Για πάνω από επτά χρόνια, οι ερευνητές παρακολούθησαν 5.794 ενήλικες που συμμετείχαν στη Μελέτη Ολλανδικής Επιδημιολογίας της Παχυσαρκίας (NEO), οι οποίοι ήταν όλοι απαλλαγμένοι από διαβήτη και καρδιαγγειακές παθήσεις κατά την έναρξη της μελέτης. Στην έναρξη της μελέτης, κάθε συμμετέχων συμπλήρωσε ένα ολοκληρωμένο ερωτηματολόγιο για την αξιολόγηση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Η ομάδα εντόπισε δύο ξεχωριστά καταθλιπτικά προφίλ: ένα που χαρακτηρίζεται από «μελαγχολικά» συμπτώματα (όπως ξύπνημα νωρίς το πρωί και μειωμένη όρεξη) και ένα άλλο από «άτυπα/σχετιζόμενα με την ενέργεια» συμπτώματα (όπως κόπωση, αυξημένος ύπνος και αυξημένη όρεξη).
Περίπου το 8% των συμμετεχόντων ανέπτυξε καρδιομεταβολική πάθηση κατά την περίοδο παρακολούθησης, αλλά ο τύπος της πάθησης που ανέπτυξαν εξαρτιόταν από τον τύπο κατάθλιψης που είχαν. Όσοι είχαν «άτυπα/σχετιζόμενα με την ενέργεια» συμπτώματα είχαν περίπου 2,7 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με άτομα χωρίς καταθλιπτικά συμπτώματα. Δεν εμφάνισαν σημαντική αύξηση στις καρδιαγγειακές παθήσεις.
Αντίθετα, όσοι είχαν «μελαγχολικά» συμπτώματα είχαν περίπου 1,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων (όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο) σε σχέση με άτομα χωρίς καταθλιπτικά συμπτώματα, χωρίς σημαντική αύξηση στον διαβήτη τύπου 2.
Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Yuri Milaneschi (Amsterdam UNC) δήλωσε: «Περαιτέρω μεταβολική ανάλυση αποκάλυψε ότι ασθενείς με άτυπα/σχετιζόμενα με την ενέργεια συμπτώματα εμφάνισαν διαταραχές στις φλεγμονώδεις και μεταβολικές διεργασίες που συνδέονται με την καρδιομεταβολική υγεία. Αυτή η βιολογική υπογραφή δεν παρατηρήθηκε σε άτομα με μελαγχολικά συμπτώματα, γεγονός που υποδηλώνει βιοχημικές διαφορές στον τρόπο με τον οποίο διαφορετικοί τύποι κατάθλιψης συνδέονται με την καρδιαγγειακή υγεία.
Ήδη γνωρίζαμε ότι δεν είναι όλες οι καταθλίψεις ίδιες, αλλά αυτό σημαίνει ότι ίσως χρειαστεί να εξετάσουμε πώς ο τύπος κατάθλιψης που έχει κάποιος επηρεάζει διαφορετικούς τομείς της σωματικής του υγείας». Μας ωθεί σε μεγάλο βαθμό προς την ιδέα της ακριβούς ψυχιατρικής – την ιδέα ότι πρέπει να αναζητήσουμε σωματικές συσχετίσεις με προφίλ ψυχικής υγείας, ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε καλύτερα τις ψυχικές ασθένειες. Να αντιμετωπίζουμε τους πάσχοντες ατομικά.
Σχολιάζοντας, η Δρ. Chiara Fabbri (από το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια) δήλωσε: «Η πρόληψη και η θεραπεία σωματικών ασθενειών σε άτομα με κατάθλιψη δεν είναι λιγότερο σημαντική από τη θεραπεία της κατάθλιψης. Αυτές οι σωματικές παθήσεις είναι συχνές και αναμένεται να αυξηθούν. Για παράδειγμα, ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη (66 εκατομμύρια) στην περιοχή της Ευρώπης θα σημειώσει αύξηση 10% έως το 2050, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη.
Είναι προτεραιότητα της υγειονομικής περίθαλψης η πρόληψη των καρδιομεταβολικών ασθενειών, η έγκαιρη διάγνωσή τους και η συνεχής βελτίωση της παρακολούθησης και της θεραπείας. Αυτή η μελέτη στην ομάδα NEO παρέχει εξαιρετικά πολύτιμα δεδομένα για το πώς να το κάνουμε αυτό καλύτερα για τα άτομα που πάσχουν από καταθλιπτικά συμπτώματα».
H Δρ. Fabbri δεν συμμετείχε σε αυτό το έργο. Η δήλωσή της είναι ένα ανεξάρτητο σχόλιο.
Διαβάστε ακόμα