Παίρνω Ozempic ή Mounjaro για διαβήτη, χρειάζομαι ακόμα μετφορμίνη;

Τι οφέλη και τι παρενέργειες έχει η συνδυαστική θεραπεία της μετφορμίνης με GLP-1;

Τα φάρμακα GLP-1 όπως η σεμαγλουτίδη (Ozempic) και η tirzepatide (Mounjaro) συνεχίζουν να αποτελούν πρωτοσέλιδα για τον αντίκτυπό τους στην παχυσαρκία και τον διαβήτη. Εάν έχετε διαβήτη τύπου 2, πιθανότατα σας έχει ήδη συνταγογραφηθεί μετφορμίνη, μια κοινή θεραπεία πρώτης γραμμής για την πάθηση. Εάν παίρνετε ένα φάρμακο GLP-1 για πρώτη φορά, μπορεί να αναρωτιέστε εάν είναι λογικό να συνεχίσετε να παίρνετε μετφορμίνη.

Η μετφορμίνη είναι ένα από τα παλαιότερα φάρμακα για τον διαβήτη τύπου 2, που αναπτύχθηκε πριν από περισσότερα από 100 χρόνια. Γιατί θα χρειαστείτε ένα τόσο παλιομοδίτικο και φαινομενικά λιγότερο επιδραστικό φάρμακο όπως η μετφορμίνη, εάν παίρνετε ένα από τα νεότερα φάρμακα για τον διαβήτη και την απώλεια βάρους στην αγορά;

«Ο διαβήτης είναι μια περίπλοκη κατάσταση υγείας», εξηγεί η Vanessa King RDN, CDCES, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας. «Εάν η A1C σας είναι περισσότερο από 1,5 τοις εκατό πάνω από τον στόχο σας, μια συνδυαστική φαρμακευτική θεραπεία είναι πλέον η πιο κοινή στρατηγική σύμφωνα με τα πρότυπα της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας». Αυτό σημαίνει ότι παίρνετε περισσότερα από ένα φάρμακα για τον διαβήτη ταυτόχρονα. Ακόμα κι αν εκπληρώνετε τους στόχους του σακχάρου στο αίμα σας με τη μετφορμίνη, ο κλινικός σας γιατρός μπορεί να συστήσει την προσθήκη ενός φαρμάκου GLP-1 για τα άλλα οφέλη για την υγεία του.

Στην πραγματικότητα, αυτά τα δύο φάρμακα για τον διαβήτη λειτουργούν πολύ διαφορετικά ακόμη και ενώ παρέχουν παρόμοια οφέλη. Οι ειδικοί λένε ότι λειτουργούν καλύτερα όταν λαμβάνονται μαζί. Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε.

Μετφορμίνη έναντι GLP-1: Πώς λειτουργούν;

Η μετφορμίνη είναι ένα χάπι που παίρνουν οι ασθενείς μία ή πολλές φορές την ημέρα. Τα φάρμακα GLP-1 λαμβάνονται γενικά μία φορά την εβδομάδα μέσω ένεσης ή λιγότερο συχνά με ημερήσιο δισκίο ή ημερήσιες ενέσεις.

«Η μετφορμίνη και το GLP-1 (όπως το Ozempic) συνταγογραφούνται συχνά μαζί για τη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα για άτομα με διαβήτη τύπου 2», εξηγεί η King, «επειδή είναι διαφορετικοί τύποι φαρμάκων που λειτουργούν με συνεργικούς και συμπληρωματικούς τρόπους».

Η μετφορμίνη λειτουργεί κυρίως λέγοντας στο συκώτι σας να παράγει λιγότερη ζάχαρη, εξηγεί η King.

«Το Ozempic και το Mounjaro, από την άλλη πλευρά, λειτουργούν μιμούμενοι τις ορμόνες του εντέρου που αυξάνουν την παραγωγή ινσουλίνης του σώματός σας όταν τρώτε, επιβραδύνουν το πόσο γρήγορα κινείται το φαγητό μέσω του πεπτικού σωλήνα και αυξάνουν τον κορεσμό και την πληρότητα όταν τρώτε», προσθέτει η Κινγκ. «Τα GLP-1 μειώνουν επίσης την παραγωγή γλυκόζης στο ήπαρ».

Ενώ πολλά από τα οφέλη επικαλύπτονται, κάθε κατηγορία φαρμάκων προσφέρει διαφορετικά οφέλη.

Οφέλη της μετφορμίνης

Η μετφορμίνη θεωρείται από καιρό ως η «πρώτη γραμμή άμυνας» στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, η μετφορμίνη δρα κυρίως καταστέλλοντας την ποσότητα γλυκόζης (ζάχαρης) που παράγει το ήπαρ. Μπορεί επίσης να μειώσει την όρεξή σας, να μειώσει την ποσότητα ζάχαρης που απορροφάται από τους υδατάνθρακες που τρώτε και να επιβραδύνει την πέψη του γεύματός σας. Όλα αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να βοηθήσουν σε μια μικρή απώλεια βάρους.

«Υπάρχουν τόσα πολλά οφέλη της μετφορμίνης. Η μετφορμίνη αυξάνει πραγματικά τη φυσική παραγωγή GLP-1 του σώματός σας», εξηγεί η Lori Wenz, NP, νοσοκόμα που φρόντιζε άτομα με διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία για περισσότερα από 10 χρόνια στο Western Colorado Weight Care στο Grand Junction.

Αλλά η Wenz λέει ότι οι ερευνητές εξακολουθούν να μαθαίνουν για τα λιγότερο προφανή οφέλη της μετφορμίνης.

«Στην έρευνα, βλέπουμε επίσης θετικές αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου σε άτομα που λαμβάνουν μετφορμίνη», λέει ο Wenz. «Γνωρίζουμε ότι η μετφορμίνη αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο απορροφάτε τα μακροθρεπτικά συστατικά, ιδιαίτερα τους υδατάνθρακες, αλλά πιθανώς και τα λίπη και τις πρωτεΐνες».

Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η μετφορμίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να αναπτύξετε μια ποικιλία άλλων καταστάσεων υγείας, όπως η άνοια, ο καρκίνος και η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

«Υπάρχουν ακόμη τόσα πολλά που δεν γνωρίζουμε για τα πιθανά οφέλη της μετφορμίνης», τονίζει η Wenz.

Η King επισημαίνει παλαιότερες έρευνες που υποδηλώνουν επίσης ότι η μετφορμίνη μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης.

«Άλλα οφέλη της μετφορμίνης περιλαμβάνουν ότι είναι ασφαλής», προσθέτει η King. «Και δεν προκαλεί αύξηση βάρους, είναι εξαιρετικά αποτελεσματική όταν λαμβάνεται με συνέπεια, δεν προκαλεί υπογλυκαιμία και είναι σχετικά προσιτό».

Ενώ η επίδραση της μετφορμίνης είναι σημαντικά πιο λεπτή και σταδιακή από αυτή των GLP-1, εξακολουθεί να είναι ευεργετική για σχεδόν οποιονδήποτε με διαβήτη, ανεξάρτητα από άλλα φάρμακα.

Οφέλη του GLP-1

Τα φάρμακα GLP-1 είναι σχεδόν σίγουρα τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα απώλειας βάρους που έχουν αναπτυχθεί ποτέ. Αν και τα άτομα με διαβήτη τείνουν να χάνουν λιγότερο βάρος χρησιμοποιώντας ένα GLP-1, η συνολική απώλεια μπορεί να είναι ακόμα εντυπωσιακή. Στις υψηλότερες εγκεκριμένες δόσεις, τα άτομα με διαβήτη χάνουν κατά μέσο όρο 15 λίβρες (lb) στο Ozempic και 27 λίβρες στο Mounjaro, σύμφωνα με τον ιστότοπο του δικτύου Everyday Health Diabetes Daily.

Ενώ είναι καλά τεκμηριωμένο ότι τα GLP-1 μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος και να βελτιώσετε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, η έρευνα συνεχίζει να αποκαλύπτει άλλα πιθανά και σημαντικά οφέλη για άλλα μέρη της υγείας σας.

«Τα GLP-1 όπως το Ozempic έχουν επίσης οφέλη για τα καρδιαγγειακά και τα νεφρά», εξηγεί η King. «Η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να προστατεύσει ασθενείς με καρδιακές παθήσεις, καρδιακή ανεπάρκεια ή χρόνια νεφρική νόσο. Αλλά μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των καταστάσεων, εάν το κάνετε υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με διαβήτη».

Σε έρευνα, τα φάρμακα GLP-1 έχουν καθυστερήσει δραματικά την εξέλιξη της νεφρικής νόσου και μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό, δύο σοβαρές καταστάσεις που είναι συχνά επιπλοκές του διαβήτη τύπου 2.

Το GLP-1 και η μετφορμίνη είναι πιο ωφέλιμα όταν συνδυάζονται

«Έχουμε δεδομένα από προηγούμενες δοκιμές ότι η τιρζεπατίδη με μετφορμίνη δείχνει μεγαλύτερη μείωση βάρους από την τιρζεπατίδη μόνη της», εξηγεί η Wenz σχετικά με τα οφέλη του Mounjaro. «Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν χρειάζεστε τίποτα άλλο ή ότι η μετφορμίνη δεν είναι τόσο αποτελεσματική, αλλά γνωρίζουμε ότι αυτά τα φάρμακα είναι πιο αποτελεσματικά όταν τα παίρνετε μαζί».

Η Wenz ενθαρρύνει τους ασθενείς της να πάρουν και τα δύο — εάν μπορούν να έχουν πρόσβαση και να ανεχθούν και τα δύο.

«Οι ασθενείς έχουν σίγουρα ένα πρόσθετο όφελος όταν λαμβάνουν μετφορμίνη και Ozempic σε συνδυασμό», λέει η King.

Παρενέργειες GLP-1 και μετφορμίνης

Και οι δύο αυτές οικογένειες φαρμάκων έχουν παρενέργειες, μερικές από τις οποίες αλληλεπικαλύπτονται. Η μετφορμίνη είναι γνωστό ότι προκαλεί γαστρεντερική δυσφορία, συνήθως διάρροια. Ναυτία και έμετος εμφανίζονται σε έως και 30 τοις εκατό των χρηστών. Και τα GLP-1 έγιναν γρήγορα γνωστά για τις δικές τους γαστρεντερικές παρενέργειες, οι οποίες επηρεάζουν ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό χρηστών.

«Και τα δύο φάρμακα έχουν πιθανές παρενέργειες στο πεπτικό και αυτό μπορεί να είναι ένα πρόβλημα με τη λήψη τους μαζί», λέει ο King.

«Εργαζόμαστε κατά περίπτωση για να μειώσουμε τις γαστρεντερικές παρενέργειες», τονίζει η King. «Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ασθενείς σταματούν να παίρνουν οποιοδήποτε φάρμακο. Ευτυχώς, υπάρχουν τόσες πολλές διαφορετικές επιλογές για φάρμακα για τον διαβήτη».

Και με τα δύο φάρμακα, οι πιο συχνές παρενέργειες τείνουν να υποχωρούν μετά από μέρες, εβδομάδες ή μήνες, καθώς το σώμα συνηθίζει στο νέο φάρμακο ή σε υψηλότερη δόση.

Διαβάστε περισσότερα: You’re Taking Ozempic or Mounjaro for Diabetes. Do You Still Need Metformin? – Diabetes Daily

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Μελέτη αποκαλύπτει γενετικές ομάδες και βιολογικές οδούς που μπορεί να εξηγήσουν διαφορές στον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2

Διάφορες γενετικές ομάδες που εμπλέκονται σε ένα ευρύ φάσμα βιολογικών μηχανισμών μπορεί να βοηθήσουν στην εξήγηση των διαφορών που σχετίζονται με την καταγωγή στις κλινικές εκδηλώσεις του διαβήτη τύπου 2.