Κατατάσσεται ως η ένατη κύρια αιτία θνησιμότητας παγκοσμίως και συμβάλλοντας σε περισσότερους από 1 εκατομμύριο θανάτους ετησίως, δεν είναι περίεργο ότι η πρόληψη και η διαχείριση του διαβήτη τύπου 2, των αυξήσεων της γλυκόζης στο αίμα και της αντίστασης στην ινσουλίνη αποτελεί υψηλή προτεραιότητα στη δημόσια υγεία.
Η γλυκόζη προέρχεται απευθείας από τη διατροφή μας, επομένως η διατροφή και άλλες συνήθειες του τρόπου ζωής παίζουν τεράστιο ρόλο στα συμπτώματα και τις οδούς που σχετίζονται με τον διαβήτη τύπου 2.
Και οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια βασική βιταμίνη παίζει μεγαλύτερο ρόλο στην προώθηση των υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα και της ευαισθησίας στην ινσουλίνη από ό,τι αναγνωριζόταν προηγουμένως.
Πώς η βιταμίνη D επηρεάζει την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα
Σε μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών (RCTs) από BMC Ενδοκρινικές Διαταραχές, οι επιστήμονες ερεύνησαν τις θεωρούμενες αντιδιαβητικές ιδιότητες της βιταμίνης D — όπως η ικανότητά της να ρυθμίζει την έκκριση ινσουλίνης (δηλαδή την ευαισθησία στην ινσουλίνη), να ρυθμίζει υγιή φλεγμονώδη αποκρίσεις και μειώνει τα αυξημένα επίπεδα παραθυρεοειδούς ορμόνης.
Οι ερευνητές εξέτασαν 46 RCT που αποτελούνταν από 2.164 συμμετέχοντες στην παρέμβαση και 2.149 μάρτυρες εικονικού φαρμάκου. Διαπίστωσαν ότι η αυξημένη πρόσληψη βιταμίνης D μείωσε τις ακόλουθες μετρήσεις σε συμμετέχοντες με διαβήτη τύπου 2:
Σημαντικά μειωμένη γλυκόζη πλάσματος νηστείας (FPG), μια μέτρηση που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση βραχυπρόθεσμης γλυκόζης στο αίμα.
Ελαφρώς μειωμένη αιμοσφαιρίνη A1c (HbA1c), μια μέτρηση που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση μακροχρόνιας γλυκόζης στο αίμα.
Σημαντικά μειωμένη αξιολόγηση του μοντέλου ομοιόστασης-αντίσταση στην ινσουλίνη (HOMA-IR), ένα ισχυρό εργαλείο για την αξιολόγηση της αντίστασης στην ινσουλίνη.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι περισσότεροι από 37 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν διαβήτη (το 90% των οποίων έχουν διαβήτη τύπου 2) και άλλα 96 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ έχουν προδιαβήτη, η σημασία αυτών των ευρημάτων δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί.
Τα ευρήματα υποδηλώνουν επίσης ότι η αύξηση της πρόσληψης βιταμίνης D οδηγεί σε σημαντικές μειώσεις του FPG και της HbA1c για άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης D αλλά όχι σε συμμετέχοντες με ανεπάρκεια ή επάρκεια βιταμίνης D.
Πώς να επιτύχετε και να διατηρήσετε υγιή επίπεδα βιταμίνης D
Το πρόβλημα; Η επίτευξη και η διατήρηση επαρκούς κατάστασης βιταμίνης D είναι πολύ πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει. Στην πραγματικότητα, το 29% των ενηλίκων των ΗΠΑ έχει έλλειψη βιταμίνης D.
Βλέπετε, τα τρόφιμα με βιταμίνη D δεν έχουν αρκετά μεγάλες ποσότητες για να μειώσουν τα επίπεδα βιταμίνης D – ειδικά σε άτομα που έχουν ήδη έλλειψη. «Τι γίνεται με τον ήλιο;» μπορείτε να ρωτήσετε. Δυστυχώς, το ηλιακό φως δεν είναι επίσης αξιόπιστη πηγή παραγωγής βιταμίνης D για τους περισσότερους ανθρώπους, καθώς επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες (π.χ. ηλικία, βιολογικό φύλο, γεωγραφικό πλάτος, κλίμα, εποχή του χρόνου, τόνος δέρματος, χρήση αντηλιακού και πώς πολύ δέρμα εκτίθεται στον ήλιο).
Ο βέλτιστος τρόπος για την αποτελεσματική επίτευξη και διατήρηση της υγιούς κατάστασης της βιταμίνης D (για την οποία κορυφαίοι ειδικοί ευεξίας συμφωνούν ότι είναι μια μέτρηση ορού αίματος 50 ng/ml ή υψηλότερη) είναι μέσω της καθημερινής λήψης συμπληρωμάτων βιταμίνης D.