Η τεχνολογία υγείας των φορητών φορέσιμων συσκευών θα μπορούσε να βοηθήσει τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 (T2D) να τηρούν προγράμματα άσκησης που τους βοηθούν να διατηρήσουν την κατάσταση υπό έλεγχο, αποκαλύπτει μια νέα μελέτη.
Μια διεθνής ομάδα, συμπεριλαμβανομένου του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ, μελέτησε τη συμπεριφορά ασθενών με T2D που διαγνώστηκαν πρόσφατα στον Καναδά και στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς ακολουθούσαν ένα πρόγραμμα σωματικής δραστηριότητας στο σπίτι, με ορισμένους συμμετέχοντες να φορούν ένα έξυπνο ρολόι σε συνδυασμό με μια εφαρμογή υγείας στο smartphone τους.
Η δοκιμή σκοπιμότητας «Mobile Health Biometrics for Enhance Exercise and Physical Activity Adherence in Diabetes Type 2 (MOTIVATE-T2D) στρατολόγησε συμμετέχοντες ηλικίας 40-75 ετών, που διαγνώστηκαν με T2D τους προηγούμενους 5-24 μήνες και διαχειρίζονταν την κατάστασή τους μόνο με τροποποίηση του τρόπου ζωής ή με μετφορμίνη.
Ανακάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες στο MOTIVATE-T2D ήταν πιο πιθανό να ξεκινήσουν και να διατηρήσουν σκόπιμη άσκηση εάν είχαν την υποστήριξη της τεχνολογίας φορητών συσκευών. Η μελέτη στρατολόγησε με επιτυχία 125 συμμετέχοντες με ποσοστό διατήρησης 82% μετά από 12 μήνες.
Δημοσιεύοντας τα ευρήματά τους στο BMJ Open, οι ερευνητές αποκαλύπτουν μια σειρά από πιθανά κλινικά οφέλη μεταξύ των συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένων βελτιώσεων στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και της συστολικής αρτηριακής πίεσης.
Ο καθηγητής Céu Mateus, καθηγητής Οικονομικών Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, ηγήθηκε της οικονομικής αξιολόγησης αυτής της παρέμβασης ως προς το κόστος και τα οφέλη της σε σύγκριση με την εναλλακτική.
Δήλωσε: «Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης μπορούν να συμβάλουν στην αλλαγή της ζωής πολλών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που πάσχουν από Διαβήτη τύπου 2 χωρίς πρόσβαση σε μη φαρμακολογικές παρεμβάσεις με σταθερά αποτελέσματα μακροπρόθεσμα. Η μελέτη μας δείχνει ότι ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής, την ηλικία, την εθνικότητα, το φύλο ή το εισόδημά σας, υπάρχει ένα πρόγραμμα άσκησης που σας ταιριάζει.
Σε μια εποχή όπου η εξοικονόμηση πόρων στους προϋπολογισμούς των υπηρεσιών υγείας είναι υψίστης σημασίας, οι μη φαρμακολογικές παρεμβάσεις που συμβάλλουν στη βελτίωση της ισότητας στην πρόσβαση των ασθενών είναι πολύ πολύτιμες για την κοινωνία».
Η συν-συγγραφέας Dr Katie Hesketh, από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, επισήμανε: «Βρήκαμε ότι η χρήση βιομετρικών στοιχείων από φορητές τεχνολογίες προσέφερε μεγάλη υπόσχεση για την ενθάρρυνση των ατόμων με πρόσφατη διάγνωση T2D να διατηρήσουν ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα άσκησης που παρέχεται στο σπίτι με όλα τα σχετικά οφέλη για την υγεία».
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, εκτός από τα ενθαρρυντικά δεδομένα για το σάκχαρο του αίματος και τη συστολική αρτηριακή πίεση, το πρόγραμμα θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Το πρόγραμμα είδε τους συμμετέχοντες να αυξάνουν σταδιακά τη σκόπιμη άσκηση μέτριας έως έντονης έντασης – με στόχο 150 λεπτά την εβδομάδα μέχρι το τέλος των 6 μηνών και υποστηριζόμενη από μια υπηρεσία συμβουλευτικής συμπεριφοράς από ειδικούς στην άσκηση που παρέχεται εικονικά.
Το MOTIVATE-T2D χρησιμοποίησε βιοανάδραση και κοινή χρήση δεδομένων για να υποστηρίξει την ανάπτυξη εξατομικευμένων προγραμμάτων φυσικής δραστηριότητας. Οι wearable τεχνολογίες περιελάμβαναν ένα έξυπνο ρολόι, με τρισδιάστατο επιταχυνσιόμετρο και οπτική παρακολούθηση καρδιακών παλμών, συγχρονισμένα με μια διαδικτυακή πλατφόρμα προπόνησης για τον ειδικό της άσκησης και εφαρμογή web/smartphone για συμμετέχοντες.
Η Dr Hesketh είπε: «Το πρόγραμμα πρόσφερε μια ποικιλία προπονήσεων, συμπεριλαμβανομένης της προπόνησης cardio και ενδυνάμωσης, που θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς την ανάγκη γυμναστηρίου. Στόχος του είναι να κάνει την άσκηση βιώσιμο μέρος της καθημερινής ζωής για άτομα με διαβήτη τύπου 2, βελτιώνοντας τελικά τη σωματική και ψυχική τους υγεία».