Ερευνητές στο Li Lab ανέπτυξαν στοματικές σταγόνες ινσουλίνης που ενδεχομένως αντικαθιστούν την ανάγκη για ενέσεις

Πόσο κοντά είμαστε για αποτελεσματικές στόματος σταγόνες ινσουλίνης σε ασθενείς με διαβήτη

Τα ποσοστά διαβήτη συνεχίζουν να αυξάνονται, με 11,7 εκατομμύρια Καναδούς να ζουν με διαβήτη ή προδιαβήτη. Στο UBC, οι επιστήμονες δημιούργησαν μια μέθοδο χορήγησης φαρμάκων χωρίς πόνο για να βοηθήσουν τα άτομα με διαβήτη να διαχειριστούν την ασθένεια και να διατηρήσουν την υγεία τους πιο εύκολα.

Ερευνητές στο Li Lab ανέπτυξαν στοματικές σταγόνες ινσουλίνης που –όταν τοποθετούνται κάτω από τη γλώσσα– απορροφώνται γρήγορα και αποτελεσματικά από το σώμα, αντικαθιστώντας ενδεχομένως την ανάγκη για ενέσεις ινσουλίνης.

Οι σταγόνες περιέχουν ένα μείγμα ινσουλίνης και ένα μοναδικό πεπτίδιο που διεισδύει στα κύτταρα (CPP) που αναπτύχθηκε από τον Δρ Shyh-Dar Li και τους συνεργάτες του.

Μια μικρή βοήθεια από έναν οδηγό πεπτιδίων

«Η ινσουλίνη είναι ένα πολύπλοκο μόριο», εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Λι, καθηγητής στη σχολή φαρμακευτικών επιστημών. «Σε μορφή χαπιού, καταστρέφεται εύκολα στο στομάχι. Η ινσουλίνη πρέπει επίσης να είναι γρήγορα διαθέσιμη στο αίμα, αλλά ως μεγάλο μόριο, δεν μπορεί να περάσει εύκολα από μόνη της τα κύτταρα». Το πεπτίδιο, που προέρχεται από υποπροϊόντα ψαριών, ανοίγει ένα μονοπάτι για τη διέλευση της ινσουλίνης.

Οι προκλινικές δοκιμές έδειξαν ότι η ινσουλίνη με το πεπτίδιο φθάνει αποτελεσματικά στην κυκλοφορία του αίματος ενώ χωρίς το πεπτίδιο, η ινσουλίνη παραμένει κολλημένη στην εσωτερική επένδυση του στόματος.

«Σκεφτείτε το ως έναν οδηγό που βοηθά την ινσουλίνη να περιηγηθεί μέσα από έναν λαβύρινθο για να φτάσει γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτός ο οδηγός βρίσκει τις καλύτερες διαδρομές, διευκολύνοντας την ινσουλίνη να φτάσει εκεί που χρειάζεται”, δήλωσε ο Δρ Jiamin Wu, μεταδιδακτορικός ερευνητής.

Δύο εκδόσεις του πεπτιδίου περιγράφονται σε πρόσφατα άρθρα στο Journal of Controlled Release. Η ομάδα της UBC εργάζεται για την άδεια χρήσης της τεχνολογίας σε έναν εμπορικό συνεργάτη.

Διατήρηση των φαρμάκων σε καλό δρόμο

Οι υγιείς άνθρωποι παίρνουν την ινσουλίνη τους φυσικά από το πάγκρεας για τη ρύθμιση της γλυκόζης μετά από ένα γεύμα. Οι ασθενείς με διαβήτη δεν μπορούν να παράγουν επαρκή ινσουλίνη και πρέπει να τη λάβουν από εξωτερική πηγή.

Η μη ρυθμισμένη γλυκόζη μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη, επομένως οι ασθενείς με διαβήτη πρέπει να παρακολουθούν τα επίπεδα γλυκόζης τους και να λαμβάνουν ινσουλίνη για να τη μειώσουν όταν είναι απαραίτητο. Ενώ οι ενέσεις είναι ο ταχύτερος τρόπος για να εισέλθει η ινσουλίνη στο αίμα, οι ασθενείς συνήθως χρειάζονται τουλάχιστον τρεις έως τέσσερις ενέσεις την ημέρα, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα της ζωής τους. Η τήρηση αυτού του σχήματος είναι πρόκληση και με την πάροδο του χρόνου μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές όπως βλάβες στα μάτια, τα νεφρά και τα νεύρα, που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε ακρωτηριασμούς των άκρων.

«Το εργαστήριό μου εργάζεται σε εναλλακτικές λύσεις ινσουλίνης χωρίς βελόνες τα τελευταία τρία χρόνια», είπε ο Δρ Λι. «Δοκιμάσαμε ρινικά σπρέι πριν βάλουμε σε σταγόνες από το στόμα, τα οποία είναι εύκολα και βολικά. Ας ελπίσουμε ότι οι στοματικές σταγόνες ανοίγουν μια νέα δυνατότητα για ασθενείς με διαβήτη – καθιστώντας ευκολότερη τη λήψη των φαρμάκων τους και τη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα τους».

Δύο εισπνεόμενα προϊόντα ινσουλίνης (Exubera, Afrezza) είχαν εγκριθεί νωρίτερα, αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν τα βέλτιστα και αποδείχθηκε ότι αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα. Αυτά τα προϊόντα έχουν αποσυρθεί. Ο Δρ Λι στοχεύει στην επίτευξη ταχείας, χωρίς πόνο παροχή ινσουλίνης χωρίς σημαντικές παρενέργειες. Η νέα τεχνολογία χωρίς βελόνες αναμένεται να μειώσει τον κίνδυνο διασταυρούμενης μόλυνσης, τρυπήματος βελόνας, τυχαίων μολύνσεων και μη ασφαλούς απόρριψης μολυσμένων βελόνων.

Πηγή

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Επιστολή της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στον Υπουργό Παιδείας με θέμα: «Προβλήματα που αφορούν στην τοποθέτηση σχολικών νοσηλευτών στα σχολεία για τα παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη»

Επιστολή στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κων/νο  Γαβρόγλου, με θέμα: «Προβλήματα που αφορούν στην τοποθέτηση σχολικών νοσηλευτών στα σχολεία…
οικογενειακός γιατρός
Περισσότερα

Το Υπουργείο Υγείας προσπαθεί να "αναστήσει" τον οικογενειακό γιατρό δίνοντας προνόμια στους πολίτες και μπόνους στους γιατρούς

Το υπουργείο Υγείας θα εφαρμόσει σταδιακά το σύστημα των παραπομπών µε προνόμια στους πολίτες, ενώ θα δώσει και…