Το Wegovy προσφέρει οφέλη σε άτομα με διαβήτη και κοινή μορφή καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με μελέτη

Νέο φάρμακο για την απώλεια βάρους υπόσχεται μορφή θεραπείας για την καρδιακή ανεπάρκεια

Το δημοφιλές φάρμακο απώλειας βάρους Wegovy φαίνεται να παρέχει περισσότερα οφέλη για την υγεία σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη και ένα κοινό είδος καρδιακής ανεπάρκειας από το να βοηθά απλώς στην απομάκρυνση των κιλών, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο New England Journal of Medicine, έδειξε πώς το φάρμακο βοήθησε άτομα με διαβήτη τύπου 2 που είχαν επίσης ένα από τα πιο κοινά είδη καρδιακής ανεπάρκειας, καρδιακή ανεπάρκεια που σχετίζεται με την παχυσαρκία με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης. Αυτή η κατάσταση συμβαίνει όταν η καρδιά αντλεί τακτικά αλλά είναι πολύ δύσκαμπτη για να γεμίσει σωστά.

Η τρέχουσα θεραπεία για αυτήν την πάθηση περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής και φάρμακα για την καρδιά, αλλά δεν υπάρχουν θεραπείες ειδικά εγκεκριμένες για τη θεραπεία αυτής της συγκεκριμένης πάθησης και ο αριθμός των ατόμων που την πάσχουν έχει αυξηθεί σημαντικά, είπαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Η καρδιακή ανεπάρκεια που σχετίζεται με την παχυσαρκία με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης μπορεί να περιορίσει σοβαρά την ικανότητα ενός ατόμου να συμμετέχει στις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής. Συχνά κουράζονται εύκολα και έχουν δυσκολία στην αναπνοή και η κατάσταση μπορεί να εγκυμονεί υψηλό κίνδυνο νοσηλείας, αναπηρίας και θανάτου.

Συχνά, τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 που έχουν αυτό το είδος καρδιακής ανεπάρκειας έχουν πιο σοβαρή μορφή από εκείνους που δεν έχουν διαβήτη.

Οι ερευνητές που διεξήγαγαν αυτή τη μελέτη – η οποία χρηματοδοτήθηκε από τον κατασκευαστή του φαρμάκου, τη Novo Nordisk –δημοσίευσαν επίσης το περασμένο φθινόπωρο ότι διαπίστωσαν ότι το Wegovy είχε σημαντικές θετικές επιπτώσεις στην υγεία για άτομα χωρίς διαβήτη που είχαν αυτή την καρδιακή πάθηση. Επειδή όμως τα άτομα με διαβήτη μπορεί να ανταποκρίνονται διαφορετικά στη φαρμακευτική αγωγή, ήθελαν να μάθουν εάν θα μπορούσαν να δουν παρόμοια αποτελέσματα σε αυτήν την πρόσθετη ομάδα.

Τα άτομα με πιο σοβαρή μορφή καρδιακής ανεπάρκειας μερικές φορές δεν ανταποκρίνονται τόσο καλά στη φαρμακευτική αγωγή όσο εκείνοι με λιγότερο σοβαρή νόσο. Μελέτες απώλειας βάρους έχουν επίσης βρει ότι τα άτομα με διαβήτη που έλαβαν Wegovy έτειναν να χάνουν βάρος, αλλά δεν ήταν τόσο πολύ όσο εκείνοι που δεν είχαν διαβήτη.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε δύο ενέσιμα φάρμακα σεμαγλουτίδης, τα οποία μιμούνται την ορμόνη GLP-1 του σώματος για να βοηθήσουν στην παραγωγή ινσουλίνης και να σηματοδοτήσουν τον εγκέφαλο να μειώσει την όρεξη. Το Ozempic εγκρίθηκε το 2017 για διαβήτη τύπου 2 και το Wegovy εγκρίθηκε το 2021 για παχυσαρκία. Τον Μάρτιο, ο FDA ενέκρινε επίσης το Wegovy για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακού θανάτου, καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού σε ενήλικες με καρδιαγγειακή νόσο και είτε παχυσαρκία είτε υπέρβαρο.

Η νέα έρευνα φάνηκε να προσφέρει περαιτέρω απόδειξη ότι τα οφέλη του Wegovy επεκτείνονται σε άτομα με διαβήτη.

Για αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές χώρισαν τυχαία 616 άτομα που είχαν διαβήτη τύπου 2 και καρδιακή ανεπάρκεια με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης σε δύο ομάδες. Οι συμμετέχοντες προέρχονταν από 108 τοποθεσίες σε 16 χώρες και την Ασία, την Ευρώπη και τη Βόρεια και Νότια Αμερική, και όλοι είχαν δείκτη μάζας σώματος 30 ή περισσότερο. Η μία ομάδα έλαβε Wegovy και η άλλη ομάδα έλαβε εικονικό φάρμακο.

Οι συμμετέχοντες που πήραν Wegovy ξεκίνησαν με χαμηλότερη δόση και έφτασαν σε δόση 2,4 χιλιοστόγραμμα μία φορά την εβδομάδα. Οι ερευνητές παρακολούθησαν και τις δύο ομάδες για ένα χρόνο.

Τα άτομα που έλαβαν Wegovy είχαν πολύ καλύτερα αποτελέσματα, με μεγαλύτερη απώλεια βάρους και μεγαλύτερη μείωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την καρδιακή ανεπάρκεια και των σωματικών περιορισμών σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν το εικονικό φάρμακο.

Μπορούσαν επίσης να περπατήσουν μακρύτερα σε διάστημα έξι λεπτών και είχαν βελτιώσεις στους βιοδείκτες για φλεγμονές και άλλα προβλήματα.

Η ομάδα που έλαβε θεραπεία με Wegovy είχε λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες όπως νοσηλεία και επείγουσες επισκέψεις σε γιατρό, αν και ο αριθμός των συμβάντων ήταν μικρός και στις δύο ομάδες.

Αναφέρθηκαν 55 σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες στην ομάδα που έλαβε Wegovy και 88 στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Έξι άτομα πέθαναν στην ομάδα Wegovy κατά την περίοδο της μελέτης, σε σύγκριση με 10 στην άλλη ομάδα. Ένας θάνατος στην ομάδα Wegovy και τέσσερις στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου σχετίζονται με καρδιαγγειακά προβλήματα.

Τα σταθερά θετικά αποτελέσματα από αυτή τη δοκιμή και από αυτή που δημοσιεύτηκε πέρυσι φαίνεται να υποδηλώνουν ότι το Wegovy είναι μια αποτελεσματική και ασφαλής θεραπεία για έναν ευρύ πληθυσμό ατόμων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με διαβήτη, δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ. Mikhail Kosiborod, καρδιολόγος και αντιπρόεδρος πρόεδρος της έρευνας στο Σύστημα Υγείας του St. Luke στο Κάνσας Σίτι του Μιζούρι.

Μία από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που έλαβε μετά τη δημοσιοποίηση της περσινής μελέτης ήταν αν πίστευε ότι η απώλεια βάρους είχε τον μεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο σε άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια. Αλλά η νέα έρευνα μπορεί να δείξει το αντίθετο, είπε.

«Νομίζω ότι η απάντηση από τη δοκιμή υποδηλώνει ξεκάθαρα ότι, ενώ η απώλεια βάρους είναι πιθανόν ένας σημαντικός παράγοντας, δεν μπορεί να εξηγήσει τα πάντα», είπε ο Kosiborod.

Εάν τα άτομα με διαβήτη έχασαν 40% λιγότερο βάρος με το φάρμακο από ό,τι παρόμοιοι καρδιοπαθείς χωρίς διαβήτη, μπορεί να περιμένει κανείς να δει 40% λιγότερα οφέλη, είπε, αλλά τα θετικά οφέλη ήταν στην πραγματικότητα περίπου τα ίδια.

«Νομίζω ότι είναι απίστευτα συναρπαστικό γιατί πρώτα απ’ όλα, αυτοί οι ασθενείς είναι πραγματικά δύσκολο να αντιμετωπιστούν και υπάρχουν πολύ περισσότεροι κάθε μέρα», είπε ο Kosiborod. «Και μέχρι πρόσφατα, είχαμε πολύ λίγα να τους προσφέρουμε, οπότε αν γνωρίζουμε ότι στην πραγματικότητα τροποποιεί τη διαδικασία της νόσου, έχουμε κάτι πραγματικά αποτελεσματικό –και παρεμπιπτόντως, πολύ καλά ανεκτό επίσης– και αυτό είναι φυσικά σπουδαία νέα για τους ασθενείς και υπέροχα νέα για τους γιατρούς που φροντίζουν τους ασθενείς».

Η μελέτη έχει ορισμένους περιορισμούς. Ο πληθυσμός των ασθενών στις ΗΠΑ ήταν πιο διαφοροποιημένος από τον γενικό πληθυσμό ασθενών των ΗΠΑ, με το 26% των συμμετεχόντων στη μελέτη να αναγνωρίζονται ως Μαύροι, αλλά οι τοποθεσίες δοκιμών στον υπόλοιπο κόσμο δεν ήταν τόσο διαφορετικοί, επομένως θα ήταν δύσκολο να γενικευθούν αυτά τα αποτελέσματα για όλους. Οι ερευνητές θα πρέπει επίσης να παρακολουθούν τους ανθρώπους για περισσότερο από ένα χρόνο για να δουν εάν το φάρμακο μεταφέρει διαρκή αποτελέσματα.

Η νέα έρευνα δείχνει πόσο σημαντικές είναι οι ισχυρές τυχαιοποιημένες δοκιμές για να δείξουν ότι αυτά τα φάρμακα απώλειας βάρους είναι ωφέλιμα και ασφαλή, δήλωσε ο Δρ Naveed Sattar, καθηγητής καρδιομεταβολικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης που δεν συμμετείχε στη μελέτη, αλλά έχει εργαστεί σε μελέτες για εταιρείες που παράγουν φάρμακα απώλειας βάρους. «Τα στοιχεία εδώ είναι επίσης αυξανόμενα και καθησυχαστικά», είπε ο Sattar στο Science Media Centre, μια ομάδα που παρέχει επιστημονική προοπτική στα μέσα ενημέρωσης.

«Αυτή η νέα καλά διεξαγόμενη δοκιμή υποδηλώνει για άλλη μια φορά ότι έχουμε υποτιμήσει την επίδραση του υπερβολικού βάρους στην ανάπτυξη καρδιακής ανεπάρκειας με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης. Η πρόληψη της παχυσαρκίας παραμένει εξαιρετικά σημαντική, αλλά νεότερες θεραπείες που βοηθούν τους ανθρώπους που ζουν με παχυσαρκία να χάσουν αξιοπρεπή ποσά βάρους θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ζωής πολλών που ζουν με καρδιακή ανεπάρκεια και πολλές άλλες καταστάσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία», είπε ο Sattar.

Ο Kosiborod, ο οποίος παρουσίασε την έρευνα πρόσφατα στο Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας στην Ατλάντα, είπε ότι πιστεύει ότι η μελέτη ανοίγει επίσης έναν εντελώς νέο τρόπο θεραπείας της καρδιακής ανεπάρκειας με τη θεραπεία της παχυσαρκίας.

«Η παχυσαρκία, είναι πολύ περισσότερο από βάρος. Είναι μια συστηματική καρδιομεταβολική πάθηση που προκαλεί κάθε είδους κακές συνέπειες και η θεραπεία της παχυσαρκίας περιλαμβάνει απώλεια βάρους, αλλά σημαίνει πολλά περισσότερα από αυτό», είπε. «Πρέπει να το στοχεύσουμε και νομίζω ότι τα μελλοντικά πρότυπα φροντίδας για αυτόν τον τύπο καρδιακής ανεπάρκειας θα βελτιωθούν, και χωρίς αμφιβολία, κατά τη γνώμη μου, θα περιλαμβάνει τη διαχείριση της παχυσαρκίας».

Πηγή

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα