Ο υποδοχέας που ρυθμίζει την ομοιόσταση της ινσουλίνης: Μια νέα προσέγγιση για τις θεραπείες του διαβήτη

Ο υποδοχέας που ρυθμίζει την ομοιόσταση της ινσουλίνης: Μια νέα προσέγγιση για τις θεραπείες του διαβήτη

Το 2021, μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Heiko Lickert από το Helmholtz Munich ανακάλυψε τον ανασταλτικό της ινσουλίνης υποδοχέα «Inceptor» και τον ρόλο του ως καταστολέα της οδού σηματοδότησης της ινσουλίνης. Τώρα, οι ερευνητές έχουν ξεκλειδώσει μια άλλη, ακόμη πιο σημαντική λειτουργία του υποδοχέα: δεσμεύει την ινσουλίνη και κατευθύνει τη διάσπασή της στα βήτα κύτταρα. Αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις που όχι μόνο ενισχύουν τη λειτουργία των β-κυττάρων αλλά και επιτρέπουν την αιτιολογική θεραπεία του διαβήτη.

Ο καθηγητής Heiko Lickert είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Διαβήτη και την Αναγέννηση στο Helmholtz Munich, καθηγητής στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου (TUM) και μέλος του Γερμανικού Κέντρου Έρευνας για τον Διαβήτη (DZD). Μαζί με την ομάδα του, ανακάλυψαν το Inceptor το 2021 και περιέγραψαν τον ρόλο του ως αναστολέα της οδού σηματοδότησης της ινσουλίνης.

Τόσο το Inceptor όσο και ο υποδοχέας ινσουλίνης βρίσκονται στην επιφάνεια των βήτα κυττάρων, όπου το Inceptor μπορεί να μπλοκάρει τον υποδοχέα ινσουλίνης, μειώνοντας έτσι την ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη και αποδυναμώνοντας την οδό σηματοδότησης.

Η τρέχουσα μελέτη προχωρά περαιτέρω, δείχνοντας ότι το Inceptor δεσμεύει την περίσσεια ινσουλίνης μέσα στο βήτα κύτταρο και το κατευθύνει προς την αποικοδόμηση. «Αυτή η γνώση για τη λειτουργία του Inceptor μας δίνει μια βαθύτερη κατανόηση του πώς τα βήτα κύτταρα ρυθμίζουν την ομοιόσταση της ινσουλίνης τους», λέει ο Heiko Lickert.

Αναγέννηση κατεστραμμένων βήτα κυττάρων

Η αυξημένη παρουσία του Inceptor στα βήτα κύτταρα υποδηλώνει ότι ο υποδοχέας παίζει ρόλο στην έκκριση ινσουλίνης, η οποία ρυθμίζεται από τα βήτα κύτταρα. Αυτή η διαδικασία είναι συχνά εξασθενημένη στον διαβήτη, οδηγώντας σε αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Μπλοκάροντας το Inceptor, οι ερευνητές μπόρεσαν να ξαναγεμίσουν τα αποθέματα ινσουλίνης των βήτα κυττάρων, να ενισχύσουν την απελευθέρωση ινσουλίνης και να αποτρέψουν τον θάνατο των βήτα κυττάρων. «Ειδικά σε ήδη κατεστραμμένα κύτταρα, ο αποκλεισμός του Inceptor θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενίσχυση της παραγωγής ινσουλίνης και στην προστασία των βήτα κυττάρων», εξηγεί ο Lickert.

Ελπίδα για άτομα με διαβήτη τύπου 2

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η συγκεκριμένη στόχευση του Inceptor θα μπορούσε να είναι μια πολλά υποσχόμενη στρατηγική για τη βελτίωση της λειτουργίας των κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη σε άτομα με διαβήτη.

«Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε νέα φάρμακα που υποστηρίζουν την ισορροπία ινσουλίνης των κυττάρων και παρατείνουν τη βιωσιμότητά τους, με βάση την ανακάλυψή μας» λέει ο Lickert. Μια τέτοια θεραπεία θα μπορούσε ιδιαίτερα να βοηθήσει τα άτομα στα πρώιμα στάδια του διαβήτη τύπου 2 να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου και να μειώσουν τον κίνδυνο επιπλοκών.

Από το εργαστήριο στην πράξη: Μια εκκίνηση για νέες θεραπείες διαβήτη

Για να μεταφράσει αυτά τα ευρήματα από το εργαστήριο σε εφαρμογές πραγματικού κόσμου, ο Lickert ίδρυσε μια start-up. Η εταιρεία εργάζεται για την ανάπτυξη φαρμάκων που μπλοκάρουν ειδικά το Inceptor για την προστασία ή την αναγέννηση των βήτα κυττάρων. Απαιτούνται αρχικά προκλινικές μελέτες για να δοκιμαστεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα αυτών των νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων. «Στόχος μας είναι να ανοίξουμε το δρόμο για κλινικές δοκιμές και έτσι να συμβάλουμε στη θεραπεία, και ελπίζουμε ακόμη και στη θεραπεία, του διαβήτη», λέει ο Lickert.

Πηγή

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Νηστεία
Περισσότερα

Νηστεία – Πάσχα: Διατροφικές οδηγίες για τα άτομα με Διαβήτη

Μεγάλη προσοχή τόσο στη Νηστεία όσο και το Πάσχα πρέπει να δείξουν τα άτομα που πάσχουν από Διαβήτη…