Nέα στρατηγική θεραπείας σε συνδυασμό με τη σεμαγλουτίδη μπορεί να εξαλείψει την εξάρτηση από την ινσουλίνη στον διαβήτη τύπου 2

Η πρωτοποριακή έρευνα που παρουσιάστηκε στο UEG Week 2024

Μια πολλά υποσχόμενη νέα στρατηγική θεραπείας για τον διαβήτη τύπου 2 (T2D) αποκαλύπτει πρωτοποριακή έρευνα που παρουσιάστηκε στο UEG Week 2024, και η οποία θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά ή ακόμα και να εξαλείψει την ανάγκη για θεραπεία με ινσουλίνη.

Αυτή η καινοτόμος προσέγγιση, η οποία συνδυάζει μια νέα διαδικασία γνωστή ως ReCET (Re-Cellularization via Electroporation Therapy) με σεμαγλουτίδη, είχε ως αποτέλεσμα την εξάλειψη της θεραπείας με ινσουλίνη για το 86% των ασθενών.

Παγκοσμίως, η T2D επηρεάζει 422 εκατομμύρια ανθρώπους, με την παχυσαρκία να αναγνωρίζεται ως σημαντικός παράγοντας κινδύνου. Ενώ η θεραπεία με ινσουλίνη χρησιμοποιείται συνήθως για τη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε ασθενείς με T2D, μπορεί να οδηγήσει σε παρενέργειες όπως αύξηση βάρους και να περιπλέξει περαιτέρω τη διαχείριση του διαβήτη. Υπάρχει επομένως ανάγκη για εναλλακτικές θεραπευτικές στρατηγικές.

Η πρώτη σε άνθρωπο μελέτη περιελάμβανε 14 συμμετέχοντες ηλικίας 28 έως 75 ετών, με δείκτες μάζας σώματος που κυμαίνονταν από 24 έως 40 kg/m2. Κάθε συμμετέχων υποβλήθηκε στη διαδικασία ReCET υπό βαθιά καταστολή, μια θεραπεία που αποσκοπούσε στη βελτίωση της ευαισθησίας του σώματος στη δική του ινσουλίνη. Μετά τη διαδικασία, οι συμμετέχοντες τήρησαν μια δίαιτα δύο εβδομάδων ισοθερμιδική υγρή δίαιτα, μετά την οποία η σεμαγλουτίδη τιτλοποιήθηκε σταδιακά έως και 1 mg/εβδομάδα.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στην παρακολούθηση έξι και 12 μηνών, το 86% των συμμετεχόντων (12 στους 14) δεν χρειάζονταν πλέον θεραπεία με ινσουλίνη και αυτή η επιτυχία συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης 24 μηνών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όλοι οι ασθενείς διατήρησαν γλυκαιμικό έλεγχο, με τα επίπεδα HbA1c να παραμένουν κάτω από 7,5%.

Η μέγιστη δόση σεμαγλουτίδης ήταν καλά ανεκτή από το 93% των συμμετεχόντων. Ένα άτομο δεν μπορούσε να αυξήσει τη μέγιστη δόση λόγω ναυτίας. Όλοι οι ασθενείς ολοκλήρωσαν με επιτυχία τη διαδικασία ReCET και δεν αναφέρθηκαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Η Dr. Celine Busch, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, σχολίασε: «Αυτά τα ευρήματα είναι πολύ ενθαρρυντικά, υποδηλώνοντας ότι το ReCET είναι μια ασφαλής και εφικτή διαδικασία που, όταν συνδυάζεται με σεμαγλουτίδη, μπορεί να εξαλείψει αποτελεσματικά την ανάγκη για θεραπεία με ινσουλίνη».

«Σε αντίθεση με τη φαρμακευτική θεραπεία, η οποία απαιτεί καθημερινή τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής, το ReCET είναι χωρίς συμμόρφωση, αντιμετωπίζοντας το κρίσιμο ζήτημα της συνεχούς συμμόρφωσης του ασθενούς στη διαχείριση του T2D. Επιπλέον, η θεραπεία τροποποιεί τη νόσο: βελτιώνει την ευαισθησία του ασθενούς στη δική του (ενδογενή) ινσουλίνη, που αντιμετωπίζει τη βασική αιτία της νόσου, σε αντίθεση με τις διαθέσιμες σήμερα φαρμακευτικές θεραπείες, που στην καλύτερη περίπτωση είναι έλεγχος της νόσου».

Κοιτάζοντας το μέλλον, οι ερευνητές σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν μεγαλύτερες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές για την περαιτέρω επικύρωση αυτών των ευρημάτων.

Η Δρ Busch πρόσθεσε, «Διεξάγουμε αυτήν τη στιγμή τη δοκιμή EMINENT-2 με τα ίδια κριτήρια συμπερίληψης και αποκλεισμού και χορήγηση σεμαγλουτίδης, αλλά είτε με ψευδή διαδικασία είτε με ReCET. Αυτή η μελέτη θα περιλαμβάνει επίσης μηχανιστικές αξιολογήσεις για την αξιολόγηση του υποκείμενου μηχανισμού του ReCET».

Πηγή

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Δεν είναι όλοι οι μετρητές σακχάρου αίματος το ίδιο: Κάποιοι προσφέρουν όχι μόνο ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια και αξιοπιστία στα αποτελέσματα μέτρησης αλλά και μια σειρά άλλων λειτουργιών και χαρακτηριστικών που καθιστούν τη διαδικασία παρακολούθησης και κατανόησης του Διαβήτη ευκολότερη και πιο ασφαλή.
Περισσότερα

Μετρητές σακχάρου: Τί κάνει έναν μετρητή σακχάρου αίματος «καλό» – Τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει

Δεν είναι όλοι οι μετρητές σακχάρου αίματος το ίδιο: Κάποιοι προσφέρουν όχι μόνο μεγαλύτερη ακρίβεια και αξιοπιστία στα…