Charcot, είναι μια επιπλοκή που σχετίζεται με τον διαβήτη που προκύπτει από βλάβη στις νευρικές ίνες στον αστράγαλο και τα πόδια.

Αυτή η επιπλοκή μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα που αναπτύσσουν νευρική νόσο από διαβήτη (διαβητική περιφερική νευροπάθεια). Η απώλεια της αίσθησης στα άκρα προκαλείται από μακροχρόνια αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα από διαβήτη, που με την πάροδο του χρόνου καταστρέφει τα νεύρα.

Μια μελέτη του 2021 από τη Δανία εκτιμά ότι περίπου 5 στους 1.000 ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία για διαβήτη είχαν πόδι Charcot. Η διαχείριση του σακχάρου στο αίμα και η καθημερινή φροντίδα των ποδιών είναι δύο από τις ισχυρότερες τακτικές για την πρόληψη επιπλοκών όπως το πόδι Charcot.

Τι προκαλεί το πόδι Charcot;

Τα νεύρα στα πόδια είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στη νευροπάθεια για λόγους που δεν είναι καλά κατανοητοί. Η βλάβη των νεύρων μπορεί να οδηγήσει σε προοδευτική καταστροφή των δομών του ποδιού και του αστραγάλου με διαφορετικούς τρόπους – ο ένας είναι το πόδι Charcot.

Το πόδι Charcot ξεκινά συχνά με έναν απλό τραυματισμό ή μια μικρή μόλυνση που περνά απαρατήρητη και χωρίς θεραπεία λόγω της απώλειας της αίσθησης από τη νευροπάθεια. Χωρίς τη φυσιολογική αίσθηση του πόνου, οι άνθρωποι θα συνεχίσουν μια δραστηριότητα και θα προκαλέσουν περαιτέρω τραυματισμό, οδηγώντας σε μια ολοένα και μεγαλύτερη φλεγμονώδη απόκριση.

Τελικά, η φλεγμονώδης απόκριση αρχίζει να καταστρέφει τους περιβάλλοντες ιστούς, συμπεριλαμβανομένων των οστών, των συνδέσμων, των τενόντων, των μυών, των μικρών αιμοφόρων αγγείων και άλλων νεύρων. Ο συμβιβασμός αυτών των δομικών στοιχείων στο πόδι οδηγεί σε προβλήματα με την πάροδο του χρόνου, εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία, συμπεριλαμβανομένων των ελκών του ποδιού.

Πώς συμβαίνουν συνήθως αυτοί οι τραυματισμοί: Σε ένα άτομο με περιφερική νευροπάθεια από διαβήτη, οι μικρές διορθώσεις που είναι απαραίτητες κατά το περπάτημα δεν υπάρχουν και αυτό στο οποίο οδηγεί είναι πολλά μικρά τραύματα με την πάροδο του χρόνου. Αυτό οδηγεί στην καταστροφή αυτών των αρθρώσεων.

Αυτές οι αρθρώσεις γίνονται ασταθείς και ακριβώς όπως ένα άχυρο που σπάει την πλάτη της καμήλας, μπορεί να υπάρξει ένα συμβάν και ολόκληρη η άρθρωση να εξαρθρωθεί. Κανονικά αυτό θα ήταν εξαιρετικά επώδυνο, αλλά οι ασθενείς με νευροπάθεια απλά δεν το γνωρίζουν.

Πώς να αναγνωρίσετε το πόδι Charcot

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τα σημεία και τα συμπτώματα της διαβητικής νευροπάθειας νωρίς πριν οι χρόνιοι τραυματισμοί και οι φλεγμονές παραμορφώσουν το σχήμα των ποδιών ή των δακτύλων και οδηγήσουν στο πόδι Charcot.

Τα σημεία και συμπτώματα της περιφερικής νευροπάθειας περιλαμβάνουν:

  • Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα δάχτυλα των ποδιών
  • Αίσθημα καύσου στις πληγείσες περιοχές, ειδικά τη νύχτα
  • Απώλεια μαλλιών και αποχρωματισμός του δέρματος ή των νυχιών

Η τακτική φροντίδα των ποδιών με έναν ποδίατρο (ειδικό ποδιών) είναι ένα κρίσιμο συστατικό της καλής φροντίδας του διαβήτη. Είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να εντοπίσετε τις μικρές ή ανεπαίσθητες αλλαγές που βοηθούν στην έγκαιρη διάγνωση. απλά πράγματα, όπως δυσκολία να βρεις παπούτσια που να ταιριάζουν.

Τα πρώιμα στάδια του ποδιού Charcot περιλαμβάνουν:

  • Αποχρωματισμός ή ερυθρότητα
  • Πρήξιμο
  • Πόνος στα πόδια
  • Αίσθημα ζέστης ή ζεστασιάς (ειδικά το ένα πόδι αισθητά πιο ζεστό από το άλλο)

Μέχρι να εμφανιστεί η παραμόρφωση του ποδιού, υπάρχει σημαντική βλάβη στην άρθρωση. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται το πόδι Charcot εξαρτάται από τη σοβαρότητα της παραμόρφωσης του ποδιού. Η διάγνωση και η αξιολόγηση του ποδιού Charcot ξεκινά με φυσική εξέταση και εργαστηριακό έλεγχο και μπορεί να περιλαμβάνει απεικόνιση όπως ακτινογραφίες ή μαγνητική τομογραφία.

Πρόσφατες έρευνες ανέφεραν ότι η πλειονότητα των γιατρών και των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης δεν γνωρίζουν πώς να διαγνώσουν και να θεραπεύσουν το πόδι Charcot και βασίζονται σε ειδικούς όπως ορθοπεδικούς χειρουργούς και ποδολόγους για τη θεραπεία αυτής της επιπλοκής. Κατά συνέπεια, τα ποσοστά καθυστερημένης διάγνωσης και λανθασμένης διάγνωσης είναι υψηλά.

Θεραπεία του ποδιού Charcot

Το πρώτο βήμα είναι να σταματήσετε οποιαδήποτε συνεχιζόμενη βλάβη, που σημαίνει θεραπεία μιας λοίμωξης ή έλκους με το κατάλληλο φάρμακο και παύση οποιωνδήποτε δραστηριοτήτων που επιδεινώνουν το πρόβλημα.

Μια λοίμωξη μπορεί να απαιτεί αντιβιοτικά, πρόσθετες εξετάσεις, διαβούλευση με άλλους ειδικούς γιατρούς, νοσηλεία και σε σοβαρές περιπτώσεις χειρουργική επέμβαση. Συσκευές όπως γύψος, πατερίτσες, περιπατητής ή αναπηρικό καροτσάκι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στην ανακούφιση και την πλήρη αποφόρτιση του ποδιού, ώστε να μπορεί να πραγματοποιηθεί η επούλωση.

Σε σοβαρές περιπτώσεις που απαιτούν χειρουργική επέμβαση, ο απώτερος στόχος είναι η αποκατάσταση της ικανότητας βάδισης χωρίς βοηθητικές συσκευές. Επειδή οι ασθενείς έχουν συχνά μια υποκείμενη νόσο, όπως καρδιαγγειακή νόσο, το περπάτημα και η δραστηριότητα μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν στη μείωση της θνησιμότητας.

Πώς να αποτρέψετε το πόδι Charcot

Στην περίπτωση του ποδιού Charcot, η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Η πρόληψη της νευροπάθειας είναι πολύ σημαντική – εάν δεν έχετε νευροπάθεια, δεν θα αναπτύξετε πόδι Charcot.

Εάν έχετε ήδη νευροπάθεια, η πρόληψη της εξέλιξής της θα βοηθήσει στην πρόληψη του ποδιού Charcot. Αν έχετε νευροπάθεια που έχει προχωρήσει, η έγκαιρη αναγνώριση του ποδιού Charcot είναι τόσο κρίσιμη.

Αν έχετε Charcot, έχετε 10% πιθανότητα ακρωτηριασμού στη ζωή σας. Εάν προσθέσετε ένα έλκος σε αυτό, ο κίνδυνος σας ανέρχεται στο 50%.

Η απλή τακτική φροντίδα των ποδιών είναι ο πιο ισχυρός τρόπος πρόληψης του ποδιού Charcot, ο οποίος περιλαμβάνει:

Ελέγχετε τα πόδια και τα δάχτυλα των ποδιών σας κάθε μέρα για κόκκινες ή ακατέργαστες περιοχές του δέρματος

Παρακολουθήστε και αναφέρετε τις αλλαγές στα πόδια σας σε γιατρό ή ποδίατρο

Βεβαιωθείτε ότι τα παπούτσια σας υποστηρίζουν και σας εφαρμόζουν σωστά. βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει τριβή ή στενά σημεία (προσαρμοσμένα παπούτσια ή ένθετα παπουτσιών μπορεί να βοηθήσουν)

Κρατήστε τα παπούτσια και τα πόδια στεγνά Φροντίστε καθημερινά το δέρμα και τα νύχια σας

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Αντιφλεγμονώδες μόριο ενδέχεται να αποτρέπει την απώλεια όρασης από διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

Η απώλεια όρασης που είναι αποτέλεσμα της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας μπορεί να αποτραπεί με τη βελτιωμένη εκδοχή ενός αντιφλεγμονώδους…
Νέα σχετικά με την Eylea μια θεραπεία που χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας
Περισσότερα

Νέα σχετικά με την Eylea μια θεραπεία που χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας

Νέα αποτελέσματα από την Eylea, μια θεραπεία για την διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, δείχνουν ότι όταν χρησιμοποιείται προληπτικά μειώνει τον…