Πρόσφατη μελέτη δείχνει τις διαφορές ως προς τις επιπλοκές του διαβήτη ανάμεσα στα δύο φύλα

Οι άνδρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τις γυναίκες από επιπλοκές διαβήτη όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο

Οι άνδρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τις γυναίκες για μείζονες επιπλοκές στην υγεία τόσο του διαβήτη τύπου 1 όσο και του διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια μακροχρόνια μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 16 Μαΐου στο Journal of Epidemiology & Community Health.

Οι άνδρες με διαβήτη είχαν έως και 50 τοις εκατό υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού, επιπλοκών στα πόδια και τα άκρα (συμπεριλαμβανομένου του μουδιάσματος που ονομάζεται νευροπάθεια και σε ακραίες περιπτώσεις, ακρωτηριασμών), επιπλοκών στα νεφρά και διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, λέει η Emma Cox, υποψήφια διδάκτορας στο το Κέντρο Charles Perkins στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και συν-συγγραφέας της μελέτης.

«Τα ποσοστά επιπλοκών αυξάνονταν με τη διάρκεια του διαβήτη, ωστόσο η διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών παρέμεινε σταθερή. Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για στρατηγικές προσυμπτωματικού ελέγχου και πρόληψης επιπλοκών από τη στιγμή της διάγνωσης του διαβήτη», λέει ο Cox.

Υπολογίζεται ότι περίπου 38 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διαβήτη, που είναι το 11,6 τοις εκατό του πληθυσμού. Το ποσοστό ανδρών και γυναικών με διαγνωσμένο και μη διαγνωσμένο διαβήτη είναι σχεδόν το ίδιο: 20 εκατομμύρια άνδρες σε σύγκριση με 18 εκατομμύρια γυναίκες.

Μελέτη παρακολούθησε 25.000 άτομα για 10 χρόνια για την παρακολούθηση των επιπλοκών του διαβήτη

Για να διερευνήσουν τον επιπολασμό των επιπλοκών του διαβήτη και πώς σχετίζεται με το φύλο, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν απαντήσεις από τη μελέτη Australian 45 και Up, μια μεγάλη προοπτική μελέτη σε περισσότερα από 250.000 άτομα ηλικίας 45 ετών και άνω στη Νέα Νότια Ουαλία. Συνδέοντας τους ερωτηθέντες με τα ιατρικά τους αρχεία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου το 10 τοις εκατό των συμμετεχόντων είχαν διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2.

Σε μια περίοδο 10 ετών, οι ερευνητές παρακολούθησαν τα άτομα της μελέτης με διαβήτη για να δουν εάν ανέπτυξαν κάποιο από τα κύρια προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την πάθηση, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, των οφθαλμικών προβλημάτων όπως ο καταρράκτης και η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η βλάβη των νεύρων, οι μικροί ή μεγάλοι ακρωτηριασμοί και προβλήματα με τα νεφρά.

Οι άνδρες με διαβήτη είχαν περισσότερες από 50% πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακές παθήσεις από τις γυναίκες.

Μετά την προσαρμογή της ηλικίας, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι άνδρες είχαν 51% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο από τις γυναίκες, 47% περισσότερες πιθανότητες να έχουν επιπλοκές στα πόδια και τα πόδια, 55% περισσότερες πιθανότητες να έχουν επιπλοκές στα νεφρά και 14% περισσότερες πιθανότητες να έχουν διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, ο κίνδυνος επιπλοκών αυξήθηκε ανάλογα με τον αριθμό των ετών που είχαν ζήσει με διαβήτη, αλλά ο κίνδυνος για τους άνδρες συνέχισε να είναι υψηλότερος.

«Ενώ τα ποσοστά επιπλοκών είναι ελαφρώς χαμηλότερα μεταξύ των γυναικών, εξακολουθεί να είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα ποσοστά επιπλοκών είναι πολύ υψηλά και στα δύο φύλα», λέει η επικεφαλής συγγραφέας, Alice Gibson, PhD, ερευνήτρια στο Κέντρο Charles Perkins.

Αυτά τα στοιχεία αντικατοπτρίζουν επίσης μόνο άτομα χωρίς επιπλοκές στην αρχή της μελέτης και δεν λαμβάνουν υπόψη άτομα που είχαν προϋπάρχουσες επιπλοκές ή πολλαπλές επιπλοκές. Αυτό σημαίνει ότι το συνολικό βάρος των επιπλοκών σε άτομα με διαβήτη είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερο από αυτό που διαπίστωσε αυτή η μελέτη, προσθέτει η Gibson.

Απαιτείται εξατομικευμένη, ολοκληρωμένη φροντίδα για άτομα με διαβήτη

«Η μεγαλύτερη λύση είναι ότι ο διαβήτης αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο επιπλοκών και ότι για να μειωθεί ο κίνδυνος μικροαγγειακών και μακροαγγειακών επιπλοκών, χρειαζόμαστε εξατομικευμένη και ολοκληρωμένη φροντίδα», λέει η Marilyn Tan, MD, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής και ενδοκρινολόγος στο Stanford Health Care.

Η μελέτη σημείωσε αρκετά σημαντικές διαφορές μεταξύ των φύλων στον κίνδυνο επιπλοκών του διαβήτη, αλλά είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι ορισμένοι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου δεν συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα.

«Στην ουσία, αυτή η μελέτη δεν έλαβε υπόψη τον γλυκαιμικό έλεγχο, τον έλεγχο των λιπιδίων, τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και τη χρήση φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να αυξήσουν ή να μειώσουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο», εξηγεί.

Οι συγγραφείς αναγνώρισαν ότι αυτοί οι παράγοντες που λείπουν αποτελούν περιορισμό της μελέτης, καθώς και την παράλειψη ατόμων με ιστορικό επιπλοκών.

Τα ευρήματα είναι επίσης περιορισμένα λόγω του τύπου των δεδομένων που χρησιμοποιούνται, λέει h Tan. Πολλές επιπλοκές του διαβήτη εκδηλώνονται με τρόπους που δεν εμφανίζονται απαραιτήτως στους ισχυρισμούς νοσηλείας, και αυτή η μελέτη θα τους αγνοούσε, τονίζει.

Οι άνδρες μπορεί να έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάρουν φάρμακα ή να κάνουν τακτικούς ελέγχους υγείας

Οι συγγραφείς προσφέρουν μερικές θεωρίες σχετικά με το γιατί οι κίνδυνοι για τους άνδρες και τις γυναίκες είναι διαφορετικοί. Για αρχή, σε αυτή τη μελέτη, οι άνδρες στη μελέτη είχαν περίπου 50 τοις εκατό περισσότερες πιθανότητες να έχουν προϋπάρχουσα καρδιακή νόσο, επισημαίνει η Gibson.

Είναι πιθανό ότι οι άνδρες στις Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν παρόμοιους αυξημένους κινδύνους, εξηγεί η Gibson.

Οι άνδρες μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, να παίρνουν προληπτικά φάρμακα ή να κάνουν ελέγχους υγείας για να μειώσουν τους κινδύνους τους, καταλήγει.

«Μελέτες και από τις δύο χώρες έχουν δείξει ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη, κακό έλεγχο του διαβήτη, να είναι υπέρβαροι και να καπνίζουν, που είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για επιπλοκές διαβήτη», λέει ο Gibson.

Υπάρχουν επίσης προστατευτικοί παράγοντες στις γυναίκες, όπως ο θηλασμός και η χρήση θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης που μπορεί να έχουν συμβάλει στις διαφορές φύλου, λέει η Gibson.

Πηγή

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Αντιφλεγμονώδες μόριο ενδέχεται να αποτρέπει την απώλεια όρασης από διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

Η απώλεια όρασης που είναι αποτέλεσμα της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας μπορεί να αποτραπεί με τη βελτιωμένη εκδοχή ενός αντιφλεγμονώδους…