Ο διαβήτης κύησης δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Mεγάλη μελέτη από τη Δανία αναιρεί τη συσχέτιση του διαβήτη κύησης με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού

Οι γυναίκες που αναπτύσσουν διαβήτη κύησης δεν έχουν περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με μια μελέτη σχεδόν στα τρία τέταρτα του ενός εκατομμυρίου μητέρων που θα παρουσιαστεί στο φετινό Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη. EASD, Μαδρίτη, 9-13 Σεπτεμβρίου).

Ο διαβήτης κύησης, ένας τύπος διαβήτη που μπορεί να αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επηρεάζει το 14% των εγκύων παγκοσμίως και γίνεται πιο συχνός, με όσες ζουν με παχυσαρκία, έχουν οικογενειακό ιστορικό διαβήτη ή/και μεγαλύτερης ηλικίας σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Η φυλή και η εθνικότητα μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον κίνδυνο.

Συνήθως υποχωρεί μετά τον τοκετό. Ωστόσο, οι γυναίκες που το είχαν παρουσιάσει είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 τα επόμενα χρόνια. Ο διαβήτης κύησης σχετίζεται επίσης με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, μεταβολικού συνδρόμου, χρόνιας νεφρικής νόσου και καταστάσεων ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της επιλόχειας κατάθλιψης.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη, όπου τα κύτταρα του σώματος δεν ανταποκρίνονται σωστά στην ινσουλίνη και δεν μπορούν να πάρουν εύκολα γλυκόζη από το αίμα, προκαλώντας αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, είναι βασικό χαρακτηριστικό του διαβήτη κύησης και έχει επίσης συνδεθεί με τον καρκίνο του μαστού.

Ορισμένες μελέτες έχουν βρει ότι ο διαβήτης κύησης σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο να διαγνωστεί στη συνέχεια με καρκίνο του μαστού. Αλλά άλλες έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού είναι χαμηλότερος – ή ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως σχέση.

Η επικεφαλής της μελέτης Maria Hornstrup Christensen, του Steno Diabetes Center Odense, Odense University Hospital, Odense, Δανία, λέει: «Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο κοινός καρκίνος, καθώς και η κύρια αιτία θανάτων από καρκίνο στις γυναίκες παγκοσμίως. Έχει επίσης πολύ υψηλό κόστος θεραπείας σε σύγκριση με άλλους τύπους καρκίνου.

Εάν γνωρίζουμε ποιος είναι πιο πιθανό να αναπτύξει καρκίνο του μαστού, μπορεί να είμαστε σε θέση να τον εντοπίσουμε νωρίτερα όταν είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί, μειώνοντας τους θανάτους και το κόστος θεραπείας και τον ψυχολογικό και σωματικό φόρο για τις γυναίκες».

Για να μάθουν περισσότερα, η Δρ. Christensen και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν τα μητρώα γέννησης, ασθενών και άλλα εθνικά μητρώα για να λάβουν πληροφορίες για όλες τις γυναίκες που γέννησαν στη Δανία για μια περίοδο 22 ετών.

Αφού εξαιρέθηκαν εκείνες με προϋπάρχοντα διαβήτη ή καρκίνο του μαστού, 708.121 γυναίκες που είχαν γεννήσει μεταξύ 1997 και 2018 συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση.

Συνολικά 24.140 (3,4%) από τις γυναίκες διαγνώστηκαν με διαβήτη κύησης σε μία ή περισσότερες εγκυμοσύνες. Η διάμεση ηλικία κατά την κύηση ήταν τα 28 έτη τόσο σε εκείνες με όσο και χωρίς διαβήτη κύησης.

Οι γυναίκες παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο 11,9 ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων 7.609 διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού.

Οι γυναίκες που είχαν διαβήτη κύησης δεν είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού από εκείνες χωρίς διαβήτη κύησης. Αυτό φάνηκε σε σχέση με τον καρκίνο του μαστού συνολικά, τον προεμμηνοπαυσιακό καρκίνο του μαστού και τον μετεμμηνοπαυσιακό καρκίνο του μαστού.

Το εύρημα ισχύει όταν ελήφθησαν υπόψη η ηλικία, η ισοτιμία, η εθνικότητα, το εισόδημα, το επάγγελμα, η εκπαίδευση και τα προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οι αναλύσεις που συνέβαλαν στον ΔΜΣ πριν την εγκυμοσύνη, το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τις μαιευτικές επιπλοκές, όπως η προεκλαμψία, απέτυχαν επίσης να βρουν συσχέτιση μεταξύ του διαβήτη κύησης και του καρκίνου του μαστού.

Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η μελέτη, μια από τις μεγαλύτερες του είδους της, δεν βρήκε ότι ο διαβήτης κύησης σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Η Δρ Christensen, η οποία μοιράζει τον χρόνο της μεταξύ της έρευνας και της εργασίας ως μαίας που ειδικεύεται στη φροντίδα γυναικών με διαβήτη, λέει: «Θα είναι καθησυχαστικό για τις γυναίκες που είχαν διαβήτη κύησης να γνωρίζουν ότι δεν διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνος του μαστού.

Πρέπει, ωστόσο, να είναι σε εγρήγορση για το γεγονός ότι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο ορισμένων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2.

Και όλες οι γυναίκες, ανεξάρτητα από το αν είχαν ή όχι διαβήτη κύησης, θα πρέπει να γνωρίζουν το στήθος τους και να ελέγχουν τακτικά το στήθος τους για αλλαγές».

Προσθέτει ότι οι γυναίκες που μελετήθηκαν ήταν κατά κύριο λόγο Καυκάσιες και ζούσαν σε μια χώρα με δωρεάν υγειονομική περίθαλψη και δωρεάν προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού και επομένως τα ευρήματα δεν θα ισχύουν απαραίτητα για άλλους πληθυσμούς και συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Διαβάστε ακόμα:

Νέα έρευνα αποκάλυψε μια σχέση μεταξύ της αποβολής και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης επιπλοκών του διαβήτη κύησης – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Θα μπορούσε η μετφορμίνη να γίνει θεραπεία για τον διαβήτη κύησης; – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Νέα μελέτη καταδεικνύει την ανάγκη για έναν πιο έγκυρο τρόπο διάγνωσης του διαβήτη κύησης – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Διαβήτης και καρκίνος: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Υπογλυκαιμία
Περισσότερα

Yπογλυκαιμική κρίση και πώς την αντιμετωπίζουμε

Τρέμουλο, κρύος ιδρώτας, ζάλη, ανεξήγητη επιθετικότητα και ευρεθιστότητα, ταχυκαρδία, διαταραχές στην όραση, είναι κάποια από τα συμπτώματα της υπογλυκαιμικής κρίσης μπορεί να οδηγήσει ακόμη και απώλεια συνειδήσεως. Τι κάνουμε;

Περισσότερα

Νέα έρευνα αποκάλυψε μια σχέση μεταξύ της αποβολής και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης επιπλοκών του διαβήτη κύησης

Μια σχέση μεταξύ της αποβολής και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης επιπλοκών του διαβήτη κύησης και διαταραχών που σχετίζονται με την υψηλή αρτηριακή πίεση σε μεταγενέστερες εγκυμοσύνες