Μπορείτε να πίνετε αλκοόλ ενώ παίρνετε το Ozempic; Να τι λένε οι διαιτολόγοι

Ανακαλύψτε τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία από την κατανάλωση αλκοόλ ενώ παίρνετε αυτό το δημοφιλές φάρμακο για τον διαβήτη.

Περίπου το 42% των ενηλίκων των ΗΠΑ έχουν παχυσαρκία, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας. Και φαίνεται ότι νέες διατροφικές τάσεις που υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους εμφανίζονται στο διαδίκτυο κάθε εβδομάδα. Είτε είναι η κετο-δίαιτα, η τάση Oatzempic TikTok ή η διαλείπουσα νηστεία, δεν λείπουν προτάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλα.

Στη θάλασσα των μοντέρνων διατροφών και τάσεων, ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα που υποστηρίζονται από την επιστήμη έχουν επίσης κερδίσει έλξη και δημοτικότητα, συμπεριλαμβανομένου του Ozempic. Το Ozempic είναι ένα ενέσιμο φάρμακο που λειτουργεί ως αγωνιστής του υποδοχέα πεπτιδίου-1 που μοιάζει με γλυκαγόνο (αγωνιστής GLP-1). Αυτό σημαίνει ότι ενεργοποιεί τους υποδοχείς GLP-1 στο πάγκρεας, γεγονός που οδηγεί το σώμα να απελευθερώνει ινσουλίνη και να μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Το 2017, εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων να συνταγογραφείται σε άτομα με διαβήτη. Μαζί με τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, μπορεί επίσης να υποστηρίξει την απώλεια βάρους. Σύμφωνα με μια μελέτη κοόρτης του 2022 στο JAMA, οι ασθενείς που έλαβαν σεμαγλουτίδη (το δραστικό φάρμακο στο Ozempic) παρουσίασαν μέση μείωση ποσοστού σωματικού λίπους σχεδόν 11% μετά από έξι μήνες χρήσης.

Είναι όμως ασφαλές να πίνετε αλκοόλ ενώ παίρνετε Ozempic; Ποιες είναι οι πιθανές κόκκινες σημαίες που πρέπει να προσέξετε; Υπάρχουν μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι που σχετίζονται με την κατανάλωση Ozempic και αλκοόλ; Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε.

Μπορείτε να πίνετε αλκοόλ ενώ παίρνετε το Ozempic;

Ενώ το αλκοόλ είναι ασφαλές για κατανάλωση ενώ παίρνετε Ozempic, είναι καλύτερο να περιορίσετε την κατανάλωσή σας καθώς μπορεί να εγκυμονεί ορισμένους πιθανούς κινδύνους. Η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη λήψη του Ozempic μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τα ακόλουθα.

Μπορεί να παρουσιάσετε μειωμένη ηπατική λειτουργία.

Η Melissa Mitri, RD, εγγεγραμμένη διαιτολόγος και συγγραφέας διατροφής, λέει: «Το συκώτι σας παίζει ζωτικό ρόλο στην εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αλλά δεν είναι πάντα καλό στο να κάνετε πολλαπλές εργασίες. Όταν πίνετε αλκοόλ, εισέρχεται στο συκώτι σας για να μεταβολιστεί και αυτή η δουλειά έχει προτεραιότητα. Έτσι το συκώτι σας μπορεί να μην είναι σε θέση να εξισορροπήσει αποτελεσματικά το σάκχαρο του αίματος ταυτόχρονα».

Η ανάμειξη αλκοόλ με Ozempic θα μπορούσε να καταπονήσει το συκώτι σας, οδηγώντας δυνητικά σε μειωμένη ηπατική λειτουργία. Αυτό συμβαίνει επειδή τόσο το αλκοόλ όσο και το Ozempic μπορούν να επηρεάσουν τα ηπατικά ένζυμα και ο συνδυασμός τους μπορεί να επιδεινώσει αυτές τις επιδράσεις.

Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας μπορεί να κυμαίνονται.

Το Ozempic βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αλλά το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει αυτή τη διαδικασία, οδηγώντας σε αιχμές ή πτώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για υπογλυκαιμία (επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα).

«Η υπογλυκαιμία μπορεί να προκαλεί ανησυχία για οποιονδήποτε πίνει ενώ παίρνει Ozempic, αλλά ειδικά για εκείνους που ήδη λαμβάνουν φάρμακα για τη μείωση του σακχάρου στο αίμα», τονίζει η Mitri. «Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, να αποφεύγετε να πίνετε με άδειο στομάχι και να μιλήσετε με τον γιατρό σας σχετικά με τη χρήση αλκοόλ».

Μπορεί να επιδεινώσει γαστρεντερικά προβλήματα.

Σύμφωνα με το NIH, το αλκοόλ μπορεί να ερεθίσει τον γαστρεντερικό σωλήνα και να επιδεινώσει συμπτώματα όπως ναυτία, έμετο ή διάρροια, ειδικά σε εκείνους που μπορεί ήδη να αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα όπως παρενέργειες από τη χρήση του Ozempic. Επιπλέον, το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση των φαρμάκων, δυνητικά μειώνοντας την αποτελεσματικότητα του Ozempic.

«Όταν καταναλώνετε αλκοόλ, εισέρχεται στο πεπτικό σας σύστημα και ερεθίζει την επένδυση του στομάχου σας. Επομένως, εάν πίνετε αλκοόλ ενώ παίρνετε το Ozempic, μπορεί να επιδεινώσετε τις πεπτικές παρενέργειες, όπως η καθυστερημένη γαστρική κένωση (επιβράδυνση της πέψης) που εμφανίζεται ήδη από το φάρμακο», εξηγεί η Mitri.

Μπορείτε να μειώσετε την απώλεια βάρους.

Δεδομένου ότι το αλκοόλ περιέχει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο, η τακτική κατανάλωσή του σε υπερβολική ποσότητα μπορεί να οδηγήσει σε ακούσια αύξηση βάρους. Η Mitri μοιράζεται, «Η έρευνα δείχνει ότι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία, γι’ αυτό είναι σημαντικό να πίνετε με μέτρο». Επιπλέον το ποτό μπορεί να επηρεάσει τις διατροφικές επιλογές που κάνουμε, κάτι που μπορεί επίσης να επηρεάσει τις προσπάθειες απώλειας βάρους με την πάροδο του χρόνου.

Επίσημες Οδηγίες και Προειδοποιήσεις

Ο FDA έχει προειδοποιήσει τους καταναλωτές σχετικά με τις πλαστές ενέσεις Ozempic που κυκλοφορούν στην αλυσίδα εφοδιασμού φαρμάκων των ΗΠΑ. Η Novo Nordisk, ο κατασκευαστής του Ozempic, συνεργάζεται με τον FDA για τη διερεύνηση και την αντιμετώπιση της παρουσίας πλαστών ενέσιμων προϊόντων σεμαγλουτίδης στην αγορά.

Αυτά τα προϊόντα απομίμησης ενέχουν πιθανούς κινδύνους λόγω αβέβαιης ταυτότητας, ποιότητας και ασφάλειας. Ο FDA συμβουλεύει τα φαρμακεία λιανικής να προμηθεύονται το Ozempic τους μόνο από εξουσιοδοτημένους διανομείς της Novo Nordisk και ενθαρρύνει τους ασθενείς να επαληθεύσουν τη νομιμότητα του φαρμάκου τους πριν από τη χρήση.

Η Novo Nordisk ανακοίνωσε επίσης σχέδια για τη μελέτη των πιθανών επιπτώσεων της σεμαγλουτίδης στην κατανάλωση αλκοόλ. Αυτή η πρωτοβουλία έρχεται ως απάντηση σε αναφορές που υποδηλώνουν ότι η λήψη Ozempic μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της επιθυμίας για αλκοόλ. Η επερχόμενη κλινική δοκιμή θα εξετάσει τις επιδράσεις του φαρμάκου στην υγεία του ήπατος καθώς και κάθε σχετική αλλαγή στην κατανάλωση αλκοόλ.

Ενώ η Novo Nordisk αναγνωρίζει την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα σχετικά με την κατανάλωση Ozempic και αλκοόλ, αυτή η μελέτη είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση προς την καλύτερη κατανόηση της σχέσης μεταξύ Ozempic και αλκοόλ.

Συμβουλές κατανάλωσης και ασφάλειας

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές ασφαλείας για τη διατήρηση της κατανάλωσης αλκοόλ με μέτρο ενώ παίρνετε Ozempic, σύμφωνα με τον Mitri.

Πίνετε αργά και με το φαγητό.

Εάν αποφασίσετε να πιείτε αλκοόλ, πιείτε το ποτό σας αργά. Η έρευνα δείχνει ότι η επιβράδυνση της κατανάλωσης αλκοόλ δίνει στο σώμα σας περισσότερο χρόνο να επεξεργαστεί το αλκοόλ και είναι πιο πιθανό να πίνετε λιγότερο.

«Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας και η βιομηχανία αλκοόλ συνιστούν να τρώτε ένα γεύμα ενώ πίνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο παρενεργειών», συμβουλεύει η Mitri. «Αν και η έρευνα σχετικά με αυτήν τη σύσταση είναι ασυνεπής, το να τρώτε με το ποτό σας μπορεί να σας βοηθήσει να επιβραδύνετε τον ρυθμό κατανάλωσης αλκοόλ».

Μείνετε ενυδατωμένοι.

Το αλκοόλ είναι διουρητικό, που σημαίνει ότι αυξάνει την παραγωγή ούρων σας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Κατά κανόνα, η Mitri συνιστά να πίνετε ένα ποτήρι νερό 8 για κάθε αλκοολούχο ποτό. Κάνοντας αυτό μπορεί επίσης να επιβραδύνει το ποτό σας και να σας βοηθήσει να καταναλώνετε λιγότερο αλκοόλ συνολικά.

Εξετάστε εναλλακτικές λύσεις χωρίς αλκοόλ.

Η ενσωμάτωση μη αλκοολούχων ποτών όπως μοκτέιλ ή κομπούχα μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε μια ασφαλή ποσότητα αλκοόλ ενώ παίρνετε Ozempic. Η Mitri λέει, «Εάν βρίσκεστε σε ένα εστιατόριο, σκεφτείτε να ελέγξετε το μενού και να παραγγείλετε ένα μη αλκοολούχο ποτό. Πολλά εστιατόρια έχουν εξαιρετικές επιλογές χωρίς αλκοόλ».

Πηγή

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Μια νέα έρευνα εξετάζει πόσο αποτελεσματικός είναι ο τύπος «σταδιακής θεραπείας» για τη διαβητική οφθαλμική νόσο

Μελέτη για το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας εξετάζει τη διαφορά των φθηνών και ακριβότερων φαρμάκων, ψάχνοντας το καλύτερο δυνατό σχήμα