Βάλτε τον διαβήτη τύπου 2 σε ύφεση με αυτήν τη δίαιτα διαλειμματικής νηστείας

Άλλη μια τυχαιοποιημένη μελέτη αναδεικνύει τα οφέλη της διαλειμματικής νηστείας στον διαβήτη τύπου 2

Έχουμε ήδη ανακαλύψει ότι η διαλείπουσα νηστεία (ή διαλειμματική) –μια στρατηγική διατροφής όπου εναλλάσσετε καθορισμένες περιόδους φαγητού και καθορισμένες περιόδους αποχής από το φαγητό (δηλαδή, νηστεία)– είναι αποτελεσματική στο να βοηθά τα άτομα να ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να υποστηρίζουν τη συνολική υγεία του μεταβολισμού τους.

Ενώ πολλά οφέλη της σχετικά με τα άτομα με διαβήτη Τύπου 2 (ισορροπία σακχάρου στο αίμα, ρύθμιση ινσουλίνης1, κ.λπ.) έχουν εντοπιστεί σε προηγούμενες έρευνες, λίγες μελέτες υπάρχουν που αναλύουν την άμεση επίδραση της στη θεραπεία και την ύφεση του διαβήτη — μέχρι τώρα.

Πώς η διαλείπουσα νηστεία επηρεάζει τον διαβήτη τύπου 2

Σε αυτήν την τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή (RCT) από το Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια διαλειμματική δίαιτα που ονομάζεται Κινεζική Ιατρική Διατροφική Θεραπεία (CMNT) βοήθησε ορισμένα άτομα με διαβήτη τύπου 2 (T2D) να επιτύχουν ύφεση για τουλάχιστον ένα χρόνο! Η δίαιτα CMNT περιλάμβανε 5 ημέρες πολύ χαμηλής ενεργειακής πρόσληψης (840 kcal/ημέρα, 46% της ενέργειας από υδατάνθρακες, 46% λίπος και 8% πρωτεΐνη), κατά τη διάρκεια των οποίων παρέχονται όλα τα γεύματα, ακολουθούμενες από 10 ημέρες κατά βούληση. Η RCT εξέτασε συμμετέχοντες μεταξύ 38 και 72 ετών που είχαν διαγνωστεί με T2D για ένα έως 11 χρόνια.

Μετά την παρέμβαση τριών μηνών και μια τρίμηνη περίοδο παρακολούθησης, σχεδόν οι μισοί (47,2%) από τους συμμετέχοντες στη δίαιτα CMNT πέτυχαν ύφεση του διαβήτη —η οποία ορίστηκε ως σταθερά επίπεδα αιμοσφαιρίνης A1c (HbA1c) μικρότερα από 48 mmol/mol (6,5 %) για τουλάχιστον τρεις μήνες μετά τη διακοπή όλων των αντιδιαβητικών φαρμάκων— ενώ στην ομάδα ελέγχου είχε μόνο έναν από τους 36 συμμετέχοντες (2,8%) να επιτυγχάνει ύφεση.

Μετά την παρακολούθηση ενός έτους, το 44,4% των συμμετεχόντων στη δίαιτα CMNT πέτυχαν παρατεταμένη ύφεση. Επιπλέον, το κόστος της φαρμακευτικής αγωγής ήταν 77,2% χαμηλότερο στην ομάδα CMNT σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Υπογλυκαιμία
Περισσότερα

Yπογλυκαιμική κρίση και πώς την αντιμετωπίζουμε

Τρέμουλο, κρύος ιδρώτας, ζάλη, ανεξήγητη επιθετικότητα και ευρεθιστότητα, ταχυκαρδία, διαταραχές στην όραση, είναι κάποια από τα συμπτώματα της υπογλυκαιμικής κρίσης μπορεί να οδηγήσει ακόμη και απώλεια συνειδήσεως. Τι κάνουμε;