H Evopump της Cam Med είναι μια συναρπαστική αντλία ινσουλίνης του μέλλοντος

H Evopump της Cam Med είναι μια συναρπαστική αντλία ινσουλίνης του μέλλοντος
H Evopump της Cam Med είναι μια συναρπαστική αντλία ινσουλίνης του μέλλοντος

Η αντλία Evopump που παρουσιάζεται στο άρθρο είναι ένα προϊόν που δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη, μάλιστα θα περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι να διατεθεί στο κοινό αφού βρίσκεται ακόμη στο στάδιο του σχεδιασμού. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό νέο προϊόν που παρουσιάστηκε στα πλαίσια της εκδήλωσης DiabetesMine D-Data ExChange που πραγματοποιήθηκε στο San Francisco, και δημοσιεύτηκε στο Healthline.com
Ο σχεδιασμός των αντλιών ινσουλίνης δεν έχει αλλάξει και πολύ στο πέρας το χρόνων. Αν κανείς εξαιρέσει το γεγονός ότι ο χειρισμός τους τώρα γίνεται με οθόνη αφής, πρόκειται ακόμη για τα ίδια μηχανήματα με σωληνάκια που χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια.
Πρόσφατα όμως παρουσιάστηκε το επόμενο βήμα στις αντλίες ινσουλίνης. Πρόκειται για μια αντλία χωρίς σωληνάρια που είναι λεπτή σαν έμπλαστρο και κολλάει πάνω στο δέρμα. Είναι εύκαμπτη ώστε να ακολουθεί τις κινήσεις του σώματος και έχει πολλαπλές θέσεις αποθήκευσης όχι μόνο για ινσουλίνη αλλά και για άλλου είδους φάρμακα, όπως γλυκαγόνο, ώστε να ανεβάζει το σάκχαρο του αίματος όταν είναι απαραίτητο.
Το προϊόν αυτό ονομάζεται Evopump και είναι υπό κατασκευή από την νέα εταιρία κατασκευής ιατροτεχνολογικών προϊόντων Cam Med, η οποία ιδρύθηκε το 2014, και ειδικεύεται στην κατασκευή συστημάτων έγχυσης υγρών φαρμάκων. Η εταιρία έλαβε βραβείο καινοτομίας από το T1D Exchange το 2017 και στη συνέχεια ξεκίνησε συνεργασία με το JDRF, ώστε να κατασκευάσει την επόμενη λέξη στις αντλίες ινσουλίνης.
Στις αρχές του Νοέμβρη που πέρασε, η Cam Med παρουσίασε για πρώτη φορά την αντλία Evopump προκαλώντας ενθουσιασμό στον κόσμο του διαβήτη.
Όραμα της εταιρίας είναι ότι η Evopump θα καταστεί απαραίτητο στοιχείο στα νέα συστήματα ελέγχου της γλυκόζης “κλειστού βρόγχου”, και θα συνδυάζεται με διάφορες συσκευές συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης (cgms) ή έξυπνους αλγόριθμους.
Θα περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι αυτή η συσκευή να διατεθεί στην αγορά. Ακόμη και αν καταφέρει να ξεκινήσει τις κλινικές δοκιμές το 2021, θα περάσουν χρόνια για να περάσει από αξιολόγηση. Ωστόσο πρόκειται για μια συναρπαστική νέα ιδέα.
Ο Επικεφαλής Προώθησης του προϊόντος Richard Spector, ο οποίος πάσχει ο ίδιος από διαβήτη τύπου 1 και στο παρελθόν εργαζόταν στην Insulet (την εταιρία που κατασκεύασε την αντλία Omnipod) είπε “Με τα χαρακτηριστικά της Evopump, δηλαδή τον μικρό όγκο, την ευκαμψία και το γεγονός ότι θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την έγχυση πολλαπλών φαρμάκων, δεν μιλάμε απλώς για εξέλιξη της αγοράς έγχυσης ινσουλίνης αλλά για πραγματική επανάσταση. Η σύλληψη της τεχνολογίας της Evopump έγινε με πολλή φαντασία, πάντα με γνώμονα την καλύτερη δυνατή εμπειρία για το χρήστη.”

Η αντλία θα τοποθετείται με ένα κυκλικό εφαρμογέα που διαθέτει ελατήριο, τον οποίο ο χρήστης συστρέφει ώστε να το αφαιρέσει αφήνοντας στο σώμα μόνο το τη μεμβράνη.

Χαρακτηριστικά της Evopump

Επίπεδη, Εξαιρετικά λεπτή και Εύκαμπτη: Το μέρος της συσκευής που περιέχει την ινσουλίνη είναι ένα λεπτό παραλληλόγραμμο που μοιάζει με έμπλαστρο με πλάτος λιγότερο από 1 εκατοστό. Σύμφωνα με την εταιρία δεν θα διαγράφεται κάτω από τα ρούχα μιας και είναι τόσο εύκαμπτο ώστε να μπορεί να ακολουθεί τις κινήσεις του σωμάτος. Όπως και η Omnipod, η Evopump θα αποτελείται από ένα και μοναδικό κομμάτι μιας χρήσης που δεν θα μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί αφού αποκολληθεί από το σώμα.
Γεμίστε και Κολλήστε: Ο χρήστης θα γεμίζει την Evopump με ινσουλίνη (μέχρι 300 μονάδες) και μετά θα την κολλάει πάνω στο σώμα. Η αντλία θα τοποθετείται με ένα κυκλικό εφαρμογέα που διαθέτει ελατήριο, τον οποίο ο χρήστης συστρέφει ώστε να το αφαιρέσει αφήνοντας στο σώμα μόνο το τη μεμβράνη. Λόγω της ευκαμψίας του, μπορεί να τοποθετηθεί σε περισσότερα σημεία του σώματος από ότι οι υπάρχουσες αντλίες, γεγονός που τις καθιστά ιδιαίτερα εύχρηστες σε παιδιά.
Θα λειτουργεί με ηλεκτροχημικές αντιδράσεις: Η Evopump θα λειτουργεί διαφορετικά από οτιδήποτε κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στην αγορά. Αντί να λειτουργεί με μηχάνημα, θα βασίζεται σε ηλεκτροχημικές αντιδράσεις. Τα ηλεκτρικά ρεύματα θα παράγουν φουσκάλες αερίου στο εσωτερικό. Έτσι θα χορηγείται μια ακριβής ποσότητα φαρμάκου που θα περνάει από τη δομική μεμβράνη και μετά από την υποδόρια κάνουλα.
Πολλαπλές θήκες αποθήκευσης: Αντί να έχει ένα μεγάλο μέρος αποθήκευσης όπως διαθέτουν οι περισσότερες αντλίες, η Evopump θα διαθέτει μια σειρά από μικρότερους αποθηκευτικούς χώρους που διαθέτουν μικρούς ηλεκτροχημικούς ενεργοποιητές, και ένα δίκτυο μικρορροϊκών σωληνάριων που θα συνδέουν τους αποθηκευτικούς χώρους με μια εύκαμπτη, υποδόρια κάνουλα. Έτσι η Evopump θα μπορεί να χορηγήσει πολλαπλά φάρμακα όπως και όταν είναι αναγκαίο, και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορες παθήσεις. Στην περίπτωση του διαβήτη, η κυρίως χρήση των πολλαπλών χώρων θα είναι για να προστεθεί ένα σταθερό υγρό γλυκαγόνο για να αντιμετωπιστεί η υπογλυκαιμία.
Ασύρματη τεχνολογία Bluetooth χαμηλής Ενέργειας: Η Evopump θα κάνει χρήση αυτής της τεχνολογίας για να αποστέλλει δεδομένα απευθείας είτε σε εφαρμογή κινητού τηλεφώνου είτε σε ξεχωριστό σετ χειρός. Έτσι θα μπορεί να συνεργάζεται με διάφορα άλλα συστήματα και να αποτελεί μέρος συστημάτων κλειστού βρόγχου.
Πρόσβαση και προσιτότητα: Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για το οικονομικό, ωστόσο η Cam Med λέει ότι χάρη στο πρωτοποριακό της σχεδιασμό, το κόστος παρασκευής της Evopump θα είναι πολύ μικρό σε σχέση με αυτό που χρειάζονται τώρα οι αντλίες ινσουλίνης για να κατασκευαστούν, δίνοντας τη δυνατότητα για τιμολόγηση σε πιο προσιτά επίπεδα. Μάλιστα η εταιρία πιστεύει ότι μπορεί να παράγει την Evopump μαζικά ώστε η παραγωγή της να κοστίζει τόσο όσο μια παραδοσιακή πένα ινσουλίνης.

Πηγή: Diabetesmine

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα