SOS έρευνα: Το κόψιμο της ζάχαρης τις πρώτες 1.000 ημέρες θα μπορούσε να διαμορφώσει την υγεία του μωρού σας για μια ζωή

Η διατροφή από την εγκυμοσύνη έως την ηλικία των δύο ετών συμβάλλει σημαντικά στη διαμόρφωση της δια βίου υγείας.

Από τις έντονες λιγούρες εγκυμοσύνης (όπως κουταλιές πραλίνας) μέχρι τις παρακλήσεις του μικρού σας για «ακόμη μία» λιχουδιά, οι λιγούρες και οι μάχες για σνακ είναι όλα μέρος του ταξιδιού της γονεϊκότητας. Λίγη γλυκύτητα εδώ και εκεί είναι απολύτως φυσιολογική – και μερικές φορές, ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε.

Αλλά εδώ είναι κάτι συναρπαστικό: νέα έρευνα δείχνει ότι η διατροφή κατά τις πρώτες 1.000 ημέρες –από την εγκυμοσύνη έως την ηλικία των δύο ετών– έχει βαθιά επίδραση στη δια βίου υγεία. Μια πρωτοποριακή μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 31 Οκτωβρίου στο Science διαπίστωσε ότι η μείωση της πρόσληψης ζάχαρης κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου μπορεί να μειώσει σημαντικά τους κινδύνους για σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η υψηλή αρτηριακή πίεση, αργότερα στη ζωή.

Διεξήχθη από ερευνητές από το USC, το McGill και το UC Berkeley, η μελέτη υπογραμμίζει πόσο οι μικρές, προσεκτικές επιλογές στη βρεφική ηλικία μπορούν να δημιουργήσουν το σκηνικό για ένα πιο υγιές μέλλον.

Γιατί οι πρώτες 1.000 ημέρες έχουν τόση σημασία

Οι «πρώτες 1.000 ημέρες» αποτελούν ένα μοναδικό θεμέλιο για τη δια βίου υγεία. Τα μωρά λαμβάνουν θρεπτικά συστατικά από τη μητέρα τους στη μήτρα, στη συνέχεια μέσω του γάλακτος, της φόρμουλας και τελικά των στερεών τροφών. Σύμφωνα με τη μελέτη, ένα περιβάλλον χαμηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα στη μήτρα και μόνο αντιπροσώπευε το ένα τρίτο των οφελών για την υγεία, με τη συνεχιζόμενη χαμηλή πρόσληψη ζάχαρης μέχρι την ηλικία των δύο ετών να προσθέτει ακόμη περισσότερα. Παιδιά με περιορισμένη έκθεση σε ζάχαρη αυτά τα πρώτα χρόνια:

Είχαν 35% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2.

Κι είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο υπέρτασης.

Οφέλη από τη μήτρα και όχι μόνο

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα της μελέτης είναι ότι τα οφέλη μιας δίαιτας με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορούν να ξεκινήσουν ήδη από την εγκυμοσύνη. Περίπου το ένα τρίτο του μειωμένου κινδύνου για διαβήτη και υπέρταση συνδέθηκε με τον περιορισμό της πρόσληψης ζάχαρης στη μήτρα, δείχνοντας ότι η προγεννητική διατροφή από μόνη της μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη μελλοντική υγεία του παιδιού.

Ωστόσο, η μελέτη διαπίστωσε ότι τα μεγαλύτερα οφέλη προέκυψαν όταν η χαμηλή πρόσληψη ζάχαρης συνεχίστηκε τα δύο πρώτα χρόνια, ειδικά όταν εισήχθησαν στερεές τροφές.

Το CDC υποστηρίζει αυτήν την προσέγγιση, συνιστώντας στα παιδιά κάτω των 2 ετών να αποφεύγουν τροφές και ποτά με πρόσθετα σάκχαρα. Αυτά είναι σάκχαρα που ενσωματώνονται κατά την επεξεργασία ή την προετοιμασία, όπως αυτά στα σιρόπια, το μέλι και τους συμπυκνωμένους χυμούς φρούτων ή λαχανικών. Τα φυσικά σάκχαρα σε τρόφιμα όπως το γάλα, τα φρούτα και τα λαχανικά δεν εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία.

Για άτομα ηλικίας 2 ετών και άνω, το CDC προτείνει τον περιορισμό των προστιθέμενων σακχάρων σε λιγότερο από το 10% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων – περίπου 12 κουταλάκια του γλυκού σε μια δίαιτα 2.000 θερμίδων.

Ένα «φυσικό πείραμα» στην έκθεση σε ζάχαρη

Αυτή η έρευνα αξιοποίησε ένα μοναδικό «φυσικό πείραμα» που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η μερίδα ζάχαρης στο Ηνωμένο Βασίλειο διατήρησε την πρόσληψη ζάχαρης χαμηλή από το 1942 έως το 1953. Όταν τελείωσε η μερίδα, η κατανάλωση ζάχαρης διπλασιάστηκε. Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα υγείας σε ενήλικες που συλλαμβάνονται πριν και μετά αυτό το μέτρο, οι ερευνητές μπορούσαν να παρατηρήσουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της μειωμένης έκθεσης σε ζάχαρη σε αυτές τις πρώτες 1.000 ημέρες.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου –μια ολοκληρωμένη βάση δεδομένων υγείας με πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους– οι ερευνητές θα μπορούσαν να δουν τη σύνδεση μεταξύ της πρώιμης έκθεσης σε ζάχαρη και των αποτελεσμάτων υγείας δεκαετίες αργότερα.

«Η μελέτη των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της προστιθέμενης ζάχαρης στην υγεία είναι προκλητική… Το τέλος του δελτίου μάς προσέφερε ένα νέο φυσικό πείραμα».

Οι προκλήσεις της μείωσης της ζάχαρης

Αν και τα οφέλη από τη μείωση του σακχάρου από νωρίς είναι ξεκάθαρα, η περικοπή δεν είναι πάντα απλή – ειδικά όταν τα πρόσθετα σάκχαρα εισχωρούν κρυφά σε τόσες πολλές βρεφικές και νηπιακές τροφές. Η Claire Boone από το Πανεπιστήμιο McGill επεσήμανε: «Η προστιθέμενη ζάχαρη υπάρχει παντού, ακόμη και στις βρεφικές και νηπιακές τροφές», κάτι που μπορεί να μοιάζει συντριπτικό για τους γονείς που πλοηγούνται στη διατροφή.

Αλλά εδώ είναι μερικές απλές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν:

Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες. Ελέγξτε για πρόσθετα σάκχαρα σε καθημερινά είδη όπως γιαούρτια, δημητριακά και σνακ, ακόμη και σε αυτά που διατίθενται στο εμπόριο για μωρά. Αναζητήστε λέξεις όπως «σιρόπι», «συμπυκνωμένος χυμός» και «μαλτόζη», οι οποίες συχνά σηματοδοτούν πρόσθετα σάκχαρα.

Επιλέξτε ανεπεξέργαστα τρόφιμα. Όποτε είναι δυνατόν, προτιμήστε ολόκληρα φρούτα, λαχανικά και επιλογές χωρίς ζάχαρη αντί από επεξεργασμένα σνακ. Τα ολόκληρα τρόφιμα όχι μόνο παραλείπουν τα πρόσθετα σάκχαρα αλλά παρέχουν επίσης επιπλέον θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες.

Κάντε απλές ανταλλαγές. Αντικαταστήστε τα σνακ με ζάχαρη με φυσικά γλυκές επιλογές. Για παράδειγμα, προσφέρετε σάλτσα μήλου (χωρίς ζάχαρη) αντί για σνακ φρούτων ή πολτοποιήστε μια ώριμη μπανάνα για γλυκύτητα χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

Συμπεριλάβετε το μικρό σας. Εάν είναι κατάλληλο για την ηλικία, αφήστε το παιδί σας να βοηθήσει στην επιλογή και την προετοιμασία σνακ όπως φέτες μήλου με ξυλάκια κανέλας ή καρότου. Η συμμετοχής τους κάνει τις πιο υγιεινές επιλογές πιο συναρπαστικές και δημιουργεί θετικές διατροφικές συνήθειες.

Εστιάστε στην ισορροπία, όχι στην τελειότητα. Θυμηθείτε, πρόκειται για πρόοδο, όχι για τελειότητα. Οι περιστασιακές λιχουδιές είναι μια χαρά. Η μείωση της έκθεσης σε ζάχαρη από νωρίς είναι μια σταδιακή αλλαγή και κάθε μικρή επιλογή συμβάλλει σε ένα πιο υγιές μέλλον.

Η μείωση της ζάχαρης μπορεί να έχει μόνιμες επιπτώσεις, όχι μόνο στην άμεση υγεία αλλά και στις μακροπρόθεσμες διατροφικές προτιμήσεις. Οι μητρικές δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη έχουν συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας και μεταβολικών διαταραχών στα παιδιά, πιθανώς μέσω παραγόντων όπως ο προγραμματισμός του εμβρύου. Η σημαντική έκθεση σε ζάχαρη στην πρώιμη ζωή μπορεί να ενισχύσει την προτίμηση του παιδιού για τα γλυκά.

Ο στόχος δεν είναι να εξαλειφθούν όλες οι λιχουδιές. Μια τούρτα γενεθλίων, μια καραμέλα ή μπισκότα με μέτρο είναι λιχουδιές που όλοι πρέπει να απολαμβάνουμε από καιρό σε καιρό, η μείωση της πρώιμης έκθεσης στη ζάχαρη είναι ένα ισχυρό βήμα για να δώσει στα παιδιά το καλύτερο ξεκίνημα στη ζωή.

Ενώ η βελτίωση της διατροφικής παιδείας μεταξύ των γονέων και των φροντιστών είναι το κλειδί, θα πρέπει επίσης να ζητήσουμε από τις υπεύθυνες εταιρείες να αναδιαμορφώσουν τις παιδικές τροφές με πιο υγιεινές επιλογές και να ρυθμίσουν το μάρκετινγκ και την τιμολόγηση των ζαχαρούχων τροφίμων που απευθύνονται στα παιδιά. Με καλύτερες πληροφορίες, περιβάλλον και κίνητρα, οι γονείς μπορούν πιο εύκολα να μειώσουν την έκθεση σε ζάχαρη για τα παιδιά τους.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Προτάσεις για την εφαρμογή της εγκυκλίου σχετικά με το σχολικό νοσηλευτή απέστειλε στο υπουργείο παιδείας η ποσσασδια
Περισσότερα

Προτάσεις για την εφαρμογή της εγκυκλίου σχετικά με το σχολικό νοσηλευτή απέστειλε στο Υπουργείο Παιδείας η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

Εικοσαήμερη παράταση στους γονείς παιδιών με σακχαρώδη διαβήτη για να καταθέσουν τα δικαιολογητικά για σχολικό νοσηλευτή, ζήτησε η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ…
η λήψη αντικαταθληπτικών κατά την εγκυμοσύνη αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη κύησης
Περισσότερα

Η λήψη αντικαταθλιπτικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη κύησης αποκαλύπτει νέα έρευνα

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο BMJ Journal πρόσφατα, η πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη κύησης αυξάνεται με τη λήψη αντικαταθλιπτικών,…